2024. május 19., vasárnap

Gyorskeresés

Hp Pavilion dv6 quad core és a DG

Írta: | Kulcsszavak: hp . pavilion . dv6 . Liano . A8 . tunning . HP Pavilion dv6-6b08eh

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Epilógus

Sziasztok kicsivel több mint fél éve vettem egy Asus k53ta -sx029d laptopot. Ez volt az első találkozásom saját laptoppal is és az Llano platforamal.
Igaz csak A4 es proci dorombolt benne de már azzal is megismertem a platform igazi erejét.
A könnyű tuningolást ami nálam pozitív és plusz pontot ér. Ugyanis az összes mobil A-x szériás processzor szorzózár mentes ezért gyerek játék pár száz Mhz kisajtolása a masinából.
Viszont a gép nagy hiányossággal küzdött, mégpedig az Llano igazi erejét nem tudta megmutatni, az pedig a dual graphics. (továbbiakban DG) Sajnos az A4 es proci a hozzá adott 6550 videokártyával nem volt képes együtt működni. Bár egyes játékokban titkon mégis bevetette a Dg-t az amd ennél a szériánál is.
Ezért úgy döntöttem váltok hosszú tanakodás után rá esett a választás.

HP Pavilion dv6-6b08eh

Tulajdonságok:

- AMD négymagos A8-3510MX
- 4 GB DDR3(2 x 2 GB 1333Mhz)
amit később 8 GB-ra bővítettem (2*4 GB) tesztek is így mentek
- AMD 6750 videókártya.

Ami a lényeg a AMD Radeon HD 6755G2 Dual GPU ezért vettem ezt a gépet, hogy kiderítsem így mire képes.
De ne ugorjunk azonnal a lényegre.

Külső
A gép megérkezett hozzám kibontottam és tulajdonomba vettem. Mit is mondjak a külsőről elsőre szép ! Másodikra impresszív, masszív benyomást keltő.

De az igazság az, hogyha az ember elkezdi használni és megnézni közelebbről kritikus szemmel akkor azért talál ronda dolgokat amit a mérnökök átgondolhattak volna, de járjuk csak körbe tételesen.
A szál csiszolt fém burkolat jó ötlet jót tesz a gép összhatásának. Szépen néz ki a fedelén a bekapcsolt állapotba világító hp logó is, és fehéren lágyan fénylő touchpadot körbe ölelő fénycsóva is nagyon elegáns kinézetet kölcsönöz a gépnek. Ez utóbbi kikapcsolható is fn+ space kombinációval.

Egyébként a touchpad be vagy kikapcsolását jelzi a sárga vagy fehér fény, amit a bal felső sarok bökdösésével tudunk elérni. (egy piktogram jelzi is ezt)

A laptop alja viszont műanyag ,méghozzá nem a legkeményebb fajtából ezért érezni lehet, hogy a 3kg os súlyát ha sarkánál fogva akarjuk vinni a gépet, akkor megszenvedi, enged az anyag és picit benyomódik, nem hiába puha műanyag. (Jobban szerettem az Asusom kemény stabil műanyag alját valahogy biztosabb érzést adott, mikor egy kézben himbáltam a gépet) A billentyűzet szigetes kialakítású kényelmes határozott nyomáspontú. A betűk nincsenek összenyomorítva rajta így aránylag hiba mentesen lehet gépelni. Viszont a kurzor gombok már nem voltak ilyen szerencsések mert össze lettek szorítva egy kis helyre, a le fel gomb összenőtt szinte. Kis szokást igényel, de meglepően jól használható még így is. Szerencsére kapott num padot is a gép, bár ilyen méretben már szinte kötelező.

Rendhagyó viszont a funkció gombok működése, mert nem szükséges az fn gomb használata ahhoz hogy fényerőt vagy a hangerőt állítsuk. Alapértelmezetten a másodlagos funkciókat érjük el, és ha mégis szükségünk lenne a f2 re, akkor fn el kell megnyomnunk.(ez a feature a biosban kikapcsolható és rendszer invertálva lesz ugyanúgy mint ahogy bármely laptopon van )
Persze a hp mérnökei is maguknál voltak és nem gurult el a gyógyszerük teljesen, az újítás szellemét megtalálva, és az f5 és f1 billentyűket módosítatlanul hagyták, mert hát ezeket való életben is használjuk.

