2023. január 30., hétfő

Gyorskeresés

Évvégi valami

Írta: | Kulcsszavak: szilveszter . újév . új év . buli

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

(Eredetileg nem logoutra jött, de aztán ide is betettem)

Az év utolsó napja. E pillanatban meg 1 óra és 7 perc van még (na már csak 6) a nevezetes nap kezdetéig. Nevezetes, mert ezt is mint annyi más mindent nevezetessé tettünk. Mert az embereknek fontos ha valaminek van eleje és van vége. Mindent behatárolunk valahogyan, térben, és/vagy időben. No, de ezzel nincs semmi baj, másképp sok minden nem működne.

Azt képzeljük, hogy attól, mert az év utolsó napján fogadunk meg valamit magunknak, az többet ér mintha az év valamelyik másik napján tennénk ezt. Ilyenek vagyunk mink emberkek. Megcsináljuk a nagy felhajtást a szilveszteri bulinak, pedig semmivel sem másabb mint bármelyik másik buli. Az évszámot másképp írjuk 365 nap erejéig, aztán újra változik és újra és ... ez eképp történik már mióta naptárakat használnak. És mégsem szakadt le még az ég egyszer sem egy december 31-ről január 1-re virradó éjjelen.

Idén jöttem rá hogy nem érdemes sok pénzt áldozni egy szilveszteri bulira, csak azért mert szilveszter. Ha a banda ritkán jönne össze akkor persze különleges lenne, de így hogy a banda felével együtt lakok, és a másik felét is havonta legalább egyszer látom, de általában kétszer, így nem különleges. Átlagos buli. Nincs mit különösebben ünnepelni azon, hogy 2008 eltelt. Persze periódikusan ismétlődik sok minden, és sok dolgot meg lehet ismételni. Van amit jobban meg lehet csinálni, de attól a "tavaly" még nem fog megváltozni.

Sokan mondják, hogy ahogy vége az évnek, visszatekintve, mérlegelni kell hogy mit tettünk, és annak fényében folytatni. De miért kell ehhez az évnek vége lennie. Miért ne tehetnénk meg ezt bármikor máskor? Szerintem, ezt nem csak ekkor kellene megtenni. Biztosan december 31.-én jobban mér a mérleg.

Nem egy új kezdet a január 1, hanem egy ugyanolyan folytatás, mint bármelyik másik nap. Persze vehetjük azt is, hogy minden nap lehet egy új kezdet. De a január 1 akkor sem lóg ki a sorból. Sőt, kár az egészet az idő rácsai mögé zárni. Bármelyik pillanat lehet egy új kezdet, vagy akár egy folytatás, függetlenül napszaktól, évszaktól, évszámtól.

Kicsitt borús hangulatú vagyok. Na nem baj, megfogadom, hogy jövőre nem leszek ilyen...
És az aztán egyszer biztos, hogy betartom mivel ez egy újévi fogadalom :)

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.