2024. május 27., hétfő

Gyorskeresés

Gyors tapasztalatok az Alcatel 2007D mobiltelefonnal

Írta: | Kulcsszavak: Alcatel . 2007D . 20.07 . mobiltelefon . telefon . teszt . pro-kontra . előnyök . hátrányok . mp3 . kihangosítás . kihangosító

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Essünk túl a nehezén először, hogy a végén kellemes szájízünk maradjon, mivel ezt a telefont lehet szeretni a hiányosságai ellenére is. A szoftverét frissíteni kellene (a tájékoztatóban ajánlották), de ezt eddig még nem ejtettem meg, mert telepíteni kellene hozzá 2 programot, amihez most nem volt kedvem. Előbb készítek egy másolatot a rendszerről, aztán telepítem majd. Sose lehet tudni. Remélem, ez majd orvosol néhány hiányosságot. Örülnék egy normálishoz közelítő szótárnak. Az üzemidő jónak tűnik, bár csak pár percet beszéltem vele, de lassan merül. Néha töltőre is dugtam, amíg vacilláltam, hogy frissítsem-e, mert azt írja, hogy legyen teljesen tele az akku akkor. Szóval nehéz megmondani. A készülék Kínában készült. Ki lepődött meg? :)

A legelső tapasztalatok

A készülék hátlapja (hivatalosan) nem levehető, de aki akar, erre is talál megoldást a neten. Én nem próbáltam meg elpuskázni a garanciát, csak egy videót néztem végig. (Az még nem bűn.) Ezen tulajdonságából adódóan az akku benne van vásárláskor. Csak kb. 10 percnyi töltögetés után lehetett bekapcsolni, erre minden leendő tulajdonos készüljön, nem kell azonnal csomagolni és csalódottan vagy dühösen a visszarohanni a boltba, ha nem kapcsolható be a készülék kicsomagolást követően. Masszívnak tűnik, nem nyikorog, ha kézbe veszem, persze ez nem egy strapafon. A hozzá járó USB-kábel 1 méter a két végén lévő csatlakozóval együtt. A telefon két oldalán összesen 3 nyílás van. Szemből nézve jobbról a SIM 1 és a micro SD nyílása, balról pedig a SIM 2. Mindhárom hasonlóan nyílik, az alsó végükön - ahol a picike dudor van - kell benyomni, ekkor a tetejénél kinyílik, ott kell kipiszkálni óvatosan, mert csak egy vékonyka kemény műanyagkar tartja. Visszacsukáskor a dudoros végét kell először a helyére illeszteni, majd bepattintani a sima végét. Véletlenségből még sosem nyitottam ki, de ha később mégsem bírok vele, egy parányi darabka cellux diszkrét megoldást jelenthet.

A hátlapon egy ronda nagy fehér matrica van (22×27 mm) mindenféle írással és egy QR-kóddal, alatta egy kisebb kitüremkedés látható, némi megpiszkálás után kiderült, hogy egy újabb QR-kódos matrica, ami különbözik az előzőtől

.

A hangszóró a hátulján található, a közepén egy kis dudorral, ennek célja valószínűleg az, hogy a telefon ne simuljon oda az asztalhoz túlságosan, mert alig volna hallható, ha jelez. A régi Nokia 6020-asommal ellentétben ebből csak ott jön ki a hang, ezért könnyen "be is fogható a szája", míg a Nokiából mindenhonnan "szivárgott" a hang, ennek ellenére a töredékét tudta az új Alcatelem hangzásának. Arra viszont ügyelni kell, ha plédre vagy más puha felületre rakja le az ember, mert az én 5-6 mm-es szőrhosszúságú plédemen alig volt hallható, hogy nyöszörög. Ha nem vagyok épp mellette (40 cm a fülemtől) a síri csöndben, biztos, hogy nem hallom meg. Ilyenkor célszerű kijelzővel lefelé fordítva lerakni, ha nincs sima felület kellő közelben.