Meg kell még említenem, hogy az F12 re került a wlan állapot jelzésének a ledje is, a capslockba is építettek egy kis lámpácskát amit remélhetőleg soha nem látunk majd, mert bios frissítésnél és hardveres hiba üzeneteknél aktiválja magát, és csipogás mellett a gép ennek a villogásával is tudtunkra adja, milyen betegségben szenved.

Ha már a visszajelző fényeknél tartunk számomra furcsa és érthetetlen miért oldalra tették mind a lan ledjét, mind a HDD, Dvd-romét. Állandóan hajolgatnom kell jobbra-balra ha checkolni szeretném dolgozik -é a gép. Power led szerencsére fentre került (bár azt alighanem észreveszem led nélkül is, hogy megy-e a gép :D ).
Dvd rom-ról essen még pár szó ugyanis a gomb amit ráraktak borzasztó, szinte benyomhatatlan új heggyel, inkább körömmel lehet csak megnyomni a rátett ultra dizájnos gombot, annyira mélyen van a nyomáspontja.
Ha már a rossz és átgondolatlan dolgoknál tartunk akkor essen pár szó arról a rendkívül gagyi kinai fröccsöntött illesztési hézagokkal teli gép elülső részéről is, ahol is a fém házhoz hozzácsaptak egy műanyag első részt ami borzasztó..

Kattintásra nagyíthatók a képek

Képeken látszik, hogy bőven van rés a fém burkolat és a műanyag káva között amit ha picit megfeszegetünk hajlik is rendesen... Nem beszélve arról, hogyha a kezeden óra van és gépelsz akkor tuti belefog akadni a kávába ugyanis magasabb mint a fémház. Már ahol mert ez is borzasztó az egyik oldalon magasabb másik oldalon meg alacsonyabb...
Műanyag káva tetején már most észlelhetők a kopások mi lesz itt kérem szépen 2-3 év múlva...

Viszont funkciója is van ennek a résznek itt található meg a sd/mmc kártya hely és a Beast Audio hangszóró rendszere is. Ezt inkább nevezzük hangkeltőnek mint hangszórónak mert igen alacsonyan van a minősége, bár laptopos berken belül megüti a szintet egy erős közepes, de semmivel sem jobb mint társai. Viszont kikötve normális hangszóróra vagy fülhallgatóra már érthető, hogy a fiúk azért dolgoztak valamit rajta, igen szép és tiszta basszusokkal teli hangot közvetít. Ezt pedig két jack aljzaton is képes egyszerre kiadni magából, plusz a szokásos mikrofon bemenet is megtalálható a fedélzeten.
Ezen az oldalon található még két USB 3.0 ás csatlakozó egy 10/100/1000 -res ethernet lan csatoló, hdmi és egy dsub kimenet.

Na meg a gép szája, itt távozik a forró levegő döntő többsége, ezzel kímélve a gépelő kezet a forróságtól :) Ugyanis a ház szinte egyáltalán nem melegedik fel, legalábbis ott nem ahol a kéz pihen. Ezen a részen, ha még 90 fokos levegőt okád ki a magából a gépszörny akkor is békés elviselhető hőmérséklet uralkodik a kezeink és ujjaink alatt.

Jobb oldalt megtalálható még az áram kábel dugasza egy leddel párosítva ami fehéren világít ha tele van, és sárgán ha töltés alatt, ha pedig már veszélyesen ki van ürülve az akksi, és a gép enni könyörög, megható villogással közli velünk ezen a tájon a laptopunk vágyát. (Need for food) Kintebb még 2 usb 2.0 csatoló és az emlegetett cd/dvd r/w.

Kijelző és Akkumulátor

Kijelző és környéke
1366*768, Glossy
Ez a két adat kb mindent elárul. Kis felbontás és fényes tükröződő kijelző aminek pocsék betekintési szögei vannak. Bár hagy jegyezzem meg, azért az asus laptopomnál sokkal jobban teljesít ilyen téren szóval a középmezőnybe simán belefér nem kell szégyenkeznie ettől a paneltől nem lehet elvárni egy ISP szintet.Maga a kijelző elég fényerőt tud adni ahhoz, hogy világosabb helyen is jól lássuk. Több lépcsőben emelhető a fényerő az utolsó előtti és az utolsó fokozat között elég erős átmenet van. Megfelelően kicsi a legkevesebb fényerő is amit az akkumulátor idő kitolásával meg is hálál a gép, ha így használjuk.
A képernyő széle fényes port gyűjtő fekete lakkozott műanyag, bal felső sarokban egy Beast Audio felírat díszeleg míg átellenes társa egy Pavilion dv6 felírat. Ezek fogják közre a középen elterülő HP TrueVision Hd webkamerát.

