2022. május 21., szombat

Gyorskeresés

Szegény ember vízzel főz avagy hogyan építettem Pc-t 66.550Ft-ból

Írta: | Kulcsszavak: Intel . Gigabyte . Low budget PC . Olcsó PC építés . ASUS . PLEXI

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Szerkesztve:
Biztos tele van a szöveg helyesírási hibákkal, így inkább szóljatok, ha találtok benne!
Ja és ez az első ilyen irományom! :D

Nem voltam hajlandó sok pénzt kiadni egy új PC-re, hát építettem egyet. A józan paraszti logika persze az ellenkezőjét diktálná ennek.
Ugyebár rengeteg hely hirdeti magát eképpen: "Csak itt, csak most..." olcsó és jutányos áron juthatsz hozzá egy új/használt alkatrészekből összeállított személyi számítógéphez.
Megnéztem őket és nem tetszettek. Na persze nekem se a gépházaik színével van bajom...

Rövid osztás-szorzás miegymás után rájöttem, hogy ha én szerzem be a hardvereket, és saját kezűleg rakom össze az egészet, akkor sokkal jobban jövök ki anyagilag az egész beruházásból. És meg is tanulom legalább, hogyan kell egy számítógépet összerakni.
Célom tehát az volt, hogy egy olyan számítógépet állítsak össze ami a lehető legkisebb büdzséből jön ki. De még használható is valamire: Irodai programok (Office), játék futtatása (alacsonyabb grafikai beállítások mellett), képek editálása (photomatix, autopano stb.)

Egyébként sokat vacilláltam a dolog időzítésén: Jelenleg úgy néz ki, hogy jövőre egy új konzolgenerációt fognak bejelenteni. Tapasztalatom szerint ilyenkor nem csak a konzolok lépnek egy új evolúciós lépcsőfokot, hanem az asztali Pécék is. Gondolok itt a 2000-es évek elejére, amikor beköszöntött a Pentium IV-es időszak, vagy 2005-re, amikor az első Core Duo processzorokat jelentették be.
Szóval egyelőre nem tudom, hogy tényleg jó döntés volt-e ez az egész, de majd az idő eldönti.

Mivel nem tartozok a technokrata társadalomba, így én nem tudok negyed/féléves ciklusonként fejleszteni/cserélni a számítógép hardveres elemein.
Tehát úgy állítottam össze a masinériámat, hogy kitudjak vele húzni 1+ évet. Kisebb fejlesztések persze be vannak már tervezve, mert a gép hiányosságai igazán csak használat közben jönnek ki.

Az első lépéseket februárban tettem meg. El is kezdtem túrni az internetet és nem is kellett sok, hogy rájöjjek pár dologra. (Bevallom, nem ártott az utánajárás. Már évek óta nem követem az informatika fejlődését.)
A 775-ös tokozású processzorokat és alaplapokat ajánlatos el kerülni, elavultak és eljárt már felettük az idő. Pedig ha jól emlékszem az igazi Core Duo procik még ezzel a tokozással jöttek. De nagy dolognak számított ez akkoriban...
Én személy szerint az 1155-ös formátum mellett tettem le a voksomat. Rengetek alaplapgyártó állt rá erre a processzor foglalatra, így nem is volt kérdéses a döntés kimenetele.

Először a processzor szereztem be, ez március közepén történt. Egy Intel Pentium G840 típusú processzor vettem (OEM), akkor elég jutányos 15.990 forintért. Ez számított az első Hardveraprós üzletemnek egyébként :D A bolti árak valahol 18.550 és 19.990 körül mozogtak, tehát közel egy féléve még jó biznisznek tűnt a dolog. Ma már 16.000 forintért meg lehet venni boltban a dobozosat, az aprón meg 14.000-ért is lehet már találni ilyen procit. OEM kivitelben talán még olcsóbb is van.
Ezután hónapokig pihentettem a dolgot. Az egyetemen sűrűsödtek a dolgok, beadandó dolgozatok, és gyak. vizsgák keserítették meg az életemet.

