2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

PC Hangfalszett tuning - Genius SW-G2.1-3000 + Sony...

Írta: | Kulcsszavak: Genius SW G2.1 -3000 . Sony . Hangfal . PC hangfalszett

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Tisztelettel köszöntelek olvasó! FONTOS, hogy ez egy kis kedvcsináló, biztató, személyes, egyéni cikk. Tehát nem szakmailag nézni, nem azoknak szól, akik esetleg valóban értenek a dolgokhoz, bele tudnak kötni és ettől lesz kellemesebb a napjuk. Ez azoknak szól, akik hozzám hasonlóan, ezen a területen full kezdő, amatőr, érdeklődők!

Bevezető, történetem:

Nos, a történet ott kezdődik, hogy volt egy Sony MHC-EC 99 -es Hi-Fi készülékem. Leszolgálta bőven idejét, egyszer saját hibámból végfok IC-t kellett benne cseréltetni, mivel egy nagyon nem hozzá illő mélynyomót gondoltam rákötni. Ez jó ~8 éve lehetett. Eleinte működött, majd jött a protect üzenet, a védelem aktiválódott. No semmi gond, kihúztam, visszadugtam, ment is tovább.... Ez ~6-8 alkalommal játszottam el, mígnem úgy maradt. Ekkor sérült a végfok IC. Ezt cseréltettem Sony szervizben. Akkor ez 20.000-ft-ba került. Elvileg 2db ilyen IC volt a Sony Brüsszeli raktárában.
Na ezután a szervizes azt mondta, ha nem kötögetek rá semmit, ami nem rá való, akkor ez örök életű lesz.
~1-2 évig tarthatott, majd rendeltetésszerű használat mellett, egyszer csak újfent protect... Itt most elsőre úgy maradt, tehát ennyi volt. Kiszedtem a végfok IC-t, kis panellel együtt, a Hi-Fi bekapcsolt, tehát nyilván újfent itt a gond. Na megkérdeztem a szervizet, már csak 1db ilyen Ic van Brüsszelben, ám most 40.000-ft. No, hát sajnálattal de úgy gondoltam, ez már nem ér annyit az egész.

Úgyhogy eltettem a hangfalakat, gondoltam majd talán valamire jók lesznek.
Jó ideig pihentek, én pedig egy számítógéphez való Genius SW-G 2.1-3000 nevű hangrendszert hallgattam.
Mígnem, gondoltam egy merészet, hogy én biz rákötöm a kis erősítőre, a nagy Sony hangfalakat.
Természetesen simán összecsavarva a vezetékeket, "oszt jóvan" megoldással, mivel ekkor még ennyi volt az ismeretem ezen témában. Nos, első próbálkozásra szólt is, meglepetésemre nem is halkan. Ám pár óra használat után elkezdett a jobb oldal recsegni. Olyan módon, hogy akárhányszor kikapcsoltam majd be az eszközt, a gond megszűnt, de pár másodperc múlva újra éktelen recsegésbe kezdett... Na gondoltam, ez így nem lesz jó, vissza a gyári kis hangszórókat. A gond nem oldódott meg, ugyan ez a probléma. Gondoltam, akkor ez ennyi volt. Sebaj, a bal oldala jó, fogom összedrótozom a gyári hangszórókat, "oszt jóvan az monóba." :)

Na, így is lett, jó is volt - jótól messze állt, de szólt na.
Egy pár napig így használtam, de mondom ez így nem az igazi, megnézem hátha megjavult-e, regenerálódott e a jobb oldal. Láss csodát, igen. Hibátlanul szólt. Megpihent egy kicsit és újult erővel szolgálatba állt. :)

Nos, ezután csak nem hagyott nyugodni a dolog, mondom akkor is rákötöm a nagy hangfalakat, mert na, van különbség "azér." Ebből az lett, hogy össze vissza, 8 kábeleket összesodorva minden felé, mindenféle módon kötögettem, amit épp találtam a neten megoldásokat... :DD
Ennek eredménye végül az lett, hogy bár monóba, de szólt elég jól a hangrendszer.
Mivel külön van a magas és mély, meg van benne egy hangváltó, így simán rákötve nem szólt, csak a magas... Úgyhogy kitaláltam ám, hogy oké, akkor a jobb oldal lesz a magas, a bal oldal a mély. Ennyi. Szólt. :)

Nos,gondoltam egy újabbat, hogy rá kéne kötni még a gyáriakat is, abból baj nem lehet. De feltettem a kérdést pár szerviznek, köztük a Sony szerviznek is. Meg fórumokon is...
Az jött ki, hogy nem, nem megoldható sehogy... De még a Sony hangfalakat se akarta senki, hogy rákössem, mert mindenki szerint az úgy nem lesz jó. Mivel a hangfalszett, akkori ismeretem szerint 4ohm volt, a hangfal pedig 2x8ohm...