Hátrányok

A billentyűzár egyetlen gomb röpke megnyomásával kioldható, szó szerint elég egy pillanatra megnyomni! Aki ezt hosszas töprengés után megálmodta, biztosan nem használt még mobilt vagy legalábbis nem rakta zsebre vagy táskába. Kell neki egy keményebb borítású tok.

A naptárban az értesítés (vizuális és hangjelzés) alapértelmezésben ki van kapcsolva. Erre oda kell figyelni, mert fura ötlet és még soha nem találkoztam ilyen megoldással. Nekem nagyon hiányzik, hogy bizonyos jelzéseket nem lehet napokkal-hetekkel korábban megejteni emlékeztetőként. Pl. szülinap előtt 1 hónappal vagy 2 héttel (vagy akár csak 1 nappal) figyelmeztessen. Azóta, hogy azt az egészet megírtam, kiderült még valami. Nincs is annál boldogítóbb, mint 3 órányi kellemes alvás után 4 órakor arra riadni, hogy a KIKAPCSOLT telefon a naptári bejegyzésre rámozdul. És 5 percenként megismétli természetesen. Hú de nagyon-nagyon pipa vagyok!!! Ha az ember kikapcsolja a telefont, arra vágyik, hogy békén hagyja! Mert aludni akar vagy mert olyan helyen tartózkodik, ahol ezt megkövetelik. Aztán lehet magyarázkodni a főnök előtt, hogy "De hát én tényleg kikapcsoltam, becs' szó nem akarom, hogy miattam zuhanjon le a repülő vagy zavarodjanak meg fontos kórházi műszerek!" (Egyébként a profilok közt van "repülőgép üzemmód" is. Érdekes fordítás, akad még jópár! Egyszer majd bekapcsolom, hátha átalakul repülő szőnyeggé. ;) ) Ha pedig ébresztőre vágyom, azt állítom be. Ennyi. Azért senki se kenődjön el, erre is van áthidaló megoldás: kikapcsolás előtt le kell némítani, bekapcsoláskor pedig észben tartani, hogy kapcsoljuk be a hangot. Ettől persze még fog jelezgetni, de immáron némán világítva 5 percenként. Én nem ezt nevezem akkukímélésnek, de ez van. Akit zavar ennyi fény is alvás közben, az fordítsa vagy takarja le.
A szótárat máris utálom, sok gyakori szót (vagy szótövet, ragot, toldalékot) nem tartalmaz, sok nem létezőt viszont igen, ennek ellenére nem tanítható, nem bővíthető. Nagyon ciki! Főleg úgy, hogy sok szót csak szótagolva lehet beírni vagy betűnként. Próbálkozom még vele, de ha nem szokunk össze, átállítom a hagyományos betűnkénti bevitelre, ahogy az őskorban volt. Aki sokat SMS-ezik vagy a naptárba írogatna sokat, annak ez igencsak zavaró lesz. A 10 éves Alcatelem szótára jobb volt, mint az utána jövő Nokia T9-ese, nem hittem, hogy egy napon még a T9-et is visszasírom. Néhány példa:

lejár helyett lejá (a folytatást nem fogadja el)
telefonom helyett telefonon
a telefonomról beírása: telefon+o+m+ról (om nincs benne, pedig az gyakori rag.)
írom helyett író vagy ira v. ism v. írn v. íro (3 betű után nem fogadta el az m-et, azt itt is utólag kellett odaírnom)
szótár helyett szóval (az r-et már nem fogadja el, helyette a szóvalt ajánlja és semmi mást.)
várhatóan helyett várh vagy tapi vagy tárg (a folytatást nem fogadja el; mintha az 1. és a 3. értelmes szó volna...)
gázóra helyett ház v. gaz v. haz (a folytatást nem fogadja el)
könny helyett könnyebben v. könnyen v. könnyű v. könnyűek v. könnyűipar (bármelyiket kiválasztva visszatörölhető, de hát akkor is!)
Ha beírom, hogy ma, először az nb-t javasolja, a ma a 2. helyen található, de legalább ott van. (Sehol nem veszi figyelembe az előfordulás gyakoriságát)
táska és táskámban helyett várja, táplálék, táplálékok, táplálékot, várják (tá+sk+ám+ban; a ban-ra 3 javaslat: bán, abn és ban, ebben a sorrendben)
napja helyett márka, ócska, márkát, ócskább, ócskák

