2020. november 30., hétfő

Gyorskeresés

GPU bányász szoftver

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Forrás

Miután a megfelelő bios fel van rakva, rátérhetünk a legfontosabb lépésre, a bányász szoftver részre. Jó pár különböző népszerű bányász program van, attól függően hogy milyen algoritmussal dolgozunk, a legnépszerűbbek:
Ethash (ethereum,ubiq,ethereum classic… ) Ezeket ugyanazzal a programmal lehet bányászni, mivel ugyanazon algoritmust használják, a legjobb program rá a Claymore 10.3
CryptoNight (monero,electroneum….) lehet ugyanazzal a programmal bányászni
EquiHash (zcash,zclassic,bitcoin Gold…) lehet ugyanazzal bányászni
Ez az útmutató főleg az Ethash algoritmussal foglalkozik, így nem fogunk rátérni a többi algoritmusra mint amilyen a cryptonight.

Claymore 10.3
A Claymore 10.3 jelenleg a legjobb bányász program az Ethereumra, és van egy jó oldala, lehet vele dual-mine-olni, vagyis egyszerre két fajta coint is lehet vele bányászni. (Decred, Sia...) Ezzel lehet növelni a profitot, akár 20-30%al, kb plusz 20%os fogasztással. Még ha drága is az áram, úgy is megéri. A 10.3-as Claymore javította a hőmérséklet és ventillátor sebesség kijelzését a legutóbbi AMD Adrenalin driverrel.

Helyes dolog e a Claymore fejlesztői jutalék?

A Claymore szoftver egységesen 1%os jutalékkal dolgozik, ha csak ethereumot bányászunk, és 2%os a jutalék ha két fajta coint bányászunk. (pl. Decred) Többféle probléma történhet azáltal ahogy a jutalék rendszer működik. A jutalék úgy működik hogy minden órában, a bányászati folyamat 1-2 percre abbamarad, amíg majd a Claymore fejlesztőnek bányászik a program. Ez után vissza kapcsolódik a poolhoz és újra kezdi a bányászást. Ezzel az óránkénti le és felkapcsolással a videokártya lehűl, és újra felmelegedik, ezáltal rontunk a videokártya élettartamán. Több embertől is hallottam hogy a grafikus videokártya központi egysége (GPU) alapórajelre állt vissza, a folyamatos le és felkapcsolódástól, vagy hogy a bányászprogram megakad, vagy összeomlik, vagy a DAG fájl újraképződik, ezzel is fontos időt veszítesz. A Claymore az egy elég szoftver, lehetne valami más módja is a fejlesztő támogatásának, anélkül hogy a saját bányász cuccunk stabilitását kockáztatnánk. A fejlesztői jutalék rendszer kikapcsolásával kb 3%-al kevesebb a „share“-m, mindenki próbálja ki maga, és meglátja a különbséget.

Claymore 10.3 fejlesztői jutalék nélkül?
A bitcointalk forumon mindig van olyan Claymore kiadás amelyiken a fejlesztői jutalék el van távolítva. Nem rég óta vagn egy 10.3as verzió is, ami működik, (A Claymore fejlesztői azt írták hogy ha meghekkeled a programot, a jutalék rendszert eltávolítva, a program felismeri, és sokkal lassabb hashelési arányt kapsz vele, büntetésül, de ez nem igaz)
Itt letöltheted a jutalékmentes 10.3 verziót: Claymore 10.3 NoFee Version Köszönjük d3z00rnak a feltöltést.

Hogyan állítsam be a Claymore-t?
A Claymore a start.bat fájl-on keresztük indítható. A „start.bat“-ban (jegyzettömbbel megnyitható) csak annyit kell írni hogy

EthDcrMiner64.exe -epool yourMiningPool -ewal yourEthAddress -epsw x -dcri 6

Ethereum Mining Pool

-epool
Ez az a bányász pool, amelyiken bányászol, személyes preferencia, lehet az nanopool, van aki dwarfpool-t, ethermine-t, használja, de lehet akármelyik pool. Figyelj oda hogy melyik pool-t használod, a hozzád közel eső poolt használd, ha Europában vagy, ne amerikai poolt használj, a magas ping miatt. A nanopool,dwarfpool,ethermine stb. poolokon van helyileg is pool, eu, us, asia előszóval kezdődik. (pl. eth-eu1.nanopool.org)
Meg lehet nézni a pool statisztikáit a saját eth címeddel keresve, pl. ha nanopoolt használsz akkor a https://eth.nanopool.org/Ethereumcimedjönide.