1.3MPixel HD

Ami igen szép és minőségi képet ad és ezt tényleg komolyan mondom kategóriáján belül szerintem bőven megállja a helyét talán még ki is emelkedik közülük. Laptop szeme körül egy-egy mikrofon a sztereo hangtovábbítás végett.

Akkumulátor

5225 mAh 6 cellás Li-ion

Ez egy igen fontos része a laptopnak elvégre ezért mobil eszköz. :)
Átlagos használat mellett film netezés és 80% os fényerő mellett 2-3 órás időtartamra tehetünk szert amit, ha szánunk egy kis időt a gépünkre szabadon kitolhatjuk 3-4 órás üzemidőre is. (ezt később részletezem hogy.) Persze ha valaki csak excel és word alkalmazást futtat akkor elérhető alapon is 4 órás érték, de valljuk be ki nem akarna filmezés közben 20 megával letölteni és netán egy kiss full hd filmet nézni youtube -on én ennek a híve vagyok, nálam ez a normális felhasználás, és erre értem a 2-3 órás üzemidőt.
Játéknál ha a DG is aktív 1 óra alatt leszipkázza az akkumulátorát igazából ez erre nem alkalmas, hogy egy hosszabb utat végig játszunk.
Töltési idő kb 2 és fél óra.

Teljesítmény

Hard Drive

Kezdjük az elején a gépben egy TOSHIBA MK1059GSM 931 GB (1 TB) lemezmeghajtó van ami aránylag normálisan teszi a dolgát benchmarkok szerint 75 MB -al olvas és 69 MB körül ír ami notebook háttértárak között elfogadható. Igencsak kéne bele egy ssd de sajnos ahhoz a DVD meghajtótól kellene megszabadulnom vagy ki kéne cserélnem az alap háttértárat. Hangja nem igazán van tűrhető egy átlagos szoba zaja elnyomja ( na meg a hűtése).

Memória

Alapvetőleg 2*2 GB os modullal szerelik így 4Gb Dual channel 1333-as memória áll rendelkezésünkre. Maga a processzor támogatná az 1600-as RAM -okat is, de a különbség alig kimérhető az 1333 és a 1600 -as modulok között, ezért nem éri meg a többlet költséget. Én ezeket a modulokat kicseréltem 2*4gb Kingstone RAM -ra (ezzel most már biztosan kompatibilis) mert a 3,5 Gb -ot keveselltem. Mivel az APU ba integrált videókártya 512 MB -ot csíp le a rendszer memóriából fixen, ezért úgy döntöttem jobb lesz a 7,5 Gb mint a 3,5 GB, a rendszer meg is hálálta ezt a döntésem szóval aki megengedheti az bővítsen :)
A memória windows élmény indexen 7,3 -as értéket ér el.

CPU

AMD A-Series A8-3510MX

Üzemi frekvencia: 800 - 2500 MHz
Level 2 Cache: 4096 KB
Magok száma: 4
TDP: 45 Watt

Az egész eszköz legérdekesebb része ez a processzor. Más néven APU.
Mit is tud ?
Először is dinamikusan változtatja a az órajelét attól függően, hogy milyen terhelést kap, nem csak az órajelet hanem a vele járó feszültséget így a fogyasztást is. Ez az érték gyárilag 800-1800 és 2500 MHz lehet. Miért is írtam külön a 2500 mhz -et ? Egyszerüen azért mert ez egy Turbo Mod hasonló az intel megoldásához , akkor kapcsol ebbe a a módba, ha a TDP keret megengedi. Konyhanyelven a gép monitorozza a hőmérsékletét a fogyasztását és ha úgy ítéli meg, hogy szükség van a többlet teljesítményre, és nem lépi túl a megszabott fogyasztási keretet, és nem is lépi túl vele a hőmérséklet küszöböt akkor átvált. Gyakorlatban ez mit jelent ?
Többségére játékokban nem fogjuk látni, hogy használná ezt a funckióját, mivel ilyenkor a kis integrált videókártya is munkára van fogva, és a TDP keretbe biztos, hogy nem fog beleférni, a turbo módba kapcsolás. Viszont windows alatt töltésnél tömörítésnél vagy egyébb ilyen grafikus kártyát mellőző műveleteknél igen gyakran felpakolja magát 2,5 GHz re, akár mind a 4 magot is egyszerre.
Ez azért is fontos mert a sima A6 os A4 es nem MX es verziók amik 35 W os TDP keretből gazdálkodnak nagyon ritkán használják ezt a funkciójukat, míg ez a A8 mivel 45 W os tdp keretben van simán belefér neki az, hogy mind a 4 magot huzamosabb ideig akár 10-15 másodpercig is csúcson járassa.
Ez a teljesítmény növekedés kimérhető és érezhető is a rendszeren.
Kb egy i3 és i5 ös Intel processzor között van félúton teljesítménybe. Legalábbis alap járaton.

Itt jön a lényeg mivel a processzor szorzózár mentes és k10stat nevű programmal könnyen húzható nem kell megragadni az alap teljesítménynél.
Én 2,2 Ghz -es max értéket és 2,7 Ghz es turbo értéket állítottam be a APU-nak,

aminek tesztekben meg is lett az eredménye így már az I5 ös procit is befogja és egyes helyeken meg is veri teljesítménybe.

Mindemellett gondolni kell a melegedésre, szerencsére a tunningot el lehet végezni úgyis, hogy közben a feszültséget csökkentjük, ezzel majdhogynem ugyanolyan hőfokot érünk el, mintha normálisan tuning nélkül hajtanánk.
Persze ez nem csak túlhúzásra jó, hanem energia megtakarításra is, mivel ha böngészünk vagy filmet nézünk akkor fölösleges a nagy teljesítmény, és beállíthatunk egy olyan profilt ahol csak 1,8 Ghz a maximum és minden érték alul van feszelve.

Így gyerekjáték elérni a 4 órás akkumulátor időt. Igazából nem csinálunk mást csak azt amit AMD nél a gyárban meg kellett volna csinálniuk, finomhangoljuk a processzort.

Jól látható, hogy a gyári értékeknél magasabb órajel mellett kisebb feszültséget kapott a cpu és még így is teljesen stabil maradt ! Magyarul a képlet egyszerű kisebb feszültség nagyobb órajel ezzel csak nyerünk mindenképpen.
Azért megjegyezném, hogy a túlhúzás (overclock) igazából nem garanciális feltétel senki nem állítja, hogy a géped 100% -ban bírni fogja ugyanezeket az értékeket vagy, hogy semmi kockázata nincs ennek. Mindenki gondoljon bele, hogy van-e erre szüksége, és, hogy megéri e az esetleges kockázatot. Mint minden tuning kockázattal jár ez is ! Ezt sose felejtsük el ! Csak saját felelősségre használjuk ezt a programot !

VGA

Két videokártya is található a gépben egy APU -ba integrált és egy dedikált.

AMD Radeon HD 6620G
Dedikált AMD Radeon HD 6750M
A kettőt együtt pedig elnevezték Radeon HD 6755G2 -nek.

Már az integrált 6620g is igen szép erővel bír elég megemlíteni, hogy közepes minőségen native felbontásban (1366*768) a crysis 2 játszható sebességgel képes megjeleníteni. Ami igen nagy fegyvertény egy integrált videokártyától. Emellett még ott van a 6750m aminek szép teljesítménye van egyedül is, és ha a rendszert DG re kapcsoljuk, akkor elméletben a két kártya ereje közel összeadódik és kapunk egy igen szép teljesítményt.

Az egész rendszer lelke az Ati Catalyst Contorl center (vagyis CCC). Itt állíthatjuk, be hogy melyik alkalmazás mit használjon, a DG-t, vagy csak szimplán az integrált videokártyát. Ennek nem csak teljesítménybeli különbsége van, hanem energia megtakarítást is nyerünk ezzel a döntésünkkel. Ugyanis alapvetőleg a 6750M -es grafikus egységünk egy úgynevezett ultra alacsony energia gazdálkodási módba van mindvégig, amíg ki nem adjuk a használati parancsot. Ez mit is jelent ?