Július elején vettem szintén az apróról egy Asus GT240 1GB GDDR3 PCIE videokártyát, postával együtt 11.000 forintért. Az eladó nyilván nem ezzel akarta az évszázad üzletét kötni, így viszonylag jó áron vettem a portékát. Jelenleg ezt a kártyát már nem forgalmazzák, használtan 13.000 forintért láttam. Internetes összehasonlító cikkek szerint ez a VGA az Nvidia GeForce 9600 1GB típusú kártyával van egy szinten. Hasonló áron lehet végül is mindkettőt kapni használtan.

A július sűrű volt a projekt szempontjából. Megvettem az alaplapot, valamint még aznap egy DVD írót is.
Alaplapból mindenképp Gigabyte-ot szerettem volna venni. Ismeretségi körömben többen is erre a márkára esküsznek. Én nem akartam a húszon-harmincezer forintos kategóriában nézelődni, így maradtam a belépőszintnél. 11.000 forintért egy Gigabyte H61M-D2-B3 alaplapot választottam.

Nem foglalkoztat a tuning, olvasni persze szeretek róla, de valószínűleg sosem fogok erre az ösvényre tévedni. Amit szem előtt tartottam az a szoftveres és hardveres támogatás. Az Ivy Bridge architektúrára épülő új i5/i7 processzorokat (22nm technológia) nagyrészt támogatja ez a deszka, mégis az alaplap fő profilja a Sandy Bridge. Ebből meg szinte az összeset képes fogadni.

A DVD írót apróról vettem, 3.000 forintért. Nem voltak nagy elvárásaim: SATA csati alap dolog, meg legyen neki valamilyen márkája. Így lett belőle egy Pioneer DVD-RW DVR-216D. Tudásban és árban boltból hasonlót nem tudtam volna venni. 4900 forintért lehet venni írót újonnan.

Memóriából Kingmax, Kingston, Geil és társaik... Itt is az ár volt meghatározó, szóval Geil szóba sem jöhetett. A DDR3 memória érdekes módon a tavaszi időszakban nagyon olcsó volt. Egy olcsóbb 4GB-os Kingston memóriát 3.900-4.500 forintért vesztegettek. Ez az ár pár ezressel feljebb kúszott azóta. Egy 2GB-os modul most 3500 forintról indul, 2*2GB kitben kb. 5.500 forintba kóstál. 3.400 kemény pénzért sajnos csak egy 2GB-os Kingston 1333MHz-es modult sikerült vennem. A közeli tervek között van, hogy most ősszel/karácsonykor beruházok egy 4GB-os Kingmax memóriába. Hátha addig lejjebb mennek az árak.

Egy hét sem kellett és hardveraprón találtam egy jó kis ATX házat (egy régi Albacomp), amibe minden be is költözhetett. Nem túl hosszú alkudozás után 4.000 forintért meg is vettem. Az eladó mindent el akart adni egyben, így kaptam hozzá egy 420 wattos tápot, meg az általa korábban beleszerelt három darab kék ledes ventilátort.

A ház egy ötös skálán talán 3.5-4 pontot kapott volna tőlem. Látszott rajta, hogy használták, sokszor leszedhették az oldallapokat, és talán a belső hardverek, alkatrészek is többször lettek cserélve. Ettől több kisebb-nagyobb karc képződött a ház felületén.
Amikor hazahoztam, első dolgom volt, hogy kitisztogattam az egész házat, kívülről-belülről.
Közben formálódott bennem az elhatározás, hogy ha már lúd, akkor legyen kövér! "Kéne csinálni az egyik oldallapból egy plexizett ablakot!"
Ekkor még sehol sem tartottam a gép összerakásban, de már álmodoztam...
Meg egyébként is! A hozzákapott kék ledes ventik modding után kiáltottak.

