2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Asus Eee PC bemutató

Írta: | Kulcsszavak: Eee . Eee PC . Asus Eee PC

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az én kicsikémet még nyáron vettem meg születésnapomra. Nagy nehezen juttotam hozzá, de nagyon jó áron (35000Ft). Nah és akkor lássuk a netbook konfigurációját.

A gép konfigurációja:
Pontos tipus: Asus Eee PC 701SD
Processzor: Intel Celeron ULV 353 (900@630 MHz, 70 MHz FSB, 512 kB L2 cache)
Memória: 1GB (DDR2 667Mhz)
Chipset: Intel i910GML
Videokártya: Intel GMA900
Hangkártya: Realtek ALC662 HD Audio
Kijelző: 7” (800x480, Anti-Glare)
Merevlemez: Asus Phison SSD 8GB
Optikai meghajtó: nincs
Hálózati kártya (LAN): Atheros AR8121/AR8113/AR8114 PCI-E Ethernet Controller
Hálózati kártya (WLAN): Realtek RTL8187SE Wireless LAN PCIE Network Adapter
Modem (56k): van
Modem (HSDPA): nincs
Webkamera: van (VGA)
FireWire: nincs
Bluetooth: nincs
Infravörös port: nincs
Kártyaolvasó: van (SD/MMC)
Ujjlenyomat olvasó: nincs
Akkumulátor: 4 cellás 4400 mAh (33 Wh)
Operációs rendszer: Windows XP Home SP2

Nem egy bivaly netbook, de a amire kell arra megfelel. Meglepő módon a Eee-t Eredeti Windows XP Home-al szállitják. Nos lássuk a tartozékokat..

Az akkumulátoron kívül kapunk egy miniatűr méretű hálózati tápegységet borzasztó hosszú kábelekkel (iskolai használatnál előny), egy felhasználói és gyorsútmutató kézikönyvet, egy helyreállító CD-t, egy optikai egeret, amely használat közben rózsaszínen világít, valamint egy puha hordtáskát, amibe a gépen kívül semmi nem fér bele, így a további kiegészítőket külön helyen vagyunk kénytelenek cipelni. De zseben simán elfér az adapter :)

Nah akkor kapcsoljuk is be! A boot idő nem tart tovább 30 másodpercnél. Ez azért van ,mert bevan kapcsolva a BIOS-ba egy fukció neve: Boot Booster. Enélkül a teljes boot idő 55 másodpercre nő.

Így néz ki az asztalunk első inditáson. Az operációs rendszeren felül előtelepítették nekünk a Microsoft Works irodai programcsomagot, amely gyakorlatilag használhatatlan. Az adatbáziskezelő része szintén nem túl bizalomgerjesztő (de legalább van), ellenben vannak különböző eseményekhez készített sémák. Diasorokat a PowerPoint 2007 Viewerrel tudunk megnyitni, szerkeszteni viszont nem enged minket a program. Ugyanígy viselkedik az Acrobat Reader 8 ingyenes változata is. A Microsoft saját népszerűsítésére a legjobb dolog a Windows Live szolgáltatás csomag, amely szintén helyett kapott a gépen, így a sokak által használt Windows Live Messenger kapásból indítható , de a megújult Windows Live Maillel is megkezdhetjük e-mailjeink letöltését.

Bár a gépezetet néha elég belassitani. Én nagyon sok alkalmazást szoktam futatni. De igy is elég gyors a kicsike :)

Térjünk rá a gép minőségére és használhatóságára.

Első és egyik legfontosabb a billentyűzet, amely minőségi anyagból készült szerencsére, bár legnagyobb hátránya meglepő módon nem is a gombok méretéből, hanem azok elhelyezéséből adódik. A második sor, ahol gyakorlatilag a számok foglalnak helyet eggyel el van tolva balra, ráadásul a 0 már nem is fért a szélére, így az egy sorral feljebb foglal helyet. Mondanunk sem kell hányszor ütöttünk mellé. A másik nagy probléma a jobb oldali Shift iránybillentyű mellé való helyezése és a téglalap alakú kis méretű Enter. Ezt a két dolgot leszámítva más problémám nincs.

A touchpad bár nagyon kicsi mégis jól használható, igaz a szürke csillogó egérgomb nem volt éppen a legjobb választás.

Méretéből adódóan az eee PC nem kapott optikai meghajtót, ám erre túl nagy szüksége nincs is, hiszen picike tárhelyén gyakorlatilag alig férne el valami. Esetleg egy épkézláb Office telepítéséig kell kölcsönkérnünk egy külső meghajtót, de se CD-t se DVD-t nem írnánk az előbbi okok miatt, adatmentésre és transzportálásra pedig kiválóan használhatók a pendrive-ok. Optikai meghajtó tehát nincs, ennek megfelelően rengeteg hely áll rendelkezésre a kis masinán, így nem csoda, hogy USB portból hármat is kapott, tovább az 1-1 hangki- és bemeneten kívül rendelkezik egy memóriakártyaolvasóval (csak SD-t és MMC-t kezel), egy LAN és modem csatival, valamint egy D-Sub videokimenettel. Egyetlen hiányzó bővítés talán valamelyik kártyafoglalat lehet, bár a HSDPA modemen kívül aligha akarnánk mást beledugni.

A kijelző feletti kávában bújik meg a meglehetősen gyenge minőségű VGA felbontású webkamera, ami nagyon jól lehet használni. Igaz gyenge ,de amire nekem kell arra alkