2020. július 6., hétfő

Gyorskeresés

Jószomszédok

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Évtizedek óta éltek boldogan egy utca lakói egymás mellett.
Az utca valahol a mennyország és a földnevű bolygó között, természetvédelmi területen épült ki. Takaros kis házacskák. A kertekben gyönyörű virágok nőnek. A telekhatár már a tóban van. Annyira idillikus hely, hogy Itt még saját vadlibája is lehet a gazdánk, csak oda kell szoktatni őket.

A természet csodálatos, de nem kíméli a házakat. Időnként felújítanak egyet vagy új áll a régi helyére.
Ez történt az egyik házzal is. Eltakarította a gazdája és egy kicsit nagyobbat húzott helyére. Sőt egy szauna is került mellé.

A szomszéd ezt nem tűrte szó nélkül. Elrontották a megszokott kilátását. Télen meg meztelen emberek rohangálhat a szauna és a tó között. Felháborító! Ilyen pofátlanságra még nem volt példa az elmúlt 60 esztendőben. Szó, szót követett, azután jött az ötlet. Ide ekkora épületre bizonyosan nem lehet építési engedélyt szerezni.

Másnap az emberünk megkereste a hivatal szakirányú hivatalnokát és előadta az esetet. A hivatalnok meghallgatta a panaszt és megígérte néhány napon értesíti a bejelentőt.

Ammersee

A kép forrása.

A hivatalnok, az esküjéhez híven - amit a nyugdíjára tett - átnézte a helyzetet. Majd remegő kézzel, a munkától félve, hívta fel a feljelentőt. Közölte, hogy valóban nincs engedély, de a további 34 telekre sincs építési engedély.

Nem tudni mennyit értett meg az emberünk, a hivatalnok mondókájából. Annyit bizonyosan, hogy eltakaríttathatja a szomszéd házát és utálatos szaunáját. Hajthatatlan maradt az ügyben, fenntartotta a feljelentését.

Ezek után robbant a bomba. A területet senki sem vette meg. Semmiféle engedéllyel nem rendelkeztek a tulajdonosok. Mégis be voltak kötve az áramszolgáltatóhoz, volt vezetékes telefon és minden ami egy hétvégi illetve nyárilakhoz szükséges.

Az elsőfokon eljáró szakhatóság ez év december 31-ig rendelte el végrehajtani a terület eredeti állapotba való visszaállítását a "tulajdonosok" költségén.
Időközben a Landratsamt Starnberg engedélyezte Gemeinde Herrsching (polgármesteri hivatal), hogy 2024 végéig függessze fel az időközben 30 házat érintő, bontási határozat végrehajtását.

Szóval győzni mindig lehet, de nem mindig érdemes.

Hozzászólások

(#1) Freiherr


Freiherr
(őstag)

Izgalmas sztori,követni fogom a fejleményeket. :U

Back to the future

(#2) total90


total90
(veterán)
LOGOUT blog

Komolyan ez itt valami eletstilus, hogy mindenert jelentsuk fel a masikat. Multkor, megyek bringvala, csorog a telefon, felveszem es kozben megallok a bringaval... Egy kis utcaban voltam es a jarda mellett alltam meg, ahol alap esetben auto parkhely van.
Szoval telefonalok es erre a szomszedos kertbol egy idosebb no beszol, hogy biciklin tilos telefonalni es, hogy elfogom az auto parkehelyet. Megjegyzem a kozelben nem volt auto.
Nezem, hogy ez nekem hapog... de mondja tovabb. Aztan odaszolok, hogy "ja ja, passt schon, ge"... erre a nyanya, hogy "ja ja heisst lech mich am arsch", en meg "genau" ;] Ekkor elkezd ordibalni, hogy pofantlansag es meg is feljelenteni :DDD
Meg uatana szoltam, hogy oke, majd szoljon ki, hogy mikorra ernek ide a rendrok, varok addig. Jo 15 percig telefonaltam meg, de ne jottek. Aztan meg en mentem el onnet.

Rengetegszer hallom ezt a feljelentos gyokerseget, de aztan mindenert. Altalaban "a jo szomszedi viszony" miatt van. Ebbol a szempontbol nekem szerencsem van, eleg jo szomszedok vannak. 5 lakas van a hazban, mind okes. A mellettunk levo villa ures, balrol meg egy tok laza csalad lakik valami tizenpar kutyaval, szoval oket nem zavarja ha itt ep valaki hangosabb lenne...
Hatunk mogott a patak meg az erdo, elol meg az utca :))

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

(#3) tomazin


tomazin
(veterán)

Itthon ez simán bontás lett volna...mindenkinek. :(

(#4) Hieronymus válasza total90 (#2) üzenetére


Hieronymus
(őstag)
LOGOUT blog

Az első Münchenben évben csodát láttam.
Nagyon szép idővel (Föhn) dudálós nap volt. (Ez egy száraz és meleg szél, ami az Alpokból fúj. Ettől kicsit idegbetegek a városlakók és minden közlekedési helyzetet hangjelzéssel akarnak megoldani.)

