2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Társasjáték kicsi pénzből – avagy készítsünk házi Sequence-t!

Írta: | Kulcsszavak: társasjáték . társas . játék . sequence . homemade . home . made . diy . do-it-yourself . kicsi . pénzért

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bevezető:
Az elmúlt pár évben népszerű lett baráti körünkben a társasjáték, mint közös időtöltés. Néhány évvel ezelőtt még csak UNO és Römi partik mentek orrba-szájba. Volt, hogy egész estéket UNO-ztunk vagy Römiztünk végig, természetesen írtuk az eredményt. Ha változatosságot akartunk, akkor Activity-t vettünk elő és azzal játszottunk. Ekkor a társaság többsége még főiskolára járt, ezért az igényeink nem volt túl magasan, nem is ismertünk nagyon más játékokat.

Pálfordulás:
Aztán történt egyszer, hogy egy barátom Dixitet kapott karácsonyra és ez volt az a pont, amikor megváltozott a társasjátékokhoz való hozzáállásunk. Rájöttünk, hogy a modern társasjátékok teljesen új élményt tudnak adni. Elkezdtünk eszeveszettül összevásárolni mindenféle új társasjátékot. Ment az agyalás, hogy egymás szüli- és névnapjára milyen újdonságokat vegyünk, mit próbáljunk ki? Ha volt pár ezer forint megtakarításunk befektettük újabb játékokba. Mondhatni függővé tett a dolog. Minden újabb és újabb társasban volt valami, ami magával ragadt minket. Kapizsgált bennünk a kíváncsiság hogy milyen új élményt kapunk egy-egy játéktól. Két év alatt körülbelül 30-ra nőtt a csapat játékrepertoárja.

Ajánló:
Megkértem a barátaimat hogy szedjünk össze néhány játékot, amit más baráti társaságoknak tudnánk ajánlani. Az alábbi listán összesítettem és megpróbáltam kategorizálni ezeket. (Jelezném, hogy nem vagyok szakértő! Volt pár játék, ami több kategóriába is beillett, igyekeztem legjobb tudásom szerint válogatni.)
Kommunikációt igénylő játékok: Dixit, Ego
Kereskedős játékok: Nottingham bírája, Jaipur (2 fő)
Partijátékok: Cash ’N Guns, Cortex, Tabu, Activity Crime, Na, ki a Jani?, WTF
Rejtvény/kiraklós játékok: Imagine, Concept, Fedőnevek, Arcok, Azul
Kártyajátékok: Sequence, Rummikub, Skip-bo, UNO Flip, Nope!, NYET
Egyéb (ezek szabályai a neten megtalálhatók): Rikiki, Mexikó (Bas)

Anyagi rész

Mennyire költséges?
A társasjátékgyűjtés nem egy olcsó hobbi. A legolcsóbbak nyilván a kártyajátékok. A gyártónak nem kerül sokba néhány kártyalapot kinyomtatni, kivágni, és a dobozra sem kell sokat költenie. Ezek 2.000 forint körül kóstálnak.
Innentől pedig a csillagos ég a határ. Az ajánlóban említett társasjátékok nagy része 5.000Ft és 10.000Ft körül kaphatók, de higgyétek el nem ritka a 30-50.000Ft körüli játék sem! Na, de van valami trükk, hogy ne költsünk vagyonokat játékokra? A válasz: természetesen! Több lehetőségünk is van.

Első tipp: Böngésszük a netet, nézzünk Youtube csatornákat (Fun With Geeks, Mit Játsszunk?, d3meeples) gameplayekről, szabályokról, vagy csak simán a játék bemutatásáról! Ha valami felkelti az érdeklődésünket, akkor írjuk fel a címét egy kívánság listára. Szülinap és karácsony közeledtével, amikor szeretteink azt kérdezik, minek örülnénk, egyszerűen mondjunk néhány játékot a listáról. Nyilván ez csak akkor járható út, ha a családodban/baráti körödben működik az ajándékozás rendszere. Tudom, hogy ez elég triviálisan hangzik, mégis sokan nem gondolják, hogy felnőtt fejjel is örül az ember egy-egy jó társasnak.

