2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

RAPOO "PENGE" E9070

Írta: | Kulcsszavak: rapoo . e9070 . chiclet

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

E9070

1. Fekete és fehér kivitelben is kapható

Az első amit tisztázni illik az a "chiclet": A kifejezés jelentése lapos billentyűzet, vagyis egy olyan klaviatúrára utal, melynél a hagyományos trapéz forma helyett teljesen lapos, egyenes felületű és egyenes oldalfalú billentyűk alkotják a billentyűzetet.

Nos, a RAPOO egy új márka a hazai piacon, ez lesz az első karácsonya nálunk. A márka leginkább HTPC-k és hordozható "tech-kütyük"-höz gyárt perifériákat és fejhallgatókat, de ez nem kell hogy elijessze a PC-seket sem. Ebből következik hogy vezetéknélküli (wireless) technológiával kommunikál a vezérelni kívánt eszközzel, legyen az PC, HTPC, Laptop, és - mivel a kommunikációs kapcsolatok repertoárjába beletartozik a bluetooth is - Tablet és Okostelefon.

Az én alanyom a RAPOO E9070 (Gépbolt.hu oldalon szereztem be, nem csak tesztelés céljából). Amit elsősorban tudni kell róla az a kompaktivitás, ami annak ellenére szóba jön, hogy nem egy kompakt ( <-- numerikus billentyűzet nélkül szerelt) billentyűzetről beszélünk. Ezt úgy oldották meg a tervezők, ahogyan azt a 17" körüli laptopoknál szokták: Elhagyják az Insert – Home – Del – PgUp – PgDwn szigetet és ezzel nyernek néhány „centit”.

Előnyei közé tartozik, hogy szálcsiszolt rozsdamentes acél házba foglalták a billentyűket. Ugyanakkor ez hátránya is mert kellemesen gyűjti az ujjlenyomatokat. A klaviatúra legnagyobb vastagsága (az elemtartóként szolgáló támasztót leszámítva) 5.8 mm ami valljuk be tényleg "penge".

Energiaforrása 2 db AAA ceruza elem, amelyek töltésére sajnos nincs lehetőség anélkül hogy kivennénk azokat az eszközünkből. Az akkumulátor időről egyelőre nincsenek tapasztalataim. A dobozán az van feltűntetve, hogy 24 hónapos működési idő elemcsere nélkül (bár azt mindenki tudja, hogy ezek laborkörülmények között vizsgált eredmények :) )

Az eszköz hivatalosan PnP működik, ennek ellenére a Rapoo Támogatási oldalán található egy Pairing Program, ami megkönnyíti az eszköz párosítását (bár erre nincs szükség, ha valamilyen gond adódik a párosítás közben használhatjuk mankóként)

2. Dimenziói: 110 x 340 x 5.8 [mm]

Nekem ez utóbbi van és nagyon meg vagyok vele elégedve!

Ami miatt végül is létre jött ez a kis bemutató az a klaviatúra magyar változata, ugyan is sehol nem láttam olyan képet illetve fotót ahol látszanának az alábbi dolgok:

- az enter: Egy avagy kettő soros (jelentem hogy 2 soros "nagy" szóval "no para"

- az Í helye a billentyűzeten (a bal oldali shift mellett van, ugyanis felmerült bennem a kérdés hogy mi van ha annyira laptop-szerű a billentyűzet elrendezés, hogy az "í" gombot az ALT és Space billentyűk közé beszúrják (ami számomra kellemetlen jelenség a legtöbb laptop esetében.)

