2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Beelink GT King

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bevezető

A Beelink jó hírneve az utóbbi időben kissé megtépázódott, mert kiderült, hogy egy nagyobb adag tévéboxot hamis memóriával adtak el, és a felhasználók így 3 GB helyett csak 2 GB-ot kaptak. A szándékossághoz kétség sem férhet, hiszen az operációs rendszert is hozzá igazították, hogy több memóriát mutassoin a valódinál, így ne derüljön azonnal fény a csalásra. Ilyen előzmény után kicsit gyanakodva kezdtem hozzá a Beelinktől kapott dobozzal való ismerkedésnek. Két S922X-szel szerelt SBC (Odroid N2, Khadas VIM3 utóbbiban A311D van, ami tartalmaz egy S922X rev B magot) ugyan már a piacon van, de a GT-King az első igazán médialejátszáshoz készített S922X-et tartalmazó hardver, ami talán az átlagos médiafogyasztó igényeit jobban ki tudja elégíteni, minden szükséges dolog ott van a dobozban (táp, HDMI kábel, távirányító), csak össze kell dugni a tévével vagy házimozi erősítővel és indulhat a móka.

Hardver


A kicsomagolós videók kedvelői itt találnak kedvükre való anyagot.
A dobozba sok minden került (több, mint az N2 lapjára de kevesebb, mint a VIM3-ra):
- Az N2-ből már ismert S922X utódja (S922X rev B), big.LITTLE rendszerű, 4 db Cortex-A73 (2.2GHz) és 2 db Cortex-A53 (1.8GHz) CPU
- Mali-G52 GPU (6 db 846 MHz-es végrehajtó egységgel)
- a memória 4 GB LPDDR4
- EMMC 64 GB
- MicroSD kártyanyílás
- Gigabit Ethernet port (Realtek RTL8211F, WOL)
- Wi-Fi AP6356S, 802.11b/g/n/ac dual band, 2X2 MIMO
- Bluetooth V4.1
- HDMI 2.1 port max 4K@75Hz HDR, CEC, EDID
- 2 USB 3.0 port
- 1 USB 2.0 port
- 1 optikai SPDIF csatlakozó
- 3.5mm jack fejhallgató és videó kimenet
- 1 Infravörös érzékelő távirányítóhoz
- RTC modul és akkumulátor, ventillátor csatlakozó
- 12 V DC tápcsatlakozó

A doboz alját csak apró körmök tartják, egy kis kézügyességgel és valami vékony műanyag lappal (gitárpengető, hitelkártya, stb.) sérülésmentesen szét lehet pattintani. A PCB-n GT-King ver 2.1 olvasható, ez egy újabb verzió a korábban kiküldött tesztelői változatokhoz (ver 2.0) képest (a 64GB-os Micron emmc modult pl. lecserélték ISOCOM feliratúra). Az alaplapon, a dobozon belül elérhető még egy USB 3.0 és egy USB 2.0 kivezetés egy-egy mini wafer csatlakozón, de ezek gyakorlati haszna nullához közelít. Egy RTS5411 4 portos USB 3.0 HUB vezérlő van beépítve, így akár 4 USB 3.0 portot is kivezethettek volna. Dícséretes viszont hogy az RTC modulnak raktak be egy gombelemet, így az évekig el tud működni róla. Kicsit fura, hogy a 4 tűs UART csatlakozót úgy helyezték el, hogy oda tüskesort nem lehet beforrasztani, mert nincs neki hely a dobozban (két lyuk az USB csatlakozó alá esik), Persze ez nem akadályozott meg abban, hogy ideiglenesen ne forrasszak be három tüskét a CoreELEC teszteléséhez, csak így nem lehet addig bezárni a dobozt, míg ki nem szedem. A mikrosd kártyaolvasója sajnos nem tudja az UHS módokat, így hiába teszünk bele gyors kártyát, a box nem fogja tudni kihasználni annak a sebességét.
A matt ház tetején egy fényes koponya motívum található, aminek a szemei zölden (néha pirosan) világítanak. Számomra elég vásári lett ettől a doboz kinézete, egyáltalán nem a minőséget vagy a megbízhatóságot sugallja ez a külső, jobb lett volna ha maradnak a GT1 egyszerűbb, Beelink logós dobozánál.

A hűtés, mint ezeknél a boxoknál megszokhattuk, nem éppen tökéletes. Hűtőbordáról nem is beszélhetünk, egy darabka fémlemez (valószínűleg alumínium) van a doboz teteje és a nyáklemez között (ráadásul még csak nem is közvetlenül csatlakozik a processzorhoz, hanem egy hővezető szivacson keresztül), amiről a meleg levegőnek nincs is hova távoznia. Sosem értettem, miért nem csinálnak egy picit nagyobb dobozt normális hűtéssel, hiszen olyan aprók ezek a dobozok (108 x 108 x 16 mm), hogy egy kis méretnövekedést még bőven el tudnának viselni. Amíg a hardveres dekóder dolgozik addig nincs olyan nagy gond (55-60°C), de a szoftveres dekódolású film lejátszás, vagy egy hardverigényesebb játék futtatása már 70°C fölé tudja melegíteni a processzort, jön a throttling, amikor órajel elvétellel védekezik a túlmelegedés ellen, ilyenkor pár fokot visszaesik a hőmérséklet (a teljesítménnyel együtt), majd újra órajel emelés, melegedés, és így tovább. Ez a magas hőmérsékleten üzemelés lerövidíti az alkatrészek élettartamát (leghamarabb a kondenzátorokat teszi tönkre), így a készülékünk nem lesz igazán hosszú életű. (Persze gondolom ezt nem bánják a gyártók, így egy-két év után vehetünk másik hardvert.) Összehasonlításképp az N2 hatalmas hűtőbordája sohasem engedi a processzort ebbe a hőmérséklet tartományba jutni.

A távirányító kézbesimuló, kellemes tapintású, gombjai puhán, csendesen kattannak, hüvelykujjal minden gombot kényelmesen elérünk. A csomagolásból kibontva zörgő hangot ad, de szerencsére nincs benne semmi eltörve, csak az elemtartóba tették az USB vevőjét. Megörülök, hogy légegeret adtak a készülékhez de csalódnom kell, ez bizony egy mezei 2.4 GHz-es RF távirányító. Azért is bosszantó, mert van olyan webáruház, ahol egy majdnem ugyanilyet (egy gomb felirat különbség) csomagolnak a dobozhoz, csak az rendes légegér, ami nagyságrendekkel könnyebbé teszi egy felhasználónév vagy jelszó bepötyögését, vagy egy keresőszó beírását. A fenti képen a légegeres változat látható, onnan lehet felismerni, hogy a bekapcsoló gomb alatt egérmód váltó gomb van rajta, míg a simán ahelyett play/pause gomb található. G10 néven 8-10 dollárért vehetjük meg a légegeres verziót kínai webáruházból, ha nem azt kapnánk..

Egy 12V 1.5A-es hálózati adaptert és egy HDMI kábelt kapunk még a dobozhoz.

Szoftver

A GT-King Android operációs rendszerrel érkezik, annak is a 9-es változatával (Pie).
Sok szót nem vesztegetnék erre, AFRd-vel elérhető az automatikus frekvenciaváltás, de HD hangokat nem tudunk belőle kicsiholni.
A CoreELEC telepítésével már egy használható médialejátszót kapunk, sajnos a 4.9-es kernelnek még mindig vannak hiányosságai (HDR10+ csak HDR10 kimenetet ad, 4k60 videók közben a GUI megjelenése, eltűnése a kép szétesését eredményezi, stb).