Július hónap végén vettem még egy merevlemezt is. Sajnos még nincs előttem az a jövőkép, amikor az én masinériámban is egy Kingston 128Gigás SSD molyol hangtalanul, így maradtam a régimódi mechanikus rokonnál. 8.990 forintért vásároltam egy WD BLUE 250GB 7200RPM 16MB Serial-ATA 3 HDD-t. Ez még most sem olcsóbb aprón, bolti ára 15.000 forint. Vételeztem még egy WinTech EX-MOB-85 típusszámú külső, USB csatis merevlemezmeghajtót. Magyarán egy mobilracket. Ára 5.500 forint volt, egy éves bolti garanciával. Hátránya, hogy nincs rajta hűtés, de még csak szellőzésre alkalmas vájatok sem lettek kialakítva. A régi gépemből kivettem az egyik 80 gigabájtos IDE merevlemezt, és ezt raktam bele. Ezen vannak a fontosabb adataim (pl. Fotóim, több mint 22giga mennyiségben), berippelt filmek, egyetemi jegyzetek, dolgozatok. Szóval sok mindent ezen tárolok.

Az gép összerakás egészen pontosan július 25-én történt meg. A moddingolt oldallap csak a hónap legvégére készült el. Ezt édesapámmal együtt készítettük el. Lakatos a tisztes szakmája, így ért a megmunkáláshoz. Innen is köszönöm neki a rengeteg segítséget :)
Operációs rendszernek Windows 7 Home Premium 32bit verziót választottam.

Most pedig számot adnék pontosan elköltött pénzmennyiségről:

- Ház+Táp+Ventilátorok : 4.000 .-
- Ház Hűtő, 12cm : 2.000 .-
- Intel Pentium G840 processzor : 15.990 .-
- Asus GT 240 1GB DDR : 11.000 .-
- Pioneer DVD író: 3.000 .-
- Kingmax 2GB Ram (KVR1333D3S8N9/2G) : 3.400 .-
- Gigabyte H61M-D2-B3 : 11.000.-
- Hűtőpaszta : 510 .-
- WD BLUE 250GB 7200RPM 16MB merevlemez : 8.990 .-
- Mobilrack : 5.500 .-
- Processzorhűtő: 1.300 .-
Összesen: 66.550 .-

Azért ebből a felsorolásból kimaradt pár dolog:
- a 420 wattos tápot megkapta a bátyám, mert nekem egyébként is volt már egy HKC gyártmányú 550 wattos tápom. (tudom, hallottam rossz hírét a gyártónak...). Van 15.000 forintér Chieftech 400 watt teljesítménnyel.
- a Win 7 ára sincs benne, mert az nem ebben az időpontban lett vételezve. Mostani ára egyébként a legtöbb helyen 29.990 forint.
- a különböző külső perifériák, mint az egér, billentyűzet árai sincsenek benne, mert ugye azok már adottak voltak. A legolcsóbb egér+billentyűzet kombináció kijön 3.000 forintból.
- A legtöbb hardveraprón vásárolt terméknek van garanciája (videokártyának jövő tavasszal jár le mondjuk). Még fontosabb, hogy az eladók, akiktől vásároltam, mind nagyon jó fej volt. Legtöbbször alkuképesek, átvételnél/fizetésnél pedig rugalmasak voltak. Egy szavam se lehet.
- A plexi 2.000 forintba kóstált, hozzá a csavarok ~500 Ft. Az oldallapot egy flex géppel vágtuk meg. Erről a módosításról majd máskor talán írok.

Mire lenne elég egyébként ez a 66.550 Ft, ha bemennénk egy Pécé boltba?
Meglepő módon sok mindenre. Ilyen ajánlatokat láttam:
- Intel H61 alaplap, LGA1155
- Intel Pentium G620 (néhol csak G530, vagy még gyengébb)
- 2 vagy 4 Giga 1333Mhz Ram
- Dual-Layer DVD író
- 250GB vagy 320 GB SATA merevlemez
- Integrált hang és videokártya
- Win 7 (többnyire még ez sem)

Nem rossz ajánlatok! De ne feledjük, egy ilyen komplett számítógép megvásárlása esetén (tudtommal) többnyire ki van zárva, hogy házilag bővítsük például a ramot, mert garanciavesztéssel jár a ház felnyitása. Ehhez külön be kell vinni a szervizbe, vagy az üzletbe.

A Zotac viszonylag új márka számomra.
Ennyi pénzért már lehet kapni mini barabone pc-t ami kábé akkora mint egy Wifi router. Ezek leginkább irodai felhasználásra ajánlottak és bővíthetőségük is korlátozott. Egyszerűbb kétmagos atom processzor bújik meg a műanyag ház alatt, többnyire DDR3 memóriát képes fogadni, integrált Intel grafikus mag foglal helyet a lapon. Egy SATA merevlemeznek van hely, azonban rengeteg csatlakozóval van ellátva egy ilyen kis kütyü.

Végszó:
Mint már említettem, egyelőre még nem tudom megállapítani, hogy helyes döntés volt-e most belevágni egy ilyen gépvásárlásba. (Valahol, legbelül azért elégedett vagyok... :) )

Hozzászólások

(#1) D1Rect


D1Rect
félisten

Elő nekifutásra nem volt rossz.
A G530 és a 840 között használat során nem nagyon tudod megmondani a különbséget.
4GB ram jó lenne, érezhetően gyorsabb még a W7 is.
W7-et nem veszünk harmincezerért, hanem rendelünk e-bay-ről.

Ami viszont fontos: vegyél rendes tápot!

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01100010 01101110 01110100 01001111 01010101

(#2) robicheck válasza D1Rect (#1) üzenetére


robicheck
csendes tag

Köszönöm! :)

A tápnak amúgy miért ilyen rossz a híre? Tényleg hajlamos magát megadni, és a gépet gajra vágni?

(#3) D1Rect válasza robicheck (#2) üzenetére


D1Rect
félisten

Igen. Nagyon instabil terhelés hatására.
4-5eFt-ért apróból tudsz szerezni FSP vagy Chieftech tápot.
Nem a legújabb fejlesztés, nem platiunum ultimate extra plus hatásfok, de nem nyírja ki a vinyót.

Ez egy elég régi videó a HKC tápról:[link]

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01100010 01101110 01110100 01001111 01010101

(#4) Traxx válasza robicheck (#2) üzenetére


Traxx
őstag

"A tápnak amúgy miért ilyen rossz a híre?"

Pl. ezért. A feltöltő elektroműszerész, és hivatásszerűen foglalkozik tápokkal (is).

Mod: megelőztek :)

[ Szerkesztve ]

"Amúgy a lekvár leszedésre jobb módszer is van: le kell nyalni... elképzelem, ahogy egy nagy PH!-s procitesztben fLeSsék nyalogatják a procikat" by Male (Hűtőpaszta vs. lekvár 2. rész)

(#5) Fecogame


Fecogame
veterán

ami kábé akkora mint egy Wifi router.

Mert anélkül kicsit érelmetlen :)

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#6) robicheck válasza Fecogame (#5) üzenetére


robicheck
csendes tag

Köszi! :)
Javítva!

(#7) Gave


Gave
őstag

Nekem is van egy low profile gépem, netezni tökéletes.

Kicsit zörgős ház még a p4 korszakból hátraörökítve :D.
+FSP HEXA 400W 9,5k volt /új
+MSI H61M deszka kb 10k volt /új
+2x2GB Patriot Ram 4,5k /új Novemberben vagy mikor még olcsó volt :D
+ Cerka Intel G540 9k /új

Örökített tárolók
+ 140GB sata őskövület Maxtor HDD
+ 320GB sata2 WD vinyó

Kb ennyi, USB kulcsról felment rá az Ubuntu és kész is az Ó'có™ netezős masina :D.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.