Azért tartalmaz "érdekes" szót is. Megpróbálom ide beírni, de nem tartom kizártnak, hogy ki leszek (illetve a telefonom) cenzúrázva. Íme: sz@r. (Rendes a-val, nem @-cal) Ez nyilván fontosabb (és választékosabb), mint a "telefonom" vagy az "írom".

Egyetlen játék sincs benne, csak letöltési lehetőség. Azt olvastam valahol, hogy ezek demók. Kihagytam. Persze rosszabb volna, ha egy rakás demó foglalná a helyet és szokás szerint nem is lehetne törölni.

Csupa fehér írás és megvilágítás az összes gombon. Javítottam CD-jelölő filccel. :) (Ui.: Hamar kopik róla, le fogom lakkozni.)

A belső memória szűkös, rá akartam másolni a kedvenc csengőhangjaimat, nincs sok, de így is szelektálni kellett.

A hamis hívás funkció nem túl ügyes kivitelezésű, mert ha váratlanul támad le valaki, akitől nehéz megszabadulni, nincs lehetőség aktiválni zsebre tett kézzel. Ezt a funkciót sajnos gyorsgombra sem tehetjük.

Az első alkalommal az írásjelbevitelnél nem lehetett lecserélni a pontot másra. Akkor egymás után 6-8 alkalommal sem sikerült, aztán igen és azóta is rendben van.

Az mp3-lejátszó az m3u fájlokat nem kezeli (nem is ígérte), a zenefájlokat ömlesztve mutatja, hiába raktuk pl. előadónként külön könyvtárba.

A fényképezője csak 3 MP, ami eléggé kevéske, nem is foglalkoztam vele emiatt. Az exponáláskor kiadott hang béna és hangos, ráadásul nem is lehet kikapcsolni.

Előnyök

2 SIM-kártya is belemehet, memóriakártyával bővíthető (8 GB-ig, és mivel ez nem egy filmnézős kütyü, rengeteg mindenre elég lesz). Adnak hozzá (sztereó) fülhallgatót, ami műanyag, nincs rajta szivacs. A csatlakozója L-alakban hajlított, sokkal praktikusabb, mintha csak úgy kiállna belőle nyílegyenesen.

Jól látható gombok nagy számmal és jól megvilágítva. Az 5-ösön van egy kis hosszúkás dudor a vakon történő könnyebb navigáció érdekében.

A kijelző szép nagy (2,4 hüvelyk, 240×320 képpont), erős fényű, ami 5 fokozatban állítható. Nekem a lakásban a 2. vált be. A képe tiszta, éles, szép élénk színekkel, de nem rikítóan "kanáris". Szemből a legjobb, oldalról nézve viszont változnak a színek, de az ember úgyis szemből nézi. Legalább megnehezíti egy kicsit (nem nagyon) a leskelődők dolgát! :)