Gyakorlatban annyit tesz, hogy amíg nem használjuk a dedikált VGA-t, addig szinte nem is fogyaszt (0,2W). Viszont, mivel van egy beépített kártyánk, ha nem játszunk, csak filmet nézünk, vagy flasht nézünk, nem is kell bekapcsolnunk, hisz erre ez a kártya bőven elég, hogy hardveresen gyorsítsa ezeket a tartalmakat. Energiatakarékosság, ez az egész mobil platform lényege ugyebár.

Szóval a CCC minden eddig nem használt programunknál ami használja a grafikus gyorsítást megkérdezi egyszer, hogy melyik kártyával tegye ezt. Választhatjuk dedikáltat vagy a integrált eszközt is, attól függően, hogy mekkora teljesítményre van szükségünk. Szóval játékra nagy teljesítmény, filmekre böngészőre alacsony teljesítmény. (a nagy teljesítmény alatt a rendszer a DG-t is érti, ha ez engedélyezve van)

Viszont van még egy csavar, sajnos a DG nem tökéletes, és néhány játékban nem úgy működik ahogy kéne, úgynevezett "stutteringet" okoz. Hiába van meg a megfelelő fps szám, mégis úgy látjuk, hogy a kép szétesik, elcsúszik és a játék szaggat. Sajnos ezekben az esetekben nem tehetünk mást mint kikapcsoljuk DG-t, erre a CCC ad is opciót, és ilyenkor Nagyteljesítménynél csak a dedikált 6750m kártyát használja.

Tunning !

Igen a dedikált VGA-t is túl lehet húzni nem is akárhogyan, és igen ez már minden esetben komoly FPS növekedéssel jár ( na meg hőmérséklet növekedéssel).
Miről is beszélek ?

Kapunk egy Radeon HD 6750M kártyát ami 600Mhz/800Mhz (gpu/vram)
A referencia érték alapvetőleg 600/900 lenne szóval joggal gondolhatjuk, hogy 900 as ram órajelet vígan bírnia kéne.

Ez így is van ! A kártyába ugyancsak elég komoly erő tartalék van amit könnyedén kiaknázhatunk.
Nincs szükségünk másra csak egy MSI Afterburner nevű programra és egy kis eltökéltségre.
Saját magam két profilt állítottam be egyet amin még a hőmérséklet teljesen stabil midneféle külső hűtés igénybevétele nélkül. Ez nálam 650/900 -at jelent. Van egy másik profil amihez viszont már hűtőpadra volt szüksége a laptopomnak mert 85 fokot is eléri a hőmérséklet nélküle, és az már a kritikus hőfokot súrolja. Ez az érték 750/900 volt. Itt már elég komoly FPS növekedést tudtam elérni mind DG mind szimplán csak a 6750M -et bevetve. (30% -os fps növekedés)

Ugyanezzel a hardverrel van aki 900/1100 -as értéket is eltudott érni persze ott már komoly cooling modding is volt. Én már biztos nem vállalnám be azt. Számomra ez a két érték bőven elegendő plussz teljesítményt ad, ha netán kellene.

Akik konkrét (fps beli) értékekre vágynak a teszt végén látnak majd párat, és idővel feltöltök még jó párat, de ha addig nem bírnátok ki látogassátok meg EZT a fórumot :)

Még egyszer le kell szögeznem az ilyen jellegű Tunning veszélyes ! A garanciával játszik mindenki és senki nem tudja biztosítani, hogy az ő gépe bírni fogja ugyanezeket az eredményeket és, hogy semmi baja nem lesz a hardvernek. Mindenki csak kellő megfontolással kezdjen hozzá ezekhez a műveletekhez.

Sajnos a hardver hűtése nem igazán biztosít nagy teret a komoly tuninghoz, játék közben igen nagy fordulatszámon megy a laptop beépített hűtője amihez igen nagy zaj is párosul. (ez már tuning nélkül is így van) Mindezek mellett azért tud kellemes is lenni , mert ha csak netezünk akár ki is kapcsol a hűtés és teljesen hangtalanná válik a gép. Valószínűleg ha a gépet újrapasztáznám akkor a hőmérséklet sokat javulna, ezt lehet a jövőben meg is fogom lépni. Leszögezném viszont, hogy a gyári hűtés a gyári értékekkel tökéletesen ellátja a feladatát, alap értékeken 78 fok fölé soha nem megy a hőmérséklet, ami jónak mondható szerintem. Egyedül a hangja az ami kicsit nagy, de ez elfogadható felár.