Második tipp: Ne új játékokat vásárolj! Nézz szét a használtáru piacon. A Jófogás, a Vatera és a Facebook Marketplace is roskadásig van használt társasjátékokkal. Lépj be Facebookon specifikus csoportokba! Különösen az alábbi két csoportot tudom ajánlani:
1. TÁRSASJÁTÉK: Cserebere-adásvétel, illetve
2. Társasjáték Rajongók CSEREBERE - Információs Közössége [Tarsasjatekok.com].
Van, hogy akár a bolti ár feléért meg tudsz szerezni bizonyos játékokat, csak azért mert valaki ráunt, vagy többször is megvan neki.

Harmadik tipp: Ingoványos talajra lépünk és kicsit lutri is: keress játékokat kínai weboldalakon. Én előszeretettel böngészem az Aliexpress oldalát, ahol rengeteg társasjáték található meg. Figyelem: többségük másolat. Hogy miben mutatkozik ez meg? Kisebb doboz (vagy egyáltalán nincsen doboz), kisebb alkatrészek (korongok, bábuk, zsetonok), vékonyabb kártyák; de ”pályafutásom során” előfordult gyengébb (néha szó szerint gány) nyomtatási minőség, vagy a játékszabályzat hiánya is. Egyébként legtöbb esetben csak kínai vagy angol nyelvű szabályzat jön a játékkal*. Ha ezt a módszert választjuk érdemes olyan eladót keresni, akinél sok fényképes értékelés szerepel. Ezek az értékelések segíthetnek eldönteni, hogy megéri-e az a pár ezer forintnyi spórolás. Szerencsére eddig több a pozitív tapasztalat pl.: Dobble (Spot it), Twister, Skip-bo, UNO, de van olyan is, amitől óvva intek mindenkit: pl. a Dixit utánzatok.
*Manapság szinte minden társasjáték szabálykönyve megtalálható a neten. Én a Társasjátékok.com-on szoktam rákeresni a játékok szabályzatára.

Negyedik tipp: Próbáld meg te magad elkészíteni házilag a társasjátékot. Ehhez fontos komponens, hogy ismerd a játékot töviről hegyire. Véleményem szerint a legtöbb társasjáték házilag is elkészíthető, maximum 2.000Ft-ból (ami egy új kártyajáték ára)! Az alábbiakban megmutatom hogyan készítettem el saját Sequence játékomat! A sablonokat ezennel közkinccsé teszem, akinek van kedve, nyugodtan használja fel a saját példányához! A cikk végén találhatod a sablonjaimat!

Sequence

Mi is az a Sequence?
A Sequence lényegében egy ötödölő (másnéven amőba) játék, amihez egy speciális tábla szükséges. Én most a két játékosra optimalizált szabályokat ismertetem röviden. A játék teljes szabályzata megtalálható itt.

Szabályismertető videó:

Szabályismertető leírás:


A játéktábla

A játéktáblán 2 paklinyi franciakártya képe található. A cél az, hogy ellenfelünknél hamarabb rakjunk ki 2db 5-ös sorozatot a korongjainkból függőlegesen, vízszintesen, vagy átlósan. Mindkét játékos 7-7db franciakártyát kap a kezébe. Akkor tudsz letenni egy korongot, ha a kezedből kijátszol egy neki megfelelő kártyát. (Pl. pikk 4-öst letéve egy korongot elhelyezhetsz a pikk 4-ös mezők egyikére.) Ezután húzhatsz egy új kártyát a húzópakliból. Lényegében mindig 7-re egészítjük ki a kezünkben lévő kártyák számát. Figyelni kell azonban, hogy a körünk végén ne felejtsünk el húzni új kártyát! Ha ez véletlen elmarad, akkor a továbbiakban már nem 7, hanem 6 lapból gazdálkodhatunk. Ha újfent elfelejtünk kártyát húzni, akkor már nem 6, hanem 5 lapból kell gazdálkodunk. (Így történt, hogy az első játékom során végül én csak 4 lappal játszottam, míg ellenfelem 7 lappal.)

A játék különlegessége, hogy a Jumbó (másnéven bubi) kártyák nem találhatók meg a játéktáblán. A Bubik speciális kártyának számítanak, attól függően, hogy egyszemű vagy kétszemű grafikájuk van.
Egyszemű bubit kijátszva az ellenfeled korongjaiból egyet levehetsz a tábláról. (Kész 5-ös sorból NEM vehetsz el!)
Kétszemű bubit kijátszva pedig a sajátjaid közül egy korongot tetszőleges helyre helyezhetsz a táblán.

