2022. május 21., szombat

Gyorskeresés

Költözés "Xigmatek Utgard" házba

Írta: | Kulcsszavak: Xigmatek Utgard . alsótápos ház . költözés . ventillátor.

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Hogy is kezdjem... :U
Még 2012 nyarán fogtam neki, hogy építek egy új gépet, főleg játékra. Úgy indult, hogy a régit bővítgetem, de tapasztaltabb kollegák rávilágítottak, hogy inkább építsek egy fejleszthetőbb platformra, amivel hosszútávon jobban fogok járni. Szűk keretet szabtam, amit sajnos folyamatosan bővítenem kellett, mert rájöttem, hogy egy nagyon kis többletráfordítással, a ráfordítás mértékénél jobb alkatrészeket kapok. Viszont pont ezek miatt a plusszok miatt a számítógép házon spóroltam. Használtan vettem egy teljesen alap, felsőtápos, szürke belsős, minden kényelmi és funkcionalitásbeli extrát nélkülöző házat 1000Ft-ért, gondoltam, hogy úgyis a dolgozóasztal erre a célra szolgáló rekeszében lesz, nem fogom nézegetni, a teljesítményen pedig nem változtat.

Próbáltam a kábeleket - amennyire egy felsőtápos házban lehet - úgy elrendezni, hogy ne fogják fel a levegő útját. És a hűtés elősegítése érdekében elöl az alsó helyre beszereltem egy 12cm-es ventillátort, valamint a felső ODD takaró műanyagok helyére befaragtam mégegyet.

Sajnos ennek ellenére is magasabb volt az alkatrészek hőmérséklete, mint az ugyan ilyen tipusú alkatrészek hőmérséklete másoknál. Privátban beszéltem pár taggal, és többen rákérdeztek, hogy milyen házam van, a válasz után pedig arra következtettek, hogy ez lehet a melegedés oka. Ez mellett pedig még hangos is volt, a 12cm-s ventik sima 2 vezetékesek, tehát folyamatosan magas fordulaton jártak, a szobába lépve rögtön hallani lehetett a hangját, nem szívesen hagytam bekapcsolva éjjelre a gépet, mert zavaró volt. A ház oldalát levéve hőfokokat tekintve kicsivel jobb volt a helyzet, de a hangja úgy még rosszabb lett.
Ekkor kezdtem nézelődni, hogy milyen házat lenne érdemes venni, de persze még mindig bennem volt az az érzés, mintha a fogamat húznák, hogy kiadok többezer Ft-ot, és igazából játék közben nem fogom észrevenni a különbséget... :N
Több helyen kértem tanácsot, és a 11-12 ezer Ft-os kategóriában a Bitfenix Merc Alpha-t ajánlották, és hozzá még két db 12cm-es halk ventillátort, és hozzájuk egy PWM elosztót. Így összegben már 16ezer Ft-nál jártam...
De most is, mint minden alkatrész vásárlás előtt, végignéztem a Hardveraprót, hogy ott milyen a kínálat, és eljutottam egy Xigmatek Utgard hirdetéshez.

Elolvastam a leírást, megnéztem a képeket, kerestem róla teszteket, és arra a következtetésre jutottam, hogy:

+ Rögtön adnak vele 5db halk gyári ledes ventillátort (4db 12cm, 1db 17cm felül)
+ Van rajta ventillátor szabályozó potméter kettő is (egy a beszívó és egy a kifújó ventillátorokhoz, 3-3db)
+ A tápnál és az alsó ventillátornál, valamint végig az előlapon porszűrő van.
+ Rögtön megtetszett a dizájnja.
+ Ugyan egy több mint 2 éve megjelent ház, mégis tudja amit kell.
- Nincs külön hely az SSD-nek.
- És végül, bár ez már csak kukacoskodás, jobban tetszik ha a HDD tartó konzol 90 fokkal el van fordítva.

Néhány levelet váltottam a végtelenül türelmes és szimpatikus eladóval, és lecsaptam rá. :) Mivel egy FSP Hexa 400-as tápom van, ami ugyan egy jó minőségű táp, de nem nagyobb méretű alsótápos házba tervezték, vennem kellett egy 4pin-es és egy 24pin-es tápkábel hosszabbítót, amiből csak a 4pin-est kellett felhasználni, a 24pin-es elég hosszúnak bizonyult.
Íme néhány saját kép:

Szerelés közben:

Kábel management:És végül, régi és új:

Az alkatrészek, amik beszerelésre kerültek: Intel i5-2400, Gigabyte H61M-usb3-b3, ASUS GTX660Ti, Kingmax 8GB DDR3 1333Mhz, OCZ 60Gb SSD, WD1000Gb+WD500Gb, FSP Hexa 400W.
Megmértem játék közben a processzor és a vga hőfokát a régi házzal, aztán a régi házzal oldallap nélkül, majd az új házzal egyazon nap, egyenletes hőmérsékletű szobában. Az eredmények:
BF3 Multi, ugyan az a pálya és szerver, kb 20 perc játék mindhárom alkalommal:
Régi ház oldallappal: vga max 80 fok, proci max 75 fok
Régi ház oldallap nélkül: vga max 71 fok, proci max 70 fok
Xigmatek Utgard: vga max 59 fok, proci max 60 fok.

FarCry 3 Singleplayer ugyan az a küldetés egymás után háromszor:
Régi ház oldallappal: vga max 82 fok, proci max 68 fok
Régi ház oldallap nélkül: vga max 75 fok, proci max 65 fok
Xigmatek Utgard: vga max 68 fok, proci max 58 fok.

Tehát látványosan javultak a hőfokok :K
A hangerő is csökkent, letekert ventivel alig hallani, feltekert ventikkel azért hangos, de úgy sem vészes, és úgy csak játék közben fog menni. :)

Hozzászólások

(#2) marcusa válasza Kalandor (#1) üzenetére


marcusa
addikt

Ohh, köszönöm szépen :R

:-)

(#3) Buddhha


Buddhha
tag

Szép ház lett!

Gratula hozzá!

Üdv!
Buddhha

----O---- PSN: FrAnYo_Buddhha ----O---- Battlenet: Buddhha#2122 ----O---- Infrablútut van-e benne??? I'm hard as a rock, and wise as a mountain!

(#4) marcusa válasza Buddhha (#3) üzenetére


marcusa
addikt

:R

:-)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.