A Lindenschmitstraße egy szabad parkolójában álltam meg. Nem sokkal előttem a másik oldalon is volt egy szabad parkoló. Más megállási lehetőség nem igazán volt a környéken.
Szóval jött két autó egymás után. Mind ketten rástartoltak arra a parkolóhelyre. Az első hátramenetben, a második közvetlen befordulással akarta elfoglalni a helyet.
Persze egymástól nem fértek el. A két, nyugdíjas forma úrvezető megpróbált egymással egyezkedni, kevés sikerrel, mert hamar átváltottak telefonálásba.
Ezek rendőrt hívtak, a helyzet megoldására.

Sajnos a "végeredményt" nem tudtam kivárni, tovább kellet menni. Annyit még láttam, hogy a rendőr széles gesztusokkal teszi helyre a két békétlenkedőt.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#5) total90 válasza Hieronymus (#4) üzenetére


total90
(veterán)
LOGOUT blog

Ja bazzeg es amugy ez tenyleg ennyire gaz. En tuti nem hivnek ilyenert rendort. Ha tenyleg nem ment volna ertelmesen, akkor max hagyom a francba, de sokszor tenyleg 0 helyzetekben rendort hivnak.

Egy haver nem reg vett egy lakast, penthaus... tenyleg franko meg minden es o elegge noveny bolond. Kitette a balkonra tobb tuja fat, amik most eltakarjak az "egesz" napot a szomszedtol a masik hazban az o teraszan. Ezzel megy most a herce hurca.
Haver mondta, hogy ha meg szol neki, hogy arreb tenne-e, siman ravagja, hogy ja persze, de nem, postan jott a papir, hogy fel lett jelentve ;]

Sokszor van nem hiszem el szituacio.

En imadom Munchent, szeretek itt elni, de vannak dolgok neha, hogy csak pislogok :W

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

(#6) Bird válasza tomazin (#3) üzenetére


Bird
(addikt)

Nagyon tévedsz. Mo a fennmaradási engedélyek országa. :U

.:A konzolozás körülbelül olyan, mint a Canon / Nikon: amelyiket előbb veszed a kezedbe, azt szokod meg.:.

(#7) tomazin válasza Bird (#6) üzenetére


tomazin
(veterán)

Hát lehet, én mostanában olvasgattam pár településnek az építési szabályzatát és olyan dolgok le vannak, meg annyi, hogy csak pislogok. És - elvileg - ha ezeknek nem felel meg akkor bontás. De simán lehet, hogy én gondolom rosszul és egy kis pénzért máris maradhat minden.

[ Szerkesztve ]

(#8) Bird válasza tomazin (#7) üzenetére


Bird
(addikt)

Hmm.. Én pedig véleményezem is őket, mert ez is a munkám része. Rengeteg HÉSZ van tele olyan előírásokkal amik ellentétes a 312/2012. kormányrendelettel, sőt sokszor még az építési Törvénnyel is. Pl.: Mikor- hogyan- milyen feltételekkel, lehet a helyi építési szabályzattól eltérni, milyen tartalommal kell az építési engedélyezési dokumentációt benyújtani, milyen kedvezményeket lehet adni és a többi és a többi. Estégi tudnám neked mesélni. A mondanivalód utolsó részében a lényeg... :(
Hozzáteszem tőlünk nyugatabbra egy picivel ez is másképp működik.

[ Szerkesztve ]

.:A konzolozás körülbelül olyan, mint a Canon / Nikon: amelyiket előbb veszed a kezedbe, azt szokod meg.:.

(#9) tomazin válasza Bird (#8) üzenetére


tomazin
(veterán)

Közben más forrásokból fel lettem homályosítva. Legjobb példa Tihany. Nem adnak ki építési engedélyt, de mégis építkeznek. Az építketésbe bele van kalkulálva a büntetés.

(#10) Bird válasza tomazin (#9) üzenetére


Bird
(addikt)

Másképp fogalmaznék. Attól még, hogy egy tevékenység nem építési engedély köteles az ágazati jogszabályokat be kell tartani. Ha meg építésengedély köteles és eltérsz ha kiderül fizetsz... Arról nem is beszélve ha nem kértél építési engedélyt. És bizony a magyar szomszédi (v)iszony miatt szinte minden ki is derül előbb utóbb.
Az pedig, hogy építési korlátozás van (építési/ változtatási tilalom) minden önkormányzat szíve- joga az építési törvény adta keretek között (a sajátos jogintézmények egyike). Ez addig állhat fent amíg nem készül el az új helyi építési szabályzat illetve településrendezési terv. Ráadásul a Balaton Törvénynek is volt ilyen előírása anno...

.:A konzolozás körülbelül olyan, mint a Canon / Nikon: amelyiket előbb veszed a kezedbe, azt szokod meg.:.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.