2024. április 13., szombat

Gyorskeresés

Gerhard Schröder

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Elöljáróban néhány információ.

Gerhard Schröder életútját a kancellár kinevezésétől, napjainkig mutatom be.
Megpróbálom tényszerűen megírni. Amennyire lehet.
Az információk forrása a Schröderről szóló német Wikipedia oldal.
A hozzászólásoknak nem látom értelmét. Németországban már "public enemy" státuszban van. Ha másként látod, az a te dolgod.

A kezdetek

1990 és 1998 között Alsó-Szászország miniszterelnöke volt. Ezt követően 2005 novemberéig az SPD - Bündnis 90/Die Grünen (egyszerűbben zöldek) koalíciójának kancellárja volt.

A Schröder-kormány idején az atomenergia gazdasági felhasználásának fokozatos megszüntetése 2000-ben kezdődött az úgynevezett nukleáris konszenzussal és az atomenergia-törvény módosításával.

Miután 1999-ben a NATO repülőgépei tévedésből lebombázták Kína belgrádi nagykövetségét, Schröder volt az első nyugati politikus, aki Pekingbe utazott a Kínai Népköztársaságban, és bocsánatot kért az esetért. Gyakrabban látogatott Kínába, mint bármely más európai államfő előtte.
Schröder és George W. Bush 2001. október 9-én
Putyin és Schröder Moszkvában 2001. november 2-án

2002 és 2005 között Schrödert az amerikai titkosszolgálat, az NSA figyelte meg. Ez volt a Global Surveillance and Spionage Affair megállapításai 2014 februárjában.
Az EU többi kormányfőjéhez hasonlóan Schröder is a demokráciamozgalom véres leverése után 1989-ben bevezetett, Kínával szembeni uniós fegyverembargó feloldását szorgalmazta, de ez a nézet nem tudott érvényesülni.

Irány Oroszország

Nord Stream

Schröder saját bevallása szerint 2005 novemberében kifejezetten az orosz Gazprom 51 százalékos tulajdonában lévő Nord Stream AG-hoz kérték fel. Először azért utasította el, mert nem akart hosszú távú elköteleződést vállalni, ami szerinte irritálta Vlagyimir Putyint. Schröder nem akarta cserben hagyni Putyint, amikor Putyin meggyőzte őt, hogy vegye át az Északi Áramlat AG felügyelőbizottsági elnöki tisztét a „projekt európai fontossága” miatt. Putyin azonnal a nyilvánosság elé tárta a megállapodást, mert siker volt számára, Így közvetlenül vett részt az Északi Áramlat projektben, amelyet kormányfőként mindig is jóindulatúan támogatott. A Manager Magazin szerint a fizetése az Északi Áramlat részvényesi bizottságának elnökeként évi 250 000 eurót tesz ki.

Gazprom

2006. március 31-én vált ismertté, hogy a Schröder-kormány választási veresége után, de hivatali idejének lejárta előtt állami garanciát akart vállalni a német KfW és Deutsche Bank bankoktól 1 milliárd eurós hitelre a Gazpromnak. Ez egy úgynevezett „független kölcsön” garanciája volt, amelyet német bankok nyújtottak külföldi vállalatoknak a „nemzeti érdekek” védelme érdekében. Az akkori szövetségi kormány azon a véleményen volt, hogy Németország energiaellátásának hosszú távú biztonsága nemzeti érdek. A sajtó bírálta, hogy ez a folyamat rövid időn belül zajlott le a Schröder-kormány utolsó hónapjaiban. Szokatlanul magas garanciákat is vállalt a német állam, a Spiegel kutatása szerint a Gazprom fizetésképtelensége esetén akár egymilliárd eurót is viselnie kellett volna.

2006. április 18-án a Gazprom lemondta a hitelt, így a garancia semmissé vált. Lilija Sevcova az visszalépést azzal magyarázta, hogy a Gazprom annak idején botrányt akart megakadályozni, és nem akarta kockára tenni Schröder hírnevét; A Gazprom és az orosz vezetés "a Gazprom legfontosabb lobbistájának tartotta Európában és a világon".

2014. március 4-én Schröder, Eckhard Cordes, a Kelet-Európai Gazdasági Kapcsolatok Bizottságának elnöke és Alexander Rahr, a Wintershall gáztermelő lobbistája, amelytől a Gazprom meg akarta vásárolni (később meg vásárolta) a német gáztároló nagy részét. a berlini orosz nagykövetségen találkoztak.