Valamit majdnem kihagytam :)

Az aktuális catalysthez mindig letölthető egy úgynevezett CAP ez egy előre beállított alkalmazási profil ami sok játékban megoldhatja a a stutteringet és a megjelenítési hibákat. Battlefield 3 ezzel a 12.1a catalystel már majdnem játszhatóvá vált míg mellé felrakva a capet szinte tökéletes lett, ezek mellé mikor a vga-t felhúztam és monitoroztam, tökéletesen lehetett látni, hogy az integrált vga órajele és kihasználtsága nem ugrál hanem végre maximumon jár. A stuttering megszűnt teljesen, és a játék high -ultra részletesség mellett játszhatóvá vált, még FULL hd ba is (30-35fps). Szóval érdemes feltenni a CAP-et is az aktuális catalyst mellé mert csak nyerhetünk vele :)

Akármilyen meglepő is az apu -ba integrált vga a legtöbb esetben nem dolgozik maximális sebességgel. Lehet monitorozni a két kártyát és legtöbb esetben úgy néz ki, hogy a kis videókártya 70% on pörög míg a nagy 100%-on megy. Ezért is hasznos a húzás mert, mikor megrángattam a nagy videokártyát akkor a kicsi is jobban ki lett használva.
Ezt úgy kell elképzelni, hogy dedikált kártyának ki van osztva pl 15 fps előállítása míg a kicsinek 10. A kicsi rég végez vele , de be kell várni a nagyot, emiatt üres járatba tölti a drága idejét, viszont ha fentebb rángatjuk a nagy videokártyát, akkor egy időben végeznek és szinkronba lesznek. Ezáltal hamarabb kezdhetnek hozzá a következő képkocka adagjukhoz és többlet fps növekedést fog ez okozni. Érdemes ezekre odafigyelni. Az AMD System monitor minden ehhez szükséges infóval ellát minket :)

Azért megjegyezném, hogy igen sajnálatos, hogy ezzel nekünk mint hétköznapi userekenek kell foglalkoznunk, mert az AMD mérnökei bent hagyják a hatalmas erőtartalékot a gépbe, és képtelenek normálisan optimalizálni :(

Konklúzió és néhány teszt

Az hogy a valóságban mennyit is hoz a konyhánkra a tunning igen érdekes és több rétű kérdés.
Sok mindentől függ.
Alapból nem mindegy, hogy játékot, vagy valami cpu igényes programot nézünk mert az utóbbinál egyszerűen kimérhető, míg egy játéknál nagyon bonyolult lenne megállapítani, hogy hoz -e valamit a konyhára. Miért is mondom ezt ? Sok tesztet futtattam full hd ban 720p ben vagy a notebook native felbontásában. Ezeket különböző driverekkel, patchekkel és különböző részletesség mellett.

Arra jutottam, hogy nagyon szélsőséges értékeket lehet kapni. Pl.: Egy dirt 3 ban native felbontásban Medium presetnél már CPU limites a játék míg High presetnél gpu és cpu tunningra is egyaránt pozitívan reagál. Full hd med preset vga limit.
Egyes driverekkel teljesen máshogy működik a DG és megint kimérhetetlen lesz a különbség. A cikk végén pár tesztet beszúrok, de hangsúlyozom rettentően sok múlik az aktuális catalystól és a játékra megjelenő patche -től.
Battlefield 3 egy igen jó példa erre. Native felbontásban ultran patch nélkül épp hogy játszható a játék a kép szétesik és hemzseg a bugoktól, míg fel patchelve a játék 40 fps átlagot simán tartja és maximális részletesség mellett játszhatóvá válik. Full hd ra kitéve 30 fps körül tartja az értéket high beállítások mellett viszont mégis játszhatatlan mert a kép ugyancsak szétesik és rengeteg más megjelenítési hibával küzd. Cap-el mint fentebb írtam már ez a probléma is megoldódik.
Metro 2033 majdnem ugyanez a szitu directx10 -ben normal részletességen full hd ba játszható a játék olyan 40 fps átlaggal csatákban 27 körül van. (ezek videokártya és CPU OC eredmények ) viszont directx 11 ben éppen valami aktuális bug miatt 13-15 fps re csökken ez az érték és játszhatatlan lesz a játék. Külföldi fórumokon ugyanilyen konfiggal rengeteg eredmény található és ott 27 fps es átlagot hoznak ki ugyanerre a felbontásra.