Problémák

A távirányító (vagy az RF vevője) pár napot követően elhalálozott, mivel csak az egyetlen infrás gombja volt hajlandó működni.
A gigabites LAN az első perctől kezdve használhatatlan volt, mind android, mind CE alatt.
Már a DHCP-vel is problémák voltak, legtöbbször nem kapott IP címet, ha nagy ritkán mégis, akkor is csak az egyik irányban lehetett mérni valamekkora átvitelt (200-300Mbps az elméleti 1000 helyett), a másikban semmi. Próbáltam routert, switchet, kábelt cserélni, egyik sem segített rajta, ugyanakkor a többi eszköz szépen működött ugyanebben a környezetben, így arra jutottam, hogy csak hardver hiba okozhatja a jelenséget. A dobozt visszaküldtem a Beelinknek, akik nem ismerték el a hibát, de küldtek egy másik dobozt.
Közben egy orosz fórumon valaki megtalálta a lan hiba okát, az egyik 0 ohmos ellenállás helyett 22 ohmos került beültetésre, ezért nem ment az egyik irányba a kommunikáció. Az én boxommal együtt kiküldött 10 készülékből 6-nál fennállt ez a hiba, de már az előző PCB verzión (2.0) is előfordult ugyanez, ami erős kétségeket kelt a gyártási folyamat megbízhatóságával kapcsolatban.
Meglepetésemre a csere dobozban egy újratervezett pcb-t találtam 1.2-es verziószámmal (eddig volt 2.0, 2.1). Ebben egyelőre működik minden és most légegeret kaptam a sima RF helyett (sajnos a légegér használhatósága messze nem olyan jó, mint pl egy LG magic remote). Azért egyelőre, mert az enyémmel egyidőben kiküldött másik box, ugyanezzel a belsővel már meg is hibásodott, a HDMI kimenet halálozott el benne. Ugyanakkor arra is fény derült egy szoftver módosítás kapcsán, hogy a Beelink még mindig használja a már kifutott S922X rev A processzorokat (ez van az N2-ben) így ez is csak szerencse kérdése, hogy az újabb, gyorsabb S922X rev B lesz beépítve vagy sem.

Összegezve a GT Kingek belseje folyamatosan változik, a RAM-ok fajtája, típusa, de még maga a SoC sem ugyanaz, az összerelés minősége csapnivaló, a hibás beültetés már több PCB verzión is előfordult és nem kicsi az esélye a különböző alkatrészek elhalálozásának sem.

Ezek után én nem ajánlom senkinek ezt a készüléket.

Hozzászólások

(#1) Somatom


Somatom
veterán

Köszi az infókat! Nézted már az Odroid N2 Media Center Edition -t?

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#2) Pelican válasza Somatom (#1) üzenetére


Pelican
őstag

Egy N2 a fő médialejátszóm, egy darabig Sandisk sd kártyával használtam, az pont az volt, mint ez a media edition.
Most 16 GB-os emmcről fut a CoreELEC, leginkább az upgrade sebességén venni észre a különbséget, a normál használat közben elhanyagolható. Persze ehhez nem árt egy gyors SD kártya, de gondolom az a Sandisk industrial, amin a CE-t adják az elég jó.

[ Szerkesztve ]

http://pel.hu/eoscard http://pel.hu/bdedit

(#3) Somatom válasza Pelican (#2) üzenetére


Somatom
veterán

Pont ez a kérdés merült fel bennem, amikor olvastam a cikket. Az SD alap, vagy kihagyható? Arra gondolok, hogy emmc -vel rendelném és letölteném a hozzá való CE -t.

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#4) Pelican válasza Somatom (#3) üzenetére


Pelican
őstag

Ehhez a csomaghoz mindenképp adják az sd-t. Lehet érdemes megvárni, míg az európai forgalmazóknál is lesz, akkor megúszod a járulékos költségeket.

http://pel.hu/eoscard http://pel.hu/bdedit

(#5) SunMount3r válasza Pelican (#4) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Lehet érdemes megvárni, míg az európai forgalmazóknál is lesz -> Erre mennyi az esély és mikor, ill. van e ennek valamilyen konkrét előjele már?

[ Szerkesztve ]

(#6) Castell


Castell
aktív tag

Nem vagyok orákulum, de kb. 3 havonta megfordul egy box nálam, főleg a kiváncsiság miatt. De egyre pocsékabb darabokat sikerül összehozni a gyártóknak vagy az oem-nek. Több mint 2 éve van egy mini m8s ii-es boxom, és olyan atomstabil, hogy azóta sem találtam jobbat, hiába a hangzatos marketing brossúrák...

(#7) Pelican válasza Castell (#6) üzenetére


Pelican
őstag

Nálam is megy még egy M8S II...

http://pel.hu/eoscard http://pel.hu/bdedit

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.