Schröder 2017-ben találkozót szervezett a Gazprom vezérigazgatója, Alexej Miller és Brigitte Zypries német gazdasági miniszter között a Gazdasági Minisztérium dokumentumai szerint, amelyek kiadását a Tagesspiegel az információszabadságról szóló törvény alapján kérte. Schröder felvette a kapcsolatot a Zypries-szel, hogy megvitassák az Északi Áramlat 2 vezetéket. Zypries igazságügy-miniszter volt Schröder második kabinetjében. Más lobbistákkal ellentétben Schröder néhány nappal az első kérés után kapott időpontot a miniszterhez. Schröder magával hozta Alexej Millert is erre a beszélgetésre. A megbeszélést követő reggel a Gazprom bejelentette, hogy Miller és Zypries „munkatalálkozót” tartott Berlinben. Schröder szerepét nem említették.

2022 februárjában bejelentették, hogy Schrödert jelölték a Gazprom igazgatósági posztjára, amelyet visszautasított. Azt mondta, hogy "régen lemondott erről a pozícióról abban a felügyelőbizottságban".

Rosneft

2017. szeptember 29-én Schrödert a Rosznyefty energetikai vállalat részvényeinek többségét birtokló orosz kormány javaslatára (akkor 50% plusz egy részvény) a felügyelőbizottság élére választották. Németországban számos politikus és más ismert személyiség bírálta Schröder tevékenységét.

Új pozíciójában Schrödernek kellett volna irányítania Igor Sechin vezérigazgatót. Valószínűtlennek tartották, hogy ez valóban lehetséges lett volna: Szecsint erősnek tartották, és feltétlen hűségének köszönhetően Vlagyimir Putyin közeli bizalmasának tartották. A Kommersant című lap értesülései szerint Schröder 600 000 eurós éves javadalmazást kapott munkájáért.

Schröder támogatta a Déli Áramlat vezeték Oroszországból történő építését, miközben ellenezte a konkurens, Közép-Ázsiából származó Nabucco vezetéket, amelynek célja Németország függetlenítése Oroszországtól.

2022. május 20-án a Rosneft bejelentette, hogy Schröder távozik posztjáról. Egy nappal korábban az Európai Parlament szorgalmazta, hogy Schröder felkerüljön az orosz oligarchák elleni szankciók listájára, ha az ukrajnai háború ellenére megtartja pozícióit az orosz vállalatoknál.

A krími annektálás és az ukrajnai háború
Schröder (2014)

Az orosz-ukrán háború kapcsán Schröder 2014-ben az EU Oroszországgal kapcsolatos politikájának kritikusa volt, Úgy érvelt, hogy a Nyugatnak meg kell értenie Putyin nézőpontját.
Schröder visszautasította Gregor Gysi, a baloldali parlamenti frakció vezetője által javasolt közvetítői szerepet az orosz-ukrán konfliktusban, mert ezt ő nem teheti meg. Azt mondta még, hogy az Európai Unió lejáratta magát közvetítőként az ellenzékkel való pártoskodása miatt. „Az európaiak egyoldalú támogatása az ellenzék mellett lehetetlenné teszi, hogy az EU közvetítsen a konfliktusban. Az EU elkövette azt a hibát, hogy egy oldalra állt, maga is pártos.” Ezért ajánlotta az ENSZ-t. Schröder szerint Ukrajna "kulturálisan megosztott" ország.

Emiatt és az orosz-ukrán konfliktusra vonatkozó egyéb megjegyzések miatt, amelyekben bírálta a szankciós politikát, és súlyos hibákkal és a térség megértésének hiányával vádolta az EU válságkezelését, a Zöldek és a Konzervatívok az EU Parlamentben március 13-án benyújtották. 2014-ben a Zöldek/EFA képviselőcsoport vezetőinek kezdeményezésére, Rebecca Harms és Daniel Cohn-Bendit állásfoglalásra irányuló indítványt nyújtottak be, amely szerint a krími válságrendezésnek tartalmaznia kell egy olyan záradékot, amely szerint Schröder kapcsolataira tekintettel "nem szabad nyilvánosan nyilatkoznia Oroszországot érintő kérdésekről". a Gazpromnak összeférhetetlensége van. A képviselők közül 208-an elutasították ezt az indítványt, 167-en szavaztak igennel. A pályázat célját nyilvánosan "szájkosárként"ként értékelték, és néhány zöld politikus is bírálta.

Schröder 2014. december 5-én támogatta az Újra háború Európában? Nem a mi nevünkben! amit60 prominens személyiség írta alá. Bírálta a „Krím Putyin által a nemzetközi jogot megsértő annektálását”, ugyanakkor figyelmeztetett a „fenyegetések és ellenfenyegetések katasztrofális spiráljára”, sürgette a párbeszédre való hajlandóságot, és előítélet nélküli jelentéstételre szólított fel. A FAZ ironikusan így kommentálta Schröder külpolitikai álláspontját: "Schröder amnéziája", mivel 1999-ben és 2004-ben az EU és a NATO bővítését szorgalmazta, a 2008-as bukaresti NATO-csúcson pedig ellenezte Angela Merkelt Grúzia NATO-ba való felvétele miatt.

