2023. január 27., péntek

Gyorskeresés

Nexus 7 - az összefoglaló -

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A bevezető

Google és ASUS közös gyermeke lett ez a 7"-os tablet, mely megjelenésekor mind az árával mind a benne rejlő HW-el lenyűgözte az embereket.
Mivel Google referencia eszköz, így szinte elsőként megkapja az összes frissítést.
Jelenleg 4.1.2-es android verzióval érkezik, azonban egyből enged is frissíteni a 4.2.1-es verzióra. Sőt már a 4.2.2 is elérhető, bár eddig nem sikerült kideríteni, hogy ki, mi alapján kapja meg előbb...
Magyarországon még sajnos nem elérhető Google Play Store-ból való vásárlás, így az ára sem olyan kedvező mint más országokban ahol elérhető ez a szolgáltatás.

A doboz

A nemes egyszerűség jellemezi az N7 dobozolását.
Amit a dobozban találhatunk:
- maga a tablet fóliában
- hálózati töltő-fej usb aljzattal
- micro-USB-USB kábel
- kitöltött asus garancia papír
(itt jegyezném meg, hogy egy fülest tényleg tehettek volna még hozzá)

Az eszköz

Mielőtt a fórumban érdeklődnél, olvasd el ezt a két cikket az eszközől:
Nexus 7-ről (jellemzők, műszaki adatok)
Témaindító cikk
sdd2 kolléga cikke (köszönet érte sdd2-nek)

Tárhely bővíthetőségre nincs lehetőségünk az eszközön belül, viszont OTG-t támogat. Ehhez szükséges root és StickMount app (free) és persze egy OTG kábel is.
A HW (tegra3) adottsága miatt az mhl kábelen keresztüli tv-out opciót is sajnos nélkülöznünk kell, ellenben külsős megoldással megoldható, persze borsós áron.

A garancia

Az ASUS Magyarország információi alapján az európai modellekre nemzetközi garancia vonatkozik, amely hazánkban is érvényesíthető. Az amerikai készülékek garanciája csak az USA-ban érvényesíthető.

Asus Pixel garancia feltételei (köszönet érte ackos-nak):
"Pixel probléma esetén az alábbi esetekben tudja szervizünk a kijelzőt garancián belül cserélni:

· legalább 4 világos,
· vagy legalább 6 sötét,
· vagy összessen 9 világos vagy sötét hibás képpont,
· vagy 2 közvetlen egymás melletti világos,
· vagy 2 közvetlen egymás melletti sötét hibás képpont,
· vagy 15 mm-es körön belül 3 világos vagy sötét hibás képpont található rajta.

E feltételek legalább egyikének teljesülnie kell.

Tisztelettel,
ASUS Szervízügyfélszolgálat"

A kiegészítők

ASUS magyaroszágon elérhető webshop-ja
De szinte minden aukciós és webshop oldalon találhatsz kiegészítőket!

A hibák

Előfordulható hibák gyűjteménye (köszönet Skynet258-nek érte)
És nem mehetünk el a mostanában kicsit sűrűbben megjelenő APX-mode hiba mellett. A hiba előfordulása lehet HW-es és SW-es jellegű is. Sajnos még az sem egyértelmű, hogy mikor és miért jön elő. A HW-es esetében a reset megoldás lehet (power on/off gomb 10mp-ig való folyamatos nyomása, akár sajnos többszöri alkalommal is), ám a SW-es hiba esetén (bootloader eltűnése) már nincs ilyen egyszerű és egyértelmű megoldás. Amint ezzel kapcsolatban lesz kézzelfogható eredmény, beírjuk ide.

A "mire figyeljünk oda a vásárláskor"

Nos először is a feljebb említett linket átolvasva képet kaphatunk, mire érdemes odafigyelni, de a legfontosabb, hogy tisztába legyünk azzal hogy mit is akarunk venni magunknak. Mik az igényeink, elvárásunk a tablet-től.

Pro:
- IPS 1280x800 kijelző
- Tegra3 quad-core cpu
- referencia eszköz (közvetlen frissítés a google-tól)

Kontra
- MHL/HDMI hiánya
- nincs microSD/SD bővíthetőség!

Amivel még ki kell egészíteni.
- lehetőleg minden tartozéka legyen meg, dobozostól, garancia papírostól.
- garancia papír legyen kitöltve, lepecsételve!
- "mindenképpen érdemes felhívni a hazai ügyfélszolgálatot és egyeztetni a széria számot, mivel egyes régiókban előfordulhat az, hogy csak lokális garancia vonatkozik a készülékre, nem nemzetközi."
- volt-e már javítva

A rom a root és a számítógép

Azért is vontam össze ezt a három részt, mivel ezeknek van egy közös nevezőjük N7 TOOLKIT!
Először is mindenképp ajánlott az ingyenes verzió letöltése, mert ezzel szinte mindent meg tudsz csinálni a tablet-en a számítógépen keresztül. (xda-s fóruma).
Ez jelenleg 4.0-ás verzió, és némi "támogatás" után már elérhető a frissítés is a 4.3.2-es verzióra, persze csak aki akarja!
Persze minden indításkor kérdezi is hogy frissítsen-e, de ez csak a aktivált példányok (3$-al támogatott fejlesztők által küldött key begépelése után) esetében teszi meg.
Jelenleg a 4.2.1 [JOP40D Build]-ig támogatott!!!
És itt most kicsit bajban vagyok, mert a frissített verzióban már más menüpontok alatt szerepel 1-2 dolog, de a lépések egymásutánisága megmarad.

De mindenek előtt egy kis ismerkedés az android világával (tömören, forrás Wikipédia):
- az Android egy Linux kernel fölött futó, mobil operációs rendszer. Kiemeltem a linuxot, mivel sokan a windows-os világból merítenek alapokat (lásd memória kezelés, multitask stb) és téves következtetéseket vonnak le.
- Kernel: az operációs rendszer alapja (magja), amely felelős a hardver erőforrásainak kezeléséért (beleértve a memóriát és a processzort is). A mi esetünkben ennek maximum cpu/vga tuning szempontjából van jelentősége (egyes kernek-ben szépen lehet skálázni a feszültségeket is ezzel is nyerve egy kis akksi időt).
- OC (overclock): a rendszer tuningolása, processzor(cpu) órajel emelés, grafikus modul(vga/gpu) órajel emelés.
- Recovery: egy indítási mód, amely lehetővé teszi, hogy mentési, helyreállítási, javítási és karbantartási műveleteket végezhessünk el a készüléken.
- Custom recovery (CWM): a gyári recovery bővített verziója, számos opcióval megspékelve. Alapból nincs telepítve, ezt nekünk kell megtenni.
- NAND backup: custom recovery biztonsági mentése, amely a komplett rendszert elment (recovery, system, data, cache), egy snapshot az aktuális rendszerállapotról. Mérete 1-1,2GB+ programjaink számától és méretétől függően... Visszaállítása is custom recoveryből lehetséges.
- FastBoot Mode: A tablet mondhatjuk úgy egy alternatív indítási módja, mely az OS betöltése elött indul el.
Elérése a tablet újraindítása (kikapcsolt állapotból indulva) a power on/off + hangerő le együttes lenyomásával érhető el. Működtetése: hangerő fel/le opciók közötti váltás, power on/off enter. Választható opciói: Start (normál indítás, a szokásos), Restart Bootloader (fastboot újra töltése), Recovery (belépés a recovery-bam vagy cwm-be), Power Off (kikapcsolás).
Itt kaphatunk információt a tablet bootloader állapotáról (locked - zárt vagy unlocked - nyitott). Azért is hasznos, mert ebben a módban már tudunk kommunikálni a PC és a tablet között (toolkit), és különböző parancsokat végrehajtani.
- Bootloader: ő a mi ellenségünk:) egy futtatható kód, amely az operációs rendszer előtt fut le, a bekapcsolást követően. Legegyszerűbben talán úgy magyarázhatnánk el, hogy ez tartalmazza a szükséges információkat és parancsokat az OS indításához. A bootloader erősen hardverfüggő, így minden egyes telefon, tablet, PC és laptop konfiguráció egyedi darabbal érkezik. Mivel az Android alapvetően egy nyílt operációs rendszer, a kérdés jogosan merül fel, hogy bizonyos gyártók miért zárják le a bootloadert. Ez nem része az OS-nek, ez teszi lehetővé, hogy a telefon elindítsa az OS-t (forrás).
Alapból a Nexus 7-es is zárt bootloader-el érkezik a felhasználóhoz. Fastboot módban bárki meg tudja nézni a saját loader állapotát. Nyitása és zárása egyszerű, de érdemes megfontolni hozzányúljunk-e. Amihez kell: root és cwm telepítés. Amit mindenképp tudni kell: a Bootloader nyitása FULL WIPE-ot eredményez, tehát MINDEN ADAT TÖRLŐDIK a tablet-ről!!! Garanciális javítás előtt mindenképp zárni kell(és lehetőleg gyári kernel legyen fent, fő az elővigyázatosság :) )
Aki szeret romolgatni, kernel cserélgetni, annak ajánlott nyitva tartani a bootloadert, így nem kell mindig mindent a nulláról kezdeni.
- ADB mode (Android Debug Bridge): ezt a "híd"-at a fejlesztőknek hozták létre, hogy az alkalmazásaikat tudják debug(hibajavítás)-olni és Pc keresztül terminál parancsokat futtassanak az androidos eszközökön. Bekapcsolása a beállíátokok / fejlesztői eszközök / USB-hibakeresés bepipálásával történik. Ezt nyugodtan következmények nélkül megtehetjük, és a toolkit-hez is kelleni fog!
- root: adminisztrátori jogok szerzése az eszközön. Bootloader nyitása szükséges hozzá! Jelentősége halandó embereknél a backup-tuning-nál van csak. Ezek programjai kérik általában.