Nem kell megadni a bat fájlban a “SETX” parancsokat, nincs rájuk szükség.

Ethereum tárca (Wallet) cím
-ewal az ethereum tárcád címe, ide mindig etthereum címet kell megadni, nem bitcoint vagy bármi mást. A legegyszerűbb az etherwallet https://github.com/kvhnuke/etherwallet/releases vagy a myetherwallet https://www.myetherwallet.com/ (a jobb felső sarokban az eth hálózatot kell kiválasztani). Lehet pl Bitfinex vagy Bittrex váltókon is ethereum címet csinálni, lehet azokat is használni. Biztonságosak, két faktoros azonosítást használnak. A nagyobb mennyiségü ether esetén, javasolt az offline hardver tárca használata mint amilyen a Trezor Bitcoin tárca.

Hogy állítsam be a dual miningot?

Az Ethereum főleg a videokártya memóriáját használva van bányászva, a videokártya magjára szinte nem is hat. Így lehetőségünk van arra hogy a GPU magon egy másik coint bányásszunk úgy hogy az ethereum bányászat hashelési folyamatát nem befolyásolja. Persze ha teljesn kapacitáson bányásszuk többféle coint akkor az befolyásolja az ethereum hash sebességet. Ezért kell optimalizálni a második coin bányászat intenzitását, olyan mértékkel csökkentve azt, hogy ne változtasson az ethereum hasharányán.

DUAL MINING CLAYMORE START.BAT beállítás:
EthDcrMiner64.exe -epool yourMiningPool -ewal yourEthAddress -epsw x -dpool dualCoinMiningPool -dwal dualCoinWalletAddress -dpsw x -dcri 25

Második coin bányász poolja
A -dwal előtti rész, ugyanaz mint ami a kizárólag ethereum bányász beállításban is szerepel. Javaslom hogy csak Decred-et bányásszunk másodcoinnak, mert ennek van a legnagyobb hatékonysága az összes közül. Ahogy az imént le volt írva, a gpu magját használja a második coin, és nem mindegyik hozza ugyanazt az eredményt. Az RX 5xx kártyákon a legjobb a Decred-et választani. Személy szerint a supernova-t használom decred bányász poolnak. Kell oda egy fiókot csinálnod, és a fióknév fog Decred bányász címként szerepelni. A fiókon kell csinálni egy „worker“-t, nevezd el pl worker1-nek, a password mezőt hagy ahogy van. „password“. Most pedig hogy tudj a decred poolhoz csatlakozni a bat fájlban kell szerepelnie ennek. “-dwal supernovafióknév.worker1”

Hogy kell Decredet bányászni?

Tudsz csinálni egy Decred címet pl. Bittrexen. A decredet ki tudod magadnak utalni supernova-n a “My Account” -> “Edit Account” -> “Payment Address” részen, a bittrex-en létrehozott címedet kell megadni. Be kell állítani a “Automatic Payout Threshold”, ez a minimális mennyiség ami kiutalásra kerül. A kibányászott decred-et a bittrexen át lehet váltani ethereumra.

Fontos DUAL MINING információ
Ahogy a bat fájlban is látod az utolsó rész “-dcri 25”. Ez a másod coin intenzitását jelenti, hogy mennyi gpu mag van a feladatra társítva. Ez egy fontos rész, mert függ a gpu sorozattól. Az észrevehető különbség az Rx 570 és 580 között a gpu magokban van. A memória majdnem ugyanaz a kártyákon, így majdnem ugyanaz az ethereum hashelési sebesség, a fő különbség a gpu magokban van. Az Rx 580 sorozat kb -dcri 25 bír, ne menj ez felé, mert az ethereum hashrate bányja. Az rx 570eknek az optimális -dcri 19-22 között van. Néhány kártyánál még ez alá is kell menni, pl. 13, körül, tapasztald ki saját magad, hol nem csökken az ethereum bányász sebességed. Célszerű -dcri 10-el indítani, majd a billentyűzeten a „+“ és “-“ jelekkel növelni és csökkenteni lehet a -dcri-t eggyel ahogy azt a claymoreban is látni fogod. Addig ismételd míg látod az ethereum hash sebességet csökkenni, majd onnan csökkentsd a -dcri-t 3-mal, hogy a videokártyát ne a maximumon járasd. Az Rx 570 sorozaton magasabb ethereum sebességet lehet elérni két coinos bányászattal mint eggyel.

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.