2021. május 10., hétfő

Gyorskeresés

Piszkáljuk meg az .apk-kat

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A Defy Mélyvízben felmerült a stock romok esetében a status bar cseréje. Ahogy olvastam egyből jött az ötlet, hogy megcsinálom, ugyanis mostanában úgyis hasonlóval bütyköltem [link]. De rájöttem, hogy így is kevés az időm, nem ugrok bele megint ilyesmibe. Nem akarok homo okostelefonikusszá válni :N

Inkább leírom, hogy én mivel, hogyan, honnan csináltam.
a) Valaki linkelte az UOT kitchent. Szerintem működhet a dolog. Egy próbát megér, és ez az egyszerűbb megoldás.

b) Ha nem működik az a), vagy nem csak azokba a dolgokba akarunk belenyúlni amikbe az UOT enged, vagy már belefáradtunk a rom cserébe, nem találunk már kihívást/újdonságot benne akkor szerezzük be a hozzávalókat és túrjunk bele az .apk-kba! :K
A továbbiak erről szólnak. Nem vagyok haladó a dologban, biztos sok mindenben ki lehet egészíteni amit írok, de kezdésnek szerintem jó lesz.

Csak saját felelősségedre vágj bele!!! Mindig csinálj biztonsági mentést!!!

Hozzávalók: lehet másokat is használni, én ezekkel dolgoztam
1. JDK Java Development Kit - Első szekcióból a pc oprendszerének megfelelő. Ez a JDK 7-es, most a legfrissebb. Nem árt csekkolni, hogy van-é újabb itt
2. AndroidSDK Software Development Kit (Innen az installer_r16-windows.exe-t ajánlom)
3. APKMultitool Én a stabil 1.0.2-est használtam
4. ha .png képet akarunk szerkeszteni, akkor erre van biztosan sok eszköz, de egy gyorsan telepíthető ingyenes eszköz a Paint.NET.
5. IDŐŐŐŐŐŐ, sok-sok időőőőőőő :K :K :K

Felhasználás, telepítés:
Mit is akarunk szerkeszteni?
Ha csak képet, ikont cserélni, módosítani egy .apk-ban, akkor lehet, hogy a hozzávalók közül elég az első a harmadik. Nem próbáltam, de így sejtem. Ha nem, akkor feltelepíted a többit is :)
Ha komolyan bele akarunk nyúlni az .apk-ba, akkor kell mind. Szépen sorjában telepítsük fel őket. A JDK-t az SDK előtt telepítsük!
Az ASDK telepítése után jó esetben megjelenik az SDK Manager ablaka. Itt rengeteg bepipálható kis négyzet sorakozik. Ezek közül én a következőket pipáltam be:
- Tools: Mindkettő
- Android 2.3.3.: SDK Platform
- Android 2.2.: SDK Platform
Ezek után jobb alul van egy gomb: "Install .. package" azt hiszem nálam 3 packaget írt. Katt, majd szépen dolgozik, letölt, stb. Ha kész bezárható az ablak.
Majd APKMultitool telepítése.

Ezek után elviekben készen vagyunk a műveletre, de mielőtt belefognánk kell egy windows restart :U
Említettem, hogy nem vagyok haladó. Ráolvasást nem használtam, de van egy mozzanat, amit nem tudom ,hogy mennyire szükséges, vagy nem, de én megtettem, amikor nem tudtam működésre bírni a kódhalmazokat (miért: a .log fileokat olvasgattam, és innen jött az ötlet). Az Android SDK telepítési mappájában ezt a filet elindítottam (dupla katt) android-sdk\platform-tools\aapt.exe. Felugrik egy parancssori ablak, lefut, majd eltűnik. Ennyi. Ha ez sem segítene, akkor ezt a filet bemásolni a c:\winwindows mappába, és ott futtatni.

Az érdemi rész: APKMultitool
Mostmár elindíthatjuk az APKMultit. Megjelenik egy parancssori ablak zöld betűkkel. Én nem használtam adb-t, erre figyelmeztetett, de ez nem probléma. Az ablak 4 részre oszlik. Felül 3, bal alul 1. Ha csak képet akarunk csereberélni, szerkeszteni, akkor az első kell. Itt csak kicsomizza az apk-t, mint egy rar, vagy akár total commander. Szerkesztjük, amit kell, majd becsomiz és aláír. A rendszer fileokat (framework-res.apk, systemui.apk) nem kell aláírni, a többit (theme.apk...) igen. Ebből következik, hogy az ilyen műveletet rendszer file esetén total c-rel, rar-ral, vagy akármilyen tömörítővel megcsinálhatjuk (csak legyen a tömörítési arány 0-ra állítva - Domerátor leírása ehhez [link]) Téma file, vagy bármilyen más alkalmazás .apk-ja esetén viszont becsomagolás után alá kell írni a filet, amihez kell az APKMulti (ehhez kevés egy tömörítő prog.)
2. Ha komolyabban bele akarunk túrni az apk-ba akkor a második szekció kell. Itt visszakódolja (decompile) az apk filet. Hozzáférhetünk az .xml fileokhoz, szerkeszthetjük a megjelenített színeket, a megjelenített szövegeket. Tulajdonképpen az alkalmazások, vagy a rendszer új nyelvre történő fordítása is itt történhet. A szerkesztés után kódoljuk (compile), majd szükség esetén aláírjuk (sign) az .apk-t.
3. a 3. részt nem használtam
4. az APKmulti beállításai ...

Használat:
- Az szkript első elindulása után létrehoz jópár könyvtárat a telepítési mappájában. A piszkálni kívánt .apk filet tegyük (legyen róla bizt. másolat) a "place-apk-here-for-modding" mappába.
- A szkriptben alul villog a kurzor a please make your decision sor alatt. Ide üssük be "25" majd enter.
- A köv képen a válasszuk ki a kívánt apk számát, üssük be majd enter. Ezzel kiválasztottuk az apkt. (mert ugye lehetne abban a mappában több is, így tudja a szkript, hogy melyikkel törődjön). Jobb felül ki is írja a file nevét.
- Ezután a kívánt művelet száma kell: 1-extract (csak kicsomagol pl képszerkesztéshez), 9-decompile (visszakódol)
- Beírtuk, enter, szkript dolgozik. Ha végzett, akkor a "projects" mappában megjelenik az apk nevével fémjelzett mappa. Turkáljunk benne kedvünkre ;]
- Ha megvagyunk a szerkesztéssel akkor a szkriptben 3(zip) vagy 11(compile), attól függően, hogy az előbb mit használtunk.
- megkérdezi (ha minden jól megy), hogy rendszer file-e, y/n. (framework, systemui - igen, theme.apk, music.apk... - nem).
- 11, compile esetén még kérdez egyet, amire egyszerűbb nemet mondani. Az igen választást próbálja ki aki akarja, a szkript ez esetben írja a tennivalókat, de nincs kedvem ilyen részletekig belemenni :U
- Most a "place-apk-here-for-modding" mappában megjelent egy unsigned....apk. Rendszer file esetén nevezzük át és kész.
- Nem rendszer file esetén a szkriptben vagy 4, vagy 12. Ezzel aláírja, és a "place-apk-here-for-modding" mappában megjelenik egy signed....apk file. Átnevezzük, ha akarjuk és kész.

Mit, hol módosíthatunk?
- Ajánlom a guglit :DDD
- De pl az android kinézetét alapvetően a framework-res.apk írja le. Pl a fordítást is itt lehet eszközölni. Én CM7 alatt nem ezt, hanem egy theme.apk téma fájlt szerkesztettem, így nem az android rendszert bizergáltam, hanem csak egy témát, amit könnyen lehet törölni, ha gubanc van. [link]
- A kinézetet a framework-res.apk-ban a values\styles.xml írja le.
- Az ikonok, hátterek, képek a framework-res.apk-ban a drawable-hdpi mappában vannak.

Hasznos linkek: UPDATED
- xda
- egyedi/transparent háttérlink
- transparent status bar patch [link]
- témázás linkgyűjtemény [link]

Hozzászólások

(#1) leslie_smith


leslie_smith
aktív tag

Azt nem tudod,hogy a Beállításokat,hogy szerkesszem?Olyanok akarok hozzá adni,mint a CM-ben vannak a témák teljesítmény és hasonlók.
Mindenütt csak annyit kapok,hogy érteni kell hozzá a Java-hoz és nem mondanak többet. :(

A mobilarena nem kötelező,de "ajánlott". | Xiaomi Redmi 4X

(#2) fantnhu1


fantnhu1
csendes tag

Szia!
Köszönöm a leírást nagyon hasznos. El is készítettem néhány .apk magyarítását, viszont olyan problémám akadt, hogy az APK Multi Tool-al létrehoznám a telepítőfile-t (12), akkor kiirja, hogy Building apk... és a file nem jön létre egyik mappában sem. Az SDK telepítve. Mi lehet a gond?
Válaszodat előre is köszönöm!

Egyedi weblap és webáruház fejlesztés cégeknek, vállalkozásoknak a legújabb webes technológiákkal

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.