Sajnos ez a rendszer még nem kiforrott sokkal jobban ki van szolgáltatva a programozók optimalizálási kedvének mint bármi más.
A DG -ben hatalmas jövő van és hatalmas teljesítmény is lapul benne. Viszont szomorú, hogy egyelőre igazi erejét még csak benchmarkokban lehet kimérni. Remélhetőleg ez a jövőben változni fog és az AMD és a játékfejlesztők közösen tesznek ez ellen. Az alap ötlet és az elképzelés nagyon jó, néhány helyen már tökéletesen használható, de a többségében még vannak hibák és nem 100%-os a rendszer.
Viszont ami nagyon fontos, hogy egy átlag embernek aki csak játszani akar natív felbotnásban a laptopján annak tökéletesen megfelel ez a teljesítmény amit a gép tud nyújtani, szinte semmiről nem kell lemondania grafika terén.

Amit még meg kell jegyeznem az a hardveres gyorsítás. Mind flash mind videó téren tökéletesen használják a programok az apuba integrált gpu-t. Ami hihetetlen folyamatosságot kölcsönöz a flash játékoknak és flash videóknak. A killasample szépen lemegy egy media player home cinema támogatással és látható, hogy az integrált gput használja lejátszáshoz. Ezek előre mutató technológiák amik szerencsére már most is szépen működnek.

Összességében a gép igen jó, billentyűzete kényelmes, kijelző átlagos, az anyaghasználat az elején lévő borzasztó műanyagtól eltekintve szinte tökéletes. Kinézetre ha meglátják biztos, hogy mindenikek egy elég komoly gép látványa fog beugrani ami igaz is :)
A gép jövője igazából a fejlesztők és az AMD kezében van maga a vas erős, és megbízható. Pénzünkért azt kapjuk amit elvárunk minőséget és teljesítményt. Viszont mégis egy picit lutri, hisz semmi sem biztosítja, hogy az általunk kinézett kedvenc játékunk megfelelően fog futni DG módban, márpedig ha nem, akkor csak a 6750m re támaszkodhatunk ami igaz nem gyenge, de a tudat, hogy mire lenne képes a hardver számomra idegesítő.

Ha valaki mer egy kicsit kockáztatni, vagy bízik az AMD -ben, akkor neki jó lehet, hisz ár/érték arányba azoknál a játékoknál ahol a DG 100% -ban működik ott a kategóriájában verhetetlen. Viszont ahol nem ... Ott lemarad nem sokkal, de lemarad.
Ez egyéni döntés én mellette tettem le a voksom a sok tuning lehetőség és a saját képemre formálásának a lehetősége egyelőre meggyőzött, persze a konzervatív típusú embereket tuti nem fogja lázba hozni a sok buherálás. Azoknak ajánlom az i5 + gt555m párost egyelőre :)

Pár teszteredmény:

Dirt3:
1366*768 High preset
Total frames: 5868
Avarge FPS:58
Minimum FPS:43

3dmark11 performance
2088p

3dmark Vantage:

3dmark06: (sajnos itt a DG-t nem lehetett beüzemelni ezért csak a sima 6750m teljesítménye látszik 750/900)

Ha bármi észrevételetek, megjegyzésetek, kritikátok, kérdésetek van nyugodtan írjátok le a fórumba.
Ez az első írásom ha hibát találtok ne harapjátok le a fejem.

Hozzászólások

(#1) pethYeti


pethYeti
addikt

Grat, nagyon jó kis írás.

Egy apró kérdés. F5-nekem vajon miért csak fn-el reagál? F1-hez nem kell például mellette megnyomni az fn-t.

(#2) Kornel


Kornel
veterán

Grat, jó cikk :R

Összehasonlítás képpen:

A6 3400M@2 GHz + HD 6650 DG on:

dirt 3 high: avg : 52 fps min: 36 fps, szóval nincs annyira lemaradva ;)

3dmark 2011 DG on: 1662 pont, graphics score : 1646 pont

(#3) darvak


darvak
senior tag

Hej!