Mennyibe kerül?
Az Árukereső/Árgép alapján jelenleg 8.490Ft egy Sequence. Én meg szoktam nézni a Társasjátékok.com keresőjét is, ahol jelenleg 1 üzlet kínálja 7.990Ft-ért. Igazság szerint nagyon tetszik a játék, de ezért az összegért kicsit sokallom. Végül is csak 1 tábláról, pár korongról és 2 pakli franciakártyáról beszélünk! Kínából sem jönne ki sokkal olcsóbbra, ezért úgy döntöttem, hogy elkészítem ennek a játéknak a "homemade" változatát!

Csináld magad!

Így készül a házi Sequence:
Először is biztos voltam benne, hogy nem csak az én fejemben fordult már meg a házi Sequence készítés. Első lépésként Google barátomat hívtam segítségül, hátha találok nagyméretű Sequence táblaképet. Én legalább A2-es méretben gondolkodtam, de a képek, amiket találtam sajnos elég pixelesek voltak A2-esre nagyítva.

I. A tábla:
1. Rengeteg keresgélés után találtam rá erre az oldalra, ahol egy egész jó kiindulási alapot találtam. Letöltöttem a PDF-et, konvertáltam PNG-vé, viszont több hibát is felfedeztem benne!
• Nem tetszett a sarkokban lévő JOKER mezők kártyája: 3 bubiból és 1 királyból lett összevágva – akkor már miért nem a 4 bubiból?
• A vízszintes sorok kártyái túl közel helyezkedtek el egymáshoz.
• A függőleges oszlopok lapjai túl pedig távol.
• A legfelső sorban el voltak csúszva a kártyák, nem passzoltak az oszlopba.
• Arról nem is beszélve, hogy a legalsó sorban egy kártya hibás helyen szerepelt: a káró 10-es helyén egy pikk 10-es volt.
2. Tehát ezeket a dolgokat Photoshoppal javítottam. A kártyákat innen töltöttem le (szerencsére az előbb említett template készítője is ezeket a kártyákat használta).
3. Ezután 2db A3-es részre bontottam a táblát, mivel így a munkahelyemen is ki tudtam nyomtatni.
4. Nyomtatás után a helyi papírboltban lamináltattam a 2db A3-as lapot 2x200Ft-ért.
5. Hazaérve egy vonalzó és egy szike segítségével levágtam a felesleget a tábla közepéről.
6. Összeillesztettem a tábla két oldalát, és egy szélesebb cellux segítségével összeragasztottam középen.

7. Ezután félbehajtottam a táblát, hátulról is húztam egy csík celluxot a táblára (fontos hogy legyen félbehajtva, különben nem lesz nyitható!) megragasztottam hátulról is. Most már nyitható volt a tábla, nem kellett attól félnem, hogy valamelyik oldalról elengedi a cellux.

II. Kártyák:
1. Szerintem nincs olyan háztartás, ahol ne lenne 2 pakli franciakártya. Nos, nálunk is volt, de ennek a játéknak külön szerettem volna, hogy legyen, ezért kb. 1000Ft-ért vettem két pakli franciakártyát a helyi szupermarketben.
2. Jokerre nincs szükség, ki is vettük a pakliból. Már csak az egyszemű és kétszemű bubikat kellett megoldanunk. Rövid töprengés után kitaláltam, hogy az egyik pakliban lévő bubikra +1-et, a másik pakliban lévő bubikra -1 jelzést firkantok fel filctollal.


A jelzés egyértelmű: ha +1 bubit játszok ki, akkor odatehetek egy korongot, ha -1 bubit, akkor ellenfelemtől levehetek egy korongot.

III. Korongok:
1. A táblára kb. 200Ft-os (vagy 2 Eurós) érme méretű korongok passzolnak a legjobban. Elkezdtem tehát háztáji megoldások után kutatni. Eleinte első osztályos piros-kék számolókorongokat használtunk a játékhoz, de ezek nem voltak elég vastagok, nehéz volt összegyűjteni őket.
2. Ezután malom/dámajáték korongokkal játszottuk, de kevésnek bizonyult a 20-20db fekete és fehér korong ami a készlethez járt.
3. Aliexpressen kerestem póker chipeket, tokeneket, de drágán adták a kínaiak ezért erről is letettem.
4. Ezután a helyi papírboltban keresgéltem alternatívák után. Már majdnem megvettem a dekor üvegkavicsokat 350Ft-ért, de nem voltam teljesen elégedett.
5. Végül a szekrényben kutakodva találtam a építőkorongokat, amik kitűnően helytállnak azóta is!


Azok a bizonyos építőkorongok.

Összegzés, költségek


Bevetés közben így néz ki a játék (legalábbis az egyik térfél)!

Az alábbiakban összegzem, hogyha mindenért külön fizettem volna, akkor mennyi pénzből lett volna meg a játék:
• 2db A3-as lap, színes nyomtatással: 2x300Ft
• 2db A3-as lap laminálása: 2x200Ft
• 2 pakli franciakártya: 2x500Ft
• 3 fajta korong/dekor kavics/bármi: 3x350Ft

Összesen tehát 3.050Ft-ból bárki házilag el tudja készíteni eme remek játékot, feltéve hogy mindenre költenie kell! Részemről a 7-8.000Ft-os Sequence játék 400Ft-ra jött ki, ha csak a laminálást számolom, és 1.400Ft-ra, ha a két pakli kártyát is ide számolom!

Sablonok

Köszönöm, ha végig olvastad a cikkemet, most pedig tartom magam az ígéretemhez, megosztom veletek a Sequence játéktábla sablonját!

Fehér (átlátszó) háttérrel:
• Nagy felbontású (A2-es) tábla: teljes oldal
• Nagy felbontású (2xA3-as) tábla: bal oldal | jobb oldal

Színes (barna) háttérrel:
• Nagy felbontású (A2-es tábla): teljes oldal
• Nagy felbontású (2xA3-as) tábla*: bal oldal | jobb oldal
* én ezt nyomtattam, használtam

Hozzászólások

(#1) icemad


icemad
nagyúr
LOGOUT blog

Na ez egy tök jó ötlet. Hétvégén megcsinálom. Köszönöm, hogy megosztottad. :R

Are you Baby Shark? No, i'm a motherf*cking hardstyle fish!

(#2) icemad


icemad
nagyúr
LOGOUT blog

Bocsi, dupla lett...

[ Szerkesztve ]

Are you Baby Shark? No, i'm a motherf*cking hardstyle fish!

(#3) DavidQ válasza icemad (#1) üzenetére


DavidQ
tag

Nagyon szívesen! Jó játékot hozzá! :)

Nem minden kínai szirszar szar!

(#4) Eastman


Eastman
őstag

Jó és hasznos írás, szép munka. Grat. hozzá!

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#5) DavidQ válasza Eastman (#4) üzenetére


DavidQ
tag

Köszönöm az elismerő szavakat! :R Örülök, hogy hasznosnak találtad!

Nem minden kínai szirszar szar!

(#6) KISDUCK


KISDUCK
addikt

A party játékokhoz még beférhetett volna a bang! és az alkoholi, bár utóbbi játéknak csak vesztesi vannak. ;]

(#7) DavidQ válasza KISDUCK (#6) üzenetére


DavidQ
tag

Igen! Mindkettőt nagyon jól ismerjük! Előbbi valóban jó kis party játék a mai napig elő szoktuk venni, utóbbiból már "kinőttünk" :B

Nem minden kínai szirszar szar!

(#8) Blasius0704


Blasius0704
tag

Az csak engem zavar hogy valószínüleg ez súlyos szerzõijog sértés? Mikori a játék és milyen license alatt fut?

(#9) szcsi


szcsi
tag

Emberisèg ellenes játék? Az is csináld magad.
Ha 4+ fő akkor Vigyázz6, Munchkin, amúgy Cartagena, Catan telepesei, Camel Cup stb. Mi leragadtunk a lájtosabb vonalon ami mellett lehet beszélgetni meg nem baj pár sör... :))

A sípcsont egy olyan eszköz, amivel éles szélű bútorokat lehet megkeresni a sötét szobában

(#10) DavidQ válasza Blasius0704 (#8) üzenetére


DavidQ
tag

Azt kötve hinném. Sem a táblán, sem a korongokon, sem a kártyán nem használtam fel a Sequence megnevezést, ami szerzői jogvédelem alatt állna. Maga a társasjáték 1982-es, ezért a szabadalmi idő is már rég lejárt. Írásom egyetlen vitatható pontja a "kínai játék rendelés" rész. Ott viszont felhívtam a figyelmet arra, hogy valószínűleg másolatot fogsz kapni, innentől a te döntésed hogy megéri-e "kockáztatnod". De ebben az esetben is maximum a kínai kolléga követheti el a szerzői jogsértést. Mi csupán jóhiszemű vásárlók révén rendelünk (és kockáztatjuk hogy átejtenek minket :N ).

Nem minden kínai szirszar szar!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.