2024. május 27., hétfő

Gyorskeresés

Forrasztásmentes IC kábel

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

HiFi tápolás I. - Mean Well dugasztáp választáshoz segítség
HiFi tápolás II. - Zajmérős kalandok
HiFi tápolás III. - Csöves kaland
HiFi tápolás IV. - iFi iDAC2 megkínálása dedikált táppal és mérés
HiFi tápolás V. - Topping DX3 Pro - WOW!
HiFi tápolás VI. - Etalon a mérőpadon és megtápolás

---

Disclaimer:
Akusztikai témájú az írás. Sajnos azt tapasztalom, hogy ez kábeltémában jártas hifistáknak se esett le. A kábel tekinthető légszereltnek. A vezetékeket tarthatná a helyükön akár két bot vagy az argentin Miss November egész nap, a hangon nem változtatna, csak próbáltam ennél kicsit jobban megoldani. A kábel saját részre készült, hogy kipróbáljak valamit, nem pedig neked, otthonra. Ha nem tetszik a rögzítés, nem baj, nem az a lényeg. Annyival jobb lett a lánc hangja, hogy leírtam, hogy más is kedvet kapjon esetleg, de ennyi, nem forrasztástechnikai kedvcsináló. Akusztikai témájú az írás. Ha ezt nem érted, az nem baj, de legalább ne fejtsd ki.
A természet csodálatos emberfajtákat képes kitermelni magából. Olyanok ezek, mint a mélytengeri állatok - érdekesek, de legyenek minél messzebb. Sajnos a tapasztalatlan, de annál hangosabb huszárok miatt ki kellett kapcsolnom a hozzászólást.

Csináltam már pár kábelt [USB] [RCA], de mostanában esett le, hogy veszem az egyre komolyabb OCC réz és hasonló kábeleket, ródium csatlakozókat, aztán ezeket összeforrasztom a legócskább kínai ónnal. Persze a forrasztás [jó] technikáját tekintve elég kevés az esély rá, hogy ezek közvetlenül érintkeznek majd. Jött az ötlet tehát, hogy galvanikusan érintkezzen vezeték a csatlakozóval, ne rontsa az ón az átvitt jel minőségét. Nyilván nem az én ötletem, hájgen' körökben gyakori az ilyen.

Az alany egy Eurocable márkájú kábel, ami azt tudja, hogy vezet a köpenye, azaz a szigetelés is árnyékolást képez. A kábel már bizonyított, egy AMT tweeteres, fantasztikus terű Dayton Audio B652-AIR hangfal kezdetben egy általános kábellel volt bekötve, majd váltotta egy ilyen, ami által árnyalatokkal tisztább lett a hang, főleg a magas tartományban lett sokkal részletesebb. Tanú is van. Ennél az esetnél is forrasztva volt a kábel vége, de az az 1 méter hosszú átviteli közeg is képes alapvetően meghatározni mindent. A forrás egy Chord Mojo, az erősítő egy még tuningolatlan Denon PMA-560.

Megszabadítottam a hangfalkábelt a forrasztott végektől, de fogalmam sincs, hogy mennyi javulást hozott, mert elkapott a lendület és elhatározást leplezni képtelen pillantásokat vetettem a Mojo és a Denon közti tucatkábelre. Mindig gyanús volt az a kábel, mert egy T&V Kürbishez járt, az meg ugye alapvetően egy hamisítvány, már ami a marketingjét illeti (német márkaként van eladva argentin cég által kínai OEM cuccokból összerakva).

Tett tettet követett, két Rean RCA és egy random kínai 3.5 jack került a kábel végeire. A megblankolt vezetékeket begyűrtem a megfelelő helyekre, majd a képen látható módon melegragasztóval rögzítettem. Beszámolók alapján egyesek szerint lassan korrodál, mások szerint nem, de ami a lényeg, nem vezeti az áramot és ami szintén fontos, hiba esetén bontható.

A két RCA könnyen ment, a jack csatlakozóról inkább nem beszélnék, mert nem a szokásos lyukas-füles kiképzésű, hanem hengeres és csapos érintkezői vannak. Sokat küzdöttünk, és meglepett, hogy egyáltalán sikerült hiba nélkül kivitelezni értelmezhető idő alatt.

Már nem először fülelek ilyesmit, őszintén megmondom, úgy álltam neki, hogy nem vártam változást, vagy csak nüansznyit. Nagyon örülök, hogy ekkorát tévedtem, mert bárhogy próbáltam rávenni magam, hogy "nem hallok semmit" (ez egy trükk abból a célból, hogy az agyam ne a megatározatlan új hangot keresse, hanem a megszokott régire számítson), már az első percben feltűnt, hogy térben hátrébb ér a zene, az énekes hangját közelebb hallom, a magasak sokkal artikuláltabbak ahogy szokja mondani a kifinomult audiós, szóval több részletet hallok fent, az egész hangkép artikuláltabb, jobban összetartoznak a hallott hangok, jobban mondva eltűnt a fátyol a hangok közül - valahogy így tudnám leírni. Sokkal élvezetesebb hallgatni a láncot, nagyon örülök, hogy így alakult a dolog. Nem a változás az elképesztő, hanem az, hogy eddig ezt nem tettem meg. Nem emlékszem az összetevők árára, de nem haladja meg az 1500-2000 Ft-ot. És akkor még lehetne vadítani a dolgot ródium bevonatos csatlakozókkal és komolyabb kábelekkel. És hol van még a tápszűrő, amit már nem mostanában vettem, de még nem próbáltam, vagy a Topping tápja, meg az új Dx3 Pro.

Közben lett a munkahelyemen egy Invotone HD2000, hát ez sajnos egy over-ear fejes, legalábbis az én radartányér füleim nem férnek bele, úgyhogy megkapta az éppen eladó státuszú Brainwavz Hybrid párnákat. Meglepődtem, mert a korábbi tapasztalatokkal ellentétben (M50x) nem eltűnt a hang teste, hanem megjött. De nem eléggé, úgyhogy cserélhető kábelt fog kapni, de erről legközelebb.

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.