Az ukrán belügyminisztérium által kezdeményezett Myrotvorets nevű körözési listán Gerhard Schröder "Ukrajna ellenségeként" szerepel a Krím annektálásához való hozzáállása miatt.

Orosz invázió Ukrajnában

2022. február 24-én, azon a napon, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, Schröder azt írta a LinkedIn-en, hogy a háborúnak és az ukrán nép ezzel járó szenvedésének mielőbb véget kell vetni. Ez most „az orosz kormány felelőssége”. Ugyanakkor Schröder perspektívába helyezte az inváziót, beleértve a „Sok hiba volt mindkét oldalon.” Olaf Scholz kancellár (SPD) világossá tette, hogy Schröder nem a szövetségi kormány nevében beszél.

Alsó-Szászország miniszterelnöke, Stephan Weil tájékoztatta Schrödert, hogy "véget kell vetnie az orosz energiavállalatokban való részvételének, és ezzel támogatnia kell a szövetségi kormány és az egész Nyugat erőfeszítéseit". Lars Klingbeil, az SPD szövetségi elnöke felszólította Schrödert, hogy szakítsa meg szakmai kapcsolatát Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, mert az ember nem üzletel „agresszorral, olyan háborús szítóval, mint Putyin”.

2022. március 1-jén a média arról számolt be, hogy a volt kancellári hivatal három alkalmazottja és Albrecht Funk, aki több mint 20 éven át volt Schröder hivatalának vezetője és beszédírója, megszüntette együttműködését Gerhard Schröderrel. Ennek oka a Schröder álláspontja közötti nézeteltérés volt Oroszország Ukrajna elleni támadásával kapcsolatban.A heidelbergi SPD ugyanazon a napon az SPD hannoveri alkerületének választottbíróságához fordult pártrendelkezési eljárás lefolytatása és az SPD-ből való kizárása miatt.

2022. március 4-én az SPD úgy döntött, hogy a továbbiakban nem veszi fel Schrödert a főbb szociáldemokraták listáján a honlapján; az itt szereplő említés nem illik a jelenlegi helyzetbe.

2022 márciusában a hannoveri Marktkirche egyháztanácsa határozatlan időre elhalasztotta Markus Lüpertz képzőművész reformkori ablakának felszerelését, amelyet Gerhard Schröder adományozott és 150 000 euró értékben. Az indoklás szerint Schröder nem határolódott el kellőképpen Putyin orosz elnök nemzetközi jogot és emberi jogokat sértő háborús politikájától, és nem hagyott fel az orosz olaj- és gázipar érdekében végzett szakmai tevékenységével. Március elején Arbeiterwohlfahrt megtagadta Schrödertől a Heinrich Albertz-békedíjat, mert nem sikerült elhatárolódnia Vlagyimir Putyintól.

Sajtóértesülések szerint 2022. március 10-én Schröder több órán át tartó tárgyalásokat folytatott Putyinnal Moszkvában, hogy közvetítőként lépjen fel az ukrajnai háború mielőbbi befejezésében – közölte Andrij Melnyk ukrán nagykövet Schröder ügyében. saját kezdeményezésre. A Kreml hivatalosan nem erősítette meg a találkozót. A beszélgetés tartalmáról vagy a Putyin egyik tanácsadójával folytatott újabb beszélgetésről nem hoztak nyilvánosságra semmit. Melnyk megerősítette, hogy Schröder Ukrajnához köthető közvetett kapcsolatokon keresztül számolt be magáról.
Egy hónappal az invázió kezdete után Schröder egy kocaeli konferencián kijelentette, hogy az ukrajnai háború az egyik következménye annak a "politikai kudarcnak", hogy "nem hoztunk létre egy biztonsági architektúrát", amely "véget vet a Szovjetunió és az USA közötti bipolaritásnak". Sok hibát követet el Oroszország és a nyugati országok. Oroszország biztonsági érdekei nem indokolnák a katonai erő alkalmazását.

Hetekig tartó hallgatás után Schröder 2022. április 23-án adott interjút a New York Timesnak. Nem mutatott bűntudatot benne. („Most nem csinálok egy mea culpát”, „nem az én dolgom”). A Der Spiegel ezután azt írta, hogy „e szöveg visszhangja pusztító volt”.

Az NDR 2022 03 09 beszámolója szerint

Schröder volt kancellár ellen emberiesség elleni bűncselekmények miatt indítottak büntetőeljárást. A múlt héten a hannoveri ügyészséghez érkezett a panasz – hétfőn pedig továbbították a karlsruhei szövetségi ügyészséghez.

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.