Jól személyre szabható gombok. Alapértelmezésben a kijelzőn a widgetek be vannak kapcsolva. A 4-ből 2-t be lehet állítani tetszés szerint, az ébresztő és a hívásnapló azonban fixen ott van. Ez azért furcsa, mert a hívásnapló a hívásfogadó gombbal is előcsalható. Szerencsére ki is lehet kapcsolni a widgeteket, ekkor elérhetővé válik a navigációs billentyűk gyorsgombként való használata. Én ezt választottam, mert itt mind a 4 lehetőséget kihasználhatom kedvem szerint. Ráadásul 2-9-ig is szabadon programozhatóak a számgombok, így összesen 12 gombot "idomíthatunk" be: funkciók (ébresztő (riasztásra keresztelve), új üzenet, számológép, naptár, átirányítás, hívásnapló, telefonkönyv, médiaalbum, képek, billentyűzet, üzenetek, bluetooth, FM-rádió, a szolgáltató beállításai, beállítások, profilok, menü, kamera, zenelejátszó), telefonszám vagy URL is beállítható bármelyikre.

A rádió minősége jól élvezhető; ha be van rakva a memóriakártya, rögzíteni is lehet a műsort. Csak fülhallgatóval használható, mivel annak a kábele az antenna is egyben. Az RDS működik.

A naptárba hangos bejegyzést is írhatunk, azaz hang és szöveg is mehet. Bekapcsol a mikrofon és azt mondunk rá, amit csak szeretnénk (vagy merünk ;] ). A másik lehetőség a normál szöveges bejegyzés. Lehetőség van arra, hogy egy kicsivel korábban jelezzen, de ez csak 5, 10, 15 és maximum 30 perc lehet. Választhatunk az ismétlések közül, ha akarjuk ismételtetni, hogy naponta, hetente, havonta, évente illetve a hét mely napjain jelezzen újra. Megadhatjuk a bejegyzés szövegén túl a helyszínt és a részleteket is, kezdő és befejező időpontot valamint a típusát (emlékeztető, megbeszélés, tanfolyam, dátum (erről idővel kiderült, hogy találkozó vagy randi akart lenni), hívás, évforduló és születésnap). Az évfordulót és a szülinapot évente ismétli, bár a szülihez nem írja ki, hogy hanyadik (a Nokiám kiírta, ez hiányzik). Ha elmulasztjuk a jelzést, mert épp kimentünk a szobából, akkor sincs nagy baj, mert 5 percenként megismétli. Ha közben újabb bejegyzés is aktuálissá válik, arra is jelez szépen. Ez nekem különösen fontos szempont volt a vásárlásnál. Viszont 2 ismétlés között a kijelzőn nem látszik, hogy lemaradtunk valamiről, de ez nem akkora tragédia, mert hamarosan megismétli.

Praktikus dolgok: fekete- és fehérlista a telefonszámokhoz, hamis hívás funkció. Ez utóbbi nem túl ügyes kivitelezésű, de ezt korábban már ecseteltem, az viszont jó benne, hogy megadhatunk hozzá bármilyen nevet és a csöngést is személyre szabhatjuk, így meg tudjuk különböztetni tőle a valódi hívásokat, ha befutna egy igazi, mialatt erre várunk.

Az mp3-lejátszó először a memóriakártyán lévő csengőhangokat is lejátszotta, mivel eléggé zavart, tovább próbálkoztam. Kiderült, hogy nyugodtan otthagyhatom a őket a kártyán, elég a listáról törölnöm: Listázás -> Opciók -> Törlés. Ez nem törli a fájlokat fizikailag, csupán a lejátszási listáról. Ha mégis olyasmit sikerült eltávolítanunk, amit nem kellett volna, a törlés helyett a számok frissítését válasszuk. Ekkor persze mindent visszapakol. Sajnos nem lehet méretkorlátot vagy figyelt mappát beállítani. De végülis ez nem egy multimédiás csodakütyü, hanem telefon. Annak viszont kiváló!

Az SMS és a naptár betűmérete szerintem jó, de akinek nagyon rossz a szeme, lehet, hogy annak ez kicsi. Ez nem speciális készülék, hiába nagy a gombjain a számozás. Sokkal jobban olvasható, mint a régi Nokia 6020-asom. Kicsit zsúfoltnak hat, jobb volna, ha egy fél sorral tágabb sorközt hagynának, de azért ez sem zavaró. Más készülékeken is így van.