Mint írtam a Toolkit a barátunk, vele szinte mindent meg tudunk oldani. Szeretnék róla egy kicsit részletesebb leírást készíteni (ha időm engedni), de a számunkra 2 fontos teendőt leírom röveden.

bootloader nyitás / zárás:
- Fastboot módba elindítani a tabletet (power on/off + hangerő le), rádugni a pc!
- toolkit elindítása (és az első kérdésre "no"-t vagy "n" ütni)
- típus választás(általában: Android 4.2.1 (Build JOP40D))
- 3. UnLock or Re-Lock your BootLoader
- 1. UnLock Bootloader ( zárás esetén a 2.)
- "yes" vagy "y" begépelése és enter
- még egyszer, mert fontos: Ilyenkor minden adat törlődik az eszközről!!!

rootolás 1, root olny:
- Fastboot módba elindítani a tabletet (power on/off + hangerő le), rádugni a pc!
- toolkit elindítása (és az első kérdésre "no"-t vagy "n" ütni)
- típus választás(általában: Android 4.2.1 (Build JOP40D))
- 1. Root Device
- 2. SuperSU 1.04 [by Chainfire] [SELECT THIS TO ROOT IF ON ANDROID 4.2]
- "yes" vagy "y" megnyomása
- Have you already Unlocked your Bootloader and enabled usb debugging? erre is "yes" vagy "y" begépelése és enter
- ennél a verziónál nekünk kell a GPlay-ből letölteni még a superSU és a BusyBox programokat hogy ténylegesen tudjuk használni a root-ot

rootolás 2, all in one:
- Fastboot módba elindítani a tabletet (power on/off + hangerő le), rádugni a pc!
- toolkit elindítása (és az első kérdésre "no"-t vagy "n" ütni)
- típus választás(általában: Android 4.2.1 (Build JOP40D))
- 8. 1-CLICK FOR ALL [unlock,root,rename,custom recovery,busybox -
- 2. SuperSU 1.04 [by Chainfire] [SELECT THIS TO ROOT IF ON ANDROID 4.2]
- 2. TWRP Touch Recovery 2.4.1.0 [Recommended]
- Have you already Unlocked your Bootloader and enabled usb debugging? erre is "yes" vagy "y" begépelése és enter
- ennél a verziónál a toolkit megcsinál nekünk mindent.

a 4.2.2 frissítés

Akinek esetleg nem akar magától kijönni az új rom:
1. Beállítások / alkalmazások / Összes / Google Szolgáltatások Keretrendszer / Kényszerített leállítás(amíg le nem áll) majd Adatok törlése.
2. Ez után indítsd egyből újra a tabletet. Újraindítás után Beállítások / A táblagépről / Rendszerfrissítések
(1 lépés addig kell megcsinálni míg a 2. nem működik) :)
3. És csak gyári rommal és kernellel próbáld meg, különben nem garantált a frissítés!
4. Rootolása megegyezik a fent említett 4.2.1-essel.

- a 3G stick (Wi-fi only esetén)
Jelenleg nem áll rendelkezésre információ, hogy melyik stick-ekkel kompatibilis az eszköz. Viszont úgy tűnik a Huawei stickekkel nincs gondja.

Szükséges program hozzá.

T-mobile-os stickhez a beállítások:
Acces Pont Name : internet
Username / Password : üres
Dialling String : *99#
Check and set Pin: pipa
Pin Code: modem pin kódja

Vodafone-os stickhez a beállítások:
Acces Pont Name : internet.vodafone.net
Username / Password : vodafone / vodafone
Dialling String : *99***1#

A közreműködők

Ezúton is köszönet, hogy eme hozzászólás létrejöhetett:
- ackos -
- bzoley -
- csabám
- sdd2 -
- Skynet258 -
- TOZ -
- z0d1AK -

Készítette: - lafaty80

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.