Nos, használtam a Sony hangfalakkal, monóba, így ahogy leírtam egy darabig.
Mígnem rátaláltam egy mesterre, aki nagy mester a témában, én mondom.
Na, feltettem neki is kérdésem, amire eddig ~20 szervizes és egyéb elvileg szakember nem tudott megoldást kínálni. Na ez a személy, abban a pillanatban elmondta, hogy ez így nem jó, mondja hogy kell összekötni.
Oké mester mondom, lássuk. Messenger hívásban mondta mit tegyek. Vegyek elő elemet, nézzük meg a polaritást stb.. Így is lett. Az általa mondott módon kötöttem össze, és láss csodát, sztereóba szólt a rendszer. Hát mondom, ez igen, ez oszt igen. Eddig senkinek nem sikerült, senkiben nem merült fel ez a megoldás. Itt tehát egy igazi mesterrel állunk szemben. :) Nos az eredmény az lett, hogy fülre, hallásra, ~ 70%-al erősebb, hangosabb és komolyabb lett a hangrendszer. Tehát igen igen jelentősen.

A mester biztatott innentől, hogy kell nekem egy műszer, meg egy forrasztópáka stb..
Még itt ellenálltam, élből elutasítottam a dolgot, mondom én nem értek ehhez, nekem csak olyan megoldás kell, amihez elég a szigetelőszalag... :DD

Mígnem, pár nap múlva, a remek hangrendszer sem volt elég, gondoltam újra, na csak hozzá kéne tenni még a gyári hangfalakat. Ezúttal a mester segítségével, hátha segít, hátha tud megoldást rá.
Nos, elmeséltem, megmutattam a mesternek, mi az elképzelés. Azt mondta, megoldható, megoldható, de ahhoz kell pár kondenzátor. Mondom oké mester, milyen kondenzátor? Mondta, hogy ilyen meg olyan. Oké, gondolkodtam, mibe lehet kondenzátor. Egy régi Pc ventilátorszabályzóba. Szét is szedtem, micsoda szerencse, éppen olyan kondik voltak benne, amilyeneket a mester meghatározott. Mind voltra, mind uF-re. Nagy volt az öröm, mutattam is messengeren, fotón, hogy hoppá, pont itt vannak. Oké, már csak ki kell szednem. Na itt gondoltam, majd csak kitöröm valahogy, aztán valahogy rá szigetelő szalagozok egy egy drótot... :DD De a mester mondta, hogy ez nem így működik, irány az "xy bót, ahol ócsó a forrasztópáka." Mert hogy ehhez már az kell. Na mondom, hogy más megoldás esetleg nincs? Mondta a mester, nincs. Irány a bolt. Oké, itt már nem álltam ellen, legyőztem a hülyeséget, hogy "nem értek hozzá" és arra cseréltem ki, hogy sose próbáltam, megnézzük. Szereztem hát forrasztópákát...

No írtam a mesternek, itt van, készen állok, mondd mit tegyek...
El is mondta, hogy mi, merre hány méter, rendben van...
Nos, a történet része ennyi röviden, nagy vonalakban. Innentől a konkrét alkotás jön.

Az alkotásom, a mester segítségével:

Nos tehát, rendelkezésemre állt a forrasztópáka, meg a mester ugye. Bele is kezdtem a műveletbe. Kiforrasztottam a megfelelő kondenzátorokat. Majd a mester által mondottak alapján összeforrasztottam azokat, a vezetékkel...
Első forrasztás, hirtelen. "Mit tudom én, úgy fest tartja, jóvan az hirtelen."


Nos, ezután nem volt más hátra, mint a megfelelő módon hozzákötni az erősítőhöz ezen két gyári hangfalat is. Megtettem, majd bekapcsoltam. Nos, hát elképesztő, hogy mit tud ez a pici erősítő, ezen módon, némi ismeret mellett! De kajak elképesztő! Még tovább nőtt a hangerő, a hangzás milyensége!
Bár először kissé tartottam a dologtól, írtam is a mesternek, mondom " A pokolgép egyelőre nem robbant fel. Szól." :DD

Gyakorlatilag a történet ennyi. Elképesztő, hogy mit tud amúgy ez a kis erősítő, a gyári felálláshoz képest. Gyakorlatilag összevethetetlen. A gyári Genius hangfalszett, ehhez képest gyakorlatilag valami kis gagyi, gyenge bluetooth hangszóró szinte, amiben bődület túlzás a mély. Na de így, így már már kevés, valójában tökéletes a mély! Már pár napja használom a rendszert, de még mindig rácsodálkozom folyamatosan, hogy ez igen, ez ilyet tud szólni? Besz...rás! :DD

Na de itt nem álltam meg. További apró fejlesztéseket eszközöltem.
Ugye a gyári felépítés, a gyári 15w-ra van kitalálva. Mind a hűtés, mind a burkolat stb..
Szerintem.
Nos, mivel maga a végfok Ic nem 15 hanem 25w-ot tud, megfelelő módon kivitelezve, így már azért mindjárt közel 2x annyi a teljesítmény. Papíron. Hangra nem is tudom, de sokszoros. Na, gondoltam, akkor egy picit módosítani kell az erősítőn is. Mégpedig hűtést optimalizáltam, fejlesztettem.

