2022. augusztus 15., hétfő

Gyorskeresés

Linux "szakik" figyelem!

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ismét szerencsét próbálva szakítottam jól bevált Windows rendszeremmel. Néha ismeretlen vizeken evezni nagy kaland..és mióta legutóbbi sikertelen Ubuntu próbámon' már túltettem magam, úgy döntöttem ismét belevetem magam és esélyt adok hogy végleg kukázhassam szeretett Microsoft termékünket.
Egy lépteknyivel újabb rendszert sikerült feltennem ezúttal (10.04LTS) a korábbi próbálkozásomhoz képest - (9.04)
Ahogy illik, egy partíció "ext4".. ezen felül egy cserehely majd a mardék hely "ntfs" formában a lomoknak..
Itt megragadnám az alkalmat és kérdezném - "érdemes mindnképp megadni, készíteni cserepartíciót? ha igen mekkora legyen a mérete?
Nos, frissen telepített GNOME rendszerem igencsak elnyerte tetszésem, (nekem a "Unity" valahogy nem tetszik) ám annyira újonc vagyok még hogy akadt is azonnal pár problémám amit sehogy nem tudtam ezidáig orvosolni.
Ehhez kérnék szakértő segítséget.
Természetesen előzőleg már feltúrtam hazai-külföldi oldalakon is a netet, hátha magamtól meg tudom oldani ám több órás próbálkozás és olvasás után sem jutottam beljebb.

Első problémám - Szeretném működésre bírni "wireless Asus USB-N13" ketyerémet.. rádugom a gépre és semmit nem csinál, (egy másik ilyen kütyüm, D-Link gagyi) viszont azonnal tudja mi a dolga. elvileg Linux támogatott, de valahogy "compile"-ni kéne neki a drivert és bevallom, neklem ez kínai. Találtam számtalan fórumot, írást miszerint parancssori bűvészkedéssel lehet orvosolni a gondot..ám egyelőre örülök hogy fent van a rendszer...nem szeretnék olyat tenni amivel egy perc alatt hazavágom.

Második érdekesség.. valahogy furcsa a hang. Régi masinám CMI9738 chipsetes onboard hangkártyával szerelt.. szóval recseg a hang ha túl hangosra húzom fel a hangbeállításokban.. ez a jeleség néha a hang akadozásával is párosul.

Hirtelen ez a két orvosolandó probléma jött elő, ha valaki tud segíteni ezek kijavításában várom szakmai tanácsát.

Hozzászólások

(#1) Expulso


Expulso
tag

"taníjjatok.."

> ne menj még! míg benned van a zene.. a Te zenéd!

(#2) Expulso


Expulso
tag

no.. azért ennyien ne tolongjatok ;]

> ne menj még! míg benned van a zene.. a Te zenéd!

(#3) Lenry


Lenry
nagyúr
LOGOUT blog

Itt megragadnám az alkalmat és kérdezném - "érdemes mindnképp megadni, készíteni cserepartíciót? ha igen mekkora legyen a mérete?

ki volt az az agyoniskolázott állat, aki cserehelynek fordította a swap-et? Jesszusom...

egyébként ha elég sok RAMod van (4GB+), akkor nem életbevágó, hogy legyen, ha mégis csinálsz, akkor 512 - 1024MB-nál nekem még sose volt nagyobbra szükségem

a compile se egy ördöngős dolog: túlnyomó részt annyi, hogy letöltöd a drivert, kicsomagolod valahova, terminállal belépsz a mappába,
./configure
make
sudo make install

[ Szerkesztve ]

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#4) harry válasza Expulso (#2) üzenetére


harry
veterán

Általános jó tanács: Ne magyarul használd... egyszerűen nem praktikus, nem tudod, mi-micsoda, nem beszélve arról, hogy ha angolul kapsz hibaüzenetet, arra sokkal könnyebben rákeresel s találsz választ, mint a szerencsétlen magyar fordításról kitalálni, hogy mire is gondoltak...
Elsőre talán kényelmesnek tűnhet a magyar, de nekem biztos több gondot okozna kitalálni, hogy egy-egy eseménynek mi lehet a tényleges angol megfelelője (aminek alapján tudok rá keresni megoldást).
Sima használatnál meg szerintem kb. mindegy a nyelv, nem az OS-t olvasgatom, hanem a programokat használom, meg eleve nem kell sok kifejezést ismerni...

Ja, és általános topic: [link]

[ Szerkesztve ]

Theoretically, this damn thing oughta work now.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.