Na csak szabadjára engedték a cikked. Gratu hozzá, szép részletes lett!!! :C
Már csak 1-2 csillógó saját keűleg legyártott grafikon hiányzik az eredmények összefoglalására :)) (nem áám így is jóó).

Nem baj, h a ledek oldalt helyezkednek el, így legalább nem idegesítenek filmnézés közben:)

"Kb egy i3 és i5 ös Intel processzor között van félúton teljesítménybe. Legalábbis alap járaton."-- :F Azér ezt nem mondanám, inkább egy 2. gen. i3 alatt van.

üdv

(#4) Pocok256 válasza pethYeti (#1) üzenetére


Pocok256
veterán

Nem tudom lehet kell hozzá a billentyű driver is :)

Kornelka:
Na igen nem sokba van lemaradva az A6-hoz képest. Legalábbis proci erőben szerintem teljesen ugyanazok csak a beépített vidkari az ami különbözik.

darvak:
Nem engedték szabadjára blogbejegyzsébe kitettem és nem vártam meg míg ülnek rajta még 1 hetet :D

Igen az i3 és i5 höz való hasonlítás nagyon nehéz mivel rengeteg típus van ugye ezek között is van olyan i5 ami 4 magos és van olyan ami csak 2 maggal bír. Ezek között logikusan teljesítménybeli különbség is van . Abban igazad van pontosíthattam volna a hasonlaton viszont így hatásvadászbab :D

[ Szerkesztve ]

HODL $GME, DIAMOND HANDS, APES STRONG TOGETHER

(#5) Kornel válasza darvak (#3) üzenetére


Kornel
veterán

Szerintem alapon bőven üti az i3-at 1,8 GHz-en.... max. egyszálú szintetikus tesztben lehet jobb az i3, de ezek a tesztek semmire se jók. Már egy 1 éves játéknál is nagyon szépen kijön a natív 4 mag előnye a 2 mag/4 szálhoz képest! Teszteltem, nem csak hasra ütve írom ezt!

(#6) darvak válasza Pocok256 (#4) üzenetére


darvak
senior tag

hatásvadászbab :DD az igaz.

De én egy i3-2310M-re gondolok 2 maggal!!!

(#7) Pocok256 én csak notebookcheck-re tudok hivatkozni.
Igaz pont a 3510-et nem benchmarkolták agyon, nincs sok eredmény. Én a Cinebench R10: Rendering Multiple CPUs eredményeket szoktam nézegetni.
Na meg a superpi-t.

[ Szerkesztve ]

(#7) Pocok256 válasza darvak (#6) üzenetére


Pocok256
veterán

Jahogy elírtam és ilyen jól XD :C

2 magos i3 mat még alapon is megveri ez a proci még szintetikus tesztekben is legalábbis ahol nem csak 1 magot használ a teszt :)

HODL $GME, DIAMOND HANDS, APES STRONG TOGETHER

(#8) Kornel válasza Pocok256 (#7) üzenetére


Kornel
veterán

ennyi, meg egy bambi. :R
de ezt már csak az inteles vérpistikék nem ismerik el :C

(#9) Pocok256 válasza darvak (#6) üzenetére


Pocok256
veterán

Superpi ahogy néztem nem angyon dolgoztatja a magokat legalábbis amit én felraktam csak 1 magot tornáztatott meg kerestem másikat az is csak kettőt izzasztott :/
Cinebench eredmény pont van a cikkben tessék összevetni az i3 al :)

HODL $GME, DIAMOND HANDS, APES STRONG TOGETHER

(#10) darvak válasza Pocok256 (#9) üzenetére


darvak
senior tag

(Mér lép ki folyton az account, ha 1szer már be vagyok jelentkezve, nem értem.)

Légyszíves nyomjál Cinebench R10: Rendering Multiple CPUs 32Bit és Cinebench R10: Rendering Multiple CPUs 64Bit teszteket is??

Nem érdekel, ha az A8 jön ki győztesnek a tesztből, nem vagyok vérpistike kornelka:P:P:P.

De az eredmény igenis érdekelne!!! Megcsinálnád?

Üdv

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.