- Ami egy kicsit aggasztó az a numerikus billentyűzet elrendezése:

Az általában a számok mellett található " + " " , " " - " és a "kis enter" ezúttal új pozíciót kapott (lásd a 2. képen)

Egy apróság viszont nem kerülheti el a figyelmet: A billentyűzet alján található kettő darab csúszást gátló gumitalp (az más kérdés, hogy mennyire teszik jól dolgukat) amellyel megemelik a billentyűzet házát röpke 0,5 mm-el, emiatt a kissé hajlékony alsó része (ami hajlékonyabb terület mint a többi) gépelés közbeni space illetve v b n m gombok lenyomásakor hozzáütődik az asztal felületének ezzel enyhe zajt csapva. Bár megoldható házi módszerekkel, ez a feladat a tervezőké lett volna. (egy + gumitalp a megoldás). Könnyen csúszkál, hogyha mondjuk üveg vagy csiszolt fa felületen használjuk (habár ez is orvosolható két esetleg 3 db gumi talppal az elemtartó támasztékon)

3. azok a fránya ujjlenyomatok

Összességében meg vagyok elégedve, ezzel a remekbeszabott karcsú klaviatúrával, és ha valaki képes némely kompromisszumra a saját elvárásaival szemben akkor nagyon meg lesz vele elégedve.

PRO:
- Kompakt
- Halk
- nagy méretű gombok
- numerikus billentyűzet
- Fn módosítóval elérhető multimédiás gombok
- könnyen megszokható
- várhatóan hosszú elem élettartam idő

KONTRA:
- Csúszásgátlás nem túl kifinomult
- Space környéki nyomkodásra "verdesi" az asztalt
- Szokatlan numerikus billentyűzet elrendezés
- "Ujjlenyomatmágnes" hátlap

Próbáltam nem elfogultan értékelni és elemzni, leírni a valódi hibáit, remélem sikerült!

Köszönöm a figyelmet!

U.I.: Várom véleményeteket!

Hozzászólások

(#1) d3kk


d3kk
senior tag

Ide várom véleményeket és offban kérem a bejegyzéssel kapcsolatos tanácsaitokat is!

:R

[ Szerkesztve ]

(#2) h3lios


h3lios
addikt

Jó teszt lett, a cucc pedig nagyon tetszik, bár eléggé Apple megoldás copy kinézetre.
Az pedig, hogy a hátoldal gyűjti az ujjlenyomatokat kit érdekel ?:D Havonta jó ha 1 x látod, akkor is takarításkor.

B-tag: H3lios#2825

(#3) d3kk válasza h3lios (#2) üzenetére


d3kk
senior tag

Ezzel egyetértek! (ujjlenyomat)

Hát igen kicsit hajaz az apple megoldásra viszont annak más fajta az elrendezése... :K (persze az marad a favorit de most ez a kicsike marad egy idejig a szemem fénye (billentyűzet téren) --> ezt barátnőm miatt írom a félreértések elkerülése végett :)

Ja meg árban is top ez a kütyü ( 7468.- HUF volt cakk-pakk )

Szóval árban biztosan "veri" az apple-t persze először én is apple-re hajtottam olna de abból a vezetékes került volna dupla ennyibe (körül-belül 14-15k lehet hogy kevesebb kicsit, nem kérem a szőrszálhasogatást..) ja még annyit hogy az apple-nek is kisebbek a gombjai, szóval aki kicsit vaskosabb ujjakkal rendelkezik is nyugodtan válaszhatja mert tökéletesen nagyon a gombok. Ezért :C a RAPOO-nak :R

Eddig nagyon meg vagyok vele elégedve!

folyamatosan hordozom magammal :)

[ Szerkesztve ]

(#4) Sk8erPeter


Sk8erPeter
nagyúr

Jól néz ki, meg ez aztán tutira nem foglal sok helyet. :)
DE a pro-contra részben én a contra szekcióba sorolnám a Home-End-Page Up-Page Down gombok elhelyezkedését, legalábbis nekem nagyon kényelmetlen lenne azok elérése (láttam, hogy Fn gombbal elérhetők a kurzorbillentyűknél is, de az is kényelmetlen). Úgy általában a numerikus rész gombjai elég fura sorrendűre sikerültek, miért volt szükség két Del gombra? :Y
Rapoo E9070 - double Del?!
Ott a vessző+Del gomb helyére beraktam volna a gyártó helyében a Num Lock-ot, hogy akkor már a numerikus részt lehessen gyorsabban átkapcsolni.

Mindenesetre eleve jól jöhet, hogy van egyáltalán numerikus rész rajta, meg nagyon nagy előnye a hordozhatóság, ezt tuti simán be tudod dobni egy laptoptáskába. Aztán hátradőlve is lehet gépelni ezen, és nem fogja nyomni az öledet, mert alig van súlya. :)

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#5) d3kk válasza Sk8erPeter (#4) üzenetére


d3kk
senior tag

Éppen ezért is írtam oda hogy annak való aki kképes kompromisszumokra :R

A vessző, del párosításhoz nem nyultak hozzá az minden billentyűzeten ott van, a home end pgup pg down kombo a kurzoron fn-nel nekem kifejezetten kényelmesebb mint bárhol máshol.. én is elég sokat használom őket így 2 napba telt a megszokás.. mondjuk az a vessző nekem is szokatlan helyen van, de majd megszokom azt is.. szerintem egy két évet ha kibír nálam akkor nagy harcos kütyü szóval addig elviselhető..

[ Szerkesztve ]

(#6) Sk8erPeter válasza d3kk (#5) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Áhh, bocs, rosszul fogalmaztam, nem az volt a lényeg, hogy "kitaláltak" oda egy új gombot, hanem hogy szerintem nem túl ésszerű helyre tették, lényegében majdnem egymás mellé, csak az egyik egy sorral lejjebb került. Pedig szvsz jobb lett volna odapakolni a Num Lock-ot, ezt a gombot pedig arrébbtolni, mondjuk a szélére, vagy ilyesmi.
Na, de ettől függetlenül mindenesetre azért tetszetős billentyűzet, sőt, ilyen mini kategóriában én nem nagyon láttam még jobbat. :)

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#7) nyunyu


nyunyu
félisten

Energiaforrása 2 db AAA ceruza elem, amelyek töltésére sajnos nincs lehetőség anélkül hogy kivennénk azokat az eszközünkből. Az akkumulátor időről egyelőre nincsenek tapasztalataim. A dobozán az van feltűntetve, hogy 24 hónapos működési idő elemcsere nélkül

Akar meg igaz is lehet az a ket ev.

Legalabbis eddig mindket drotnelkuli billzetem elobb doglott be masfel illetve 2 eves koraban, mintsem lemerult volna a 2xAA Duracell.

Egyreszt a billzetben max a radio fogyaszt valamit, maguk a gombok semmit.
Elemtoltottseg hianyat visszajelzo LEDen kivul a szokasos Num/Caps/Scr/FnLockot meg le szoktak hagyni, azok sem fogyasztanak feleslegesen.

Ezt a 3 oszlopra rendezett numerikus reszt meg nem ertem.
Vagy csinaltak volna meg rendesen, ekkor 1 egesz gombbal szelesebb a billzet, vagy ugy, ahogy a keskeny notikon/IBM Travel Keyboardon is van, hogy a NumLock kapcsolja a billzet jobb oldala helyen a numerikust.

Maig azt mondom, hogy ez lenne az ultimate hordozos minibillzet, ha nem lenne rajta a sok helyet foglalo tapipad.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#8) d3kk válasza nyunyu (#7) üzenetére


d3kk
senior tag

És neked úgy bírta ki 1,5 évig a billentyűzet elemcsere nélkül hogy kikapcsolgattad azt amikor nem használtad vagy azzal nem foglalkoztál?

[ Szerkesztve ]

(#9) t.imi válasza d3kk (#8) üzenetére


t.imi
addikt

Ha normális a bele, simán elmegy 2 évet. Nekem az ms wir. laser key 5000 kb 25 hónapot elment és ~ 80%-ban w,s,a,d beng-beng volt benne.
Ekkor valami megzakkant benne, néha nem vett 1-1 billentyű nyomást, ha másik le volt nyomva, csak ezért cseréltem elemet 1.27V-nál

(#10) d3kk válasza t.imi (#9) üzenetére


d3kk
senior tag

Rendben értem, akkor nem fogom lépten nyomon ki be kapcsolgatni.. sajnos elem állapot kijelző ledet nem tettek (gondolom energiatakarékossági megfontolásból :) ) Illetve a programban sem láttam

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.