A kép sötétben készült és a szövegméret miatt csináltam. Az is jól látható, ahogy lekopott a jelölőfilc a 2 gombról, ez az én hibám, gyárilag fehér.

Nem szoktam a rezgést bekapcsolni, így nincs nagy rutinom benne. Összehasonlítottam az öreg Nokia 6020-asommal, és az Alcatel 2007D rezgése erősebbnek tűnt. Nem tudom, hogy a Nokia új korában jobban teljesített-e, de az biztos, hogy most alul maradt.

A híváslistán kijelzi a nevet, a hívás időpontját, időtartamát és típusát (ki, be, nem fogadott), a részletesebb nézetben pedig a telefonszámot is. A menüből (Opciók) választható az üzenetküldés, a hívás előtti szerkesztés (átírni a számot, ha pl. tévesen adtuk meg), feketelista, fehérlista, és a legjobb: külön ki lehet listázni a nem fogadott hívásokat, meg persze egyenként és minden hívást egyszerre lehet törölni is.
A telefonbeszélgetés minősége kitűnő! Előszeretettel használom a kihangosítást amikor csak lehet, és az így lebonyolított beszélgetés mindkét oldalról remek minőségű, erős, hangos és nem szakadozik. Nagyon nagy piros pont! Van szufla ebben a hangszóróban! Persze a mikrofonja is jó.

SMS és MMS írásakor könnyen megadhatunk egyszerre több címzettet is (azt hiszem, egyszerre maximum 20-at, de nem mentem el eddig), meglévő SMS-einket és MMS-einket pedig továbbíthatjuk (akár egyszerre több) másik számra is. Mindkét esetben lehetőség van egyszerre az összes szám kijelölésére is, de egyenként is lehet. Alapértelmezésben SMS-en áll, az MMS-re való váltás egyszerű, akár írás közben is meggondolhatjuk magunkat, mivel elég az Opciókból a Címbeállítást választani, ekkor 3 lehetőség jelenik meg: másolat, titkos másolat, tárgy. Bármelyiket kijelölve és jóváhagyva tájékoztat egy kiírással, hogy átkapcsolt MMS-re. Ugyanez fordítva is igaz, csak akkor SMS-re vált. Továbbá szintén MMS-módba vált, ha hozzáadunk képet, hangot vagy videót, illetve a diavetítési opciókat megadjuk. Ezen kívül lehetőség van haladó módban szövegsablon, csatolmány, kapcsolat (név+szám), vCard és vCalendar beillesztésére. Üzenet érkezésekor a kijelző alsó részén egy sárga ikon jelenik meg az üzenetek számával. Persze csak akkor van így, ha a widgetek ki vannak kapcsolva, máskülönben eleve ott az ikon. A navigációs billentyűkkel ráevickélhetünk és megnyithatjuk. Kissé különös, hogy a részleteket csak MMS-nél nézhetjük meg, SMS-nél be kell érnünk a névvel (vagy telefonszámmal, ha név nincs megadva), a dátummal és az időponttal, bár ennél több nem is nagyon kell. Talán, ha egy névhez több szám is tartozik, érdekelhet. Ebben az esetben az SMS-t megnyitva az Opciók -> Haladó -> Szám használata segítségével akadhatunk nyomára a telefonszámnak.

A telefonkönyvben szintén választható a "Több elem kijelölése", valószínűleg a konferenciahívás miatt, de ezt nem próbáltam. SMS- és MMS-írást innen is kezdeményezhetünk. A listában egyből látszik a név és a szám is. A kezdőbetűt (szükség szerint a folytatást is) beírva a megfelelő helyre ugrik és kilistázza az összes nevet, ami megfelel a beírt betűknek, folyamatosan szűkítve a találatok számát. Ez nem különleges, de nagyon hasznos tulajdonság.

Az ébresztőórája nagyon jól személyre szabható. Beállítható, hogy egyszer, naponta vagy mely napokon ébresszen, a szundi 1-10 perc között percenkénti lépésekkel megadható. Választható, hogy csak csengés, csak rezgés vagy mindkettő egyszerre ébresszen, valamint a hangfájl is itt állítható be. 5 db ébresztés programozható be így, mind más-más beállításokkal. Szuper! Ez akkor is hasznos, ha valakinek pontosan kell gyógyszert szednie.

A naptári bejegyzés írásakor és az ébresztő beállításakor is végig látszik az óra, ami talán nem létkérdés, de hasznos, nekem tetszik, a Nokiánál néha hiányoltam ezt a kis pluszt.

A kakukktojás

Nem is tudom eldönteni, hogy ez előny vagy hátrány. Számomra hátrány, de sokaknak biztosan tetszene. Mp3-hallgatáskor a leghalkabbra állítva is túl hangosnak találtam a fülhallgatójával a szobában próbálgatva, egy forgalmas utcán valószínűleg kellene ennyi vagy még több is. Fülhallgató nélkül is használható a telefon saját hangszórójával. Meglepően jól szól ahhoz képest, hogy "csak" egy buta kis telefon. Nekem még közepes hangerőn is sok volt, de az is igaz, hogy a halk zenét szeretem. 0-6-ig állítható a hangerő, ezt már kellemesre le tudtam halkítani. (0 = néma) Persze nem kell hi-fi hangzást várni tőle, ezért inkább a számítógépen hallgattam tovább a kedvenceimet. :)

Én egy bluetooth-antitalentum vagyok. Nem járt még olyan kütyü a kezemben, amivel zökkenőmentesen sikerült volna a kapcsolódás vagy a fájlküldés oda-vissza. Most is ez a helyzet. A számítógépről probléma nélkül sikerült már többször is, viszont a telefonról a gépre még egyszer sem. Látják egymást, de valami mégsem klappol. Talán én. :B A sebességről nem tudok írni, mert egy ősrégi bluetooth-pöcköm van a géphez, még valami korábbi verzió, a telefon meg BT 3.0.

Összegzés

A szótár, a kikapcsolt telefon hangoskodása és a billentyűzár az agyrém kategóriába esik, de ez utóbbi könnyen kiküszöbölhető egy megfelelő (keményebb) tokkal és a középsőt is át lehet hidalni, a naptár alapértelmezésben kikapcsolt jelzése zavaró, az összes többi negatívum nem vészes.

Ha valaki nem akar okostelefont, akkor nagyon kevés lehetősége maradt. Tökéletes készülék ebben a kategóriában már rég nincs, nekem is hoznom kellett néhány kompromisszumot, de még mindig megérte.

Aki ilyet vesz, az elsősorban telefonálásra veszi, arra remek választás. A kijelző nagy, képe szép éles, tiszta, erős a fénye, a hang tiszta és kitűnően hallható. Remekül személyre szabható készülék, rengeteg előnyös tulajdonsággal. Sőt, még mp3-lejátszónak is nagyszerű választás! Csak pár napja van meg, eddig nem bántam meg, hogy ezt választottam, remélem, később sem fogom.

Személyes statisztika:
Kb. egymillió elírást találtam meg és javítottam, századennyi helyesírási hibát, és tuti, hogy van még benne ugyanennyi. Elnézést mindenkitől!

Hozzászólások

(#1) meroly


meroly
veterán

Nagyon jó kis összefoglaló!
Kamera és internet kivesézése plusz néhány fotó és szerintem akár címlapos is lehet!

Impossible is nothing

(#2) Nyakk válasza meroly (#1) üzenetére


Nyakk
csendes tag

A telefonos témában válaszoltam. :)

Éjszakás vagyok, ezért nappal nem tidok fórumozni, csak éjjel.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.