Először is, megvizsgáltam, hogy a két kicsi borda rendben van, hidegek terhelés mellett is. Ám a hosszúkás borda úgy elég meleg. Nem forró, de úgy meleg. Nos, ha már itt a ventilátorszabályzó ugye, amibe remek kis hűtőbordák vannak, gondoltam, alkotok ismét.
Ezeket kiszedve, minden "érintkező" felületén bepasztázva, feltettem, ragasztottam az alap bordára. Olyan módon, hogy egy csepp pillanatragasztóval, ami alkalmas fém ragasztására, 2-2 ponton, minden bordát rögzítettem. Bár a paszta is megtartotta volna szinte, de azért biztos ne essen le ugye. :)

Extra teljesítmény, extra hűtés ugye.
Nos, jelenleg tehát így állunk. Hatalmas meglepetés számomra, nem győzöm írni, hogy ez mit tud, ez a kis csöpp PC-s erősítő!
Nagyon elégedett vagyok vele.
Még annyi apróságot tettem meg, az érdekében, hogy minél tovább szolgáljon, hogy a burkolat belső, szerintem felesleges, főleg most már ugye, műanyag rácsát kiszedtem. Így rendesen be megy a levegő, szemrevételezni tudom az eszközt bármikor. :)
Ja, meg végszükség esetén, ha közel maxon kívánom hallgatni, akár egy PC-s 12-es ventilátorral is meg tudom becsülettel támogatni a "chipszeket" leginkább nyáron esetleg, amikor terhelem épp.
De igazából szükségtelen, így már az extra bordákkal ,gyakorlatilag alig langyos se szinte, terhelés mellett. De én a hűtést kedvelem, úgyhogy erre is van megoldás, lehetőség.
Tehát ez az elektronika téma, olyan mint a drog.
Ha egyszer belekezd az ember, nem bír leállni. Legalábbis én így tapasztalom most. :DD
Gondolkodom, mit kéne alkotni, forrasztani stb.

Tehát arra biztatok mindenkit, ha úgy van, érdemes módosítani egy ilyen erősítőt, ilyesmi módon, ugyanis parádés, amit valójában tud. Nem gyári felállásban.

Ja és egy kis érdekesség.
Ez a hangfalszett, szerintem véletlen került hozzám, mivel más, mint a többi. Egyéni darab eleve.
Ha megnézzük, ezen hangfalszett 4 ohm-os. A szatelit része. Na, ennek 6ohm, dobozára ráírva.
Nekem ez a harmadik ilyen eszközöm. Időnként eladtam, vettem újat...
Így, hogy rájöttem, ez nem is 4 ohm, hanem 6, elkezdtem megnézni, mi lehet ez, ez valami kiállítási, minta, példa darab, ami nem kereskedelmi forgalomba van, csak véletlen került hozzám?

Nos, megnéztem a többi ilyet, és igen, úgy fest egy egyéni darab, csak most, csak nekem.
Az eddigiek ugye alvó üzemmódba kapcsoltak, na ez soha, ebbe nincs. Sokan panaszkodnak is erre.
Ez már gyanús volt nekem. De megnéztem, összevetettem az enyémet, meg a többit.
Nos, látható, hogy igen sok ponton eltér, onnan kezdve, hogy ebbe rendesen van bekötve a 220, a többibe meg megcsavarva, fordítva... A kondik ebbe másak, jobbak, ahogy tudom, látom. Az egész úgy jóval minőségibben van összerakva, ha megnézitek a két képet. Ebbe nincs "takony," nincs gusztustalan külsejű ellenállás stb. Ez korrekt modell.

Ja, észrevettem még egy dolgot. Ezen hangfalszett sorozat ugye 3 modellből áll.
a 1250, 2000 és ez a 3000. Nos az előbbi kettőből mostanában feltűntek boltokban "V2" verziók. Picit másabban tán. ~ +5 watt... De ebből a legerősebb modellből még nem láttam, hiába kerestem.
Viszont ennek a nyákján ott van, hogy V2. :C

Tehát, még nincs is ilyen, csak nekem. Ezért volt egy kis riadalom, mikor is rájöttünk a mesterrel, hogy hoppá, ez nem is 4 ohm, hanem 6. Véletlen, mivel a dobozát lefotóztam. Eddig szentül úgy tudtam, hogy 4 ohm, minden oldalon, boltba, leírásba 4 ohm. Ez nem.
A bal oldali az enyém, a jobb oldali egy "általános" modell ebből. :)

Nos, erre való tekintettel nem írom, mondom, hogy milyen kondenzátorok, milyen dolgok kellenek. Mert ebből úgy fest, egy van nekem, neked esetlegesen másabb, mondjuk leírás szerinti 4ohm-os, akkor pedig ugye, ez nem lesz jó ahhoz feltétlen... Na meg nyilván a hangfalak is másak stb. Ez egy egyéni megoldás, nem írom, hogy te is alkoss valamit a tieddel, főleg nem hogy így. Én még nem értek hozzá úgy, ismerkedem a témával, van segítségem.
A cikk célja csak annyi, hogy kedvet kapj a módosításhoz esetlegesen.
Meg, hogy leírjam, megosszam, hogy igen, sokkal, de bődületesen sokkal többet tud ez a hangrendszer, mint amit gondolna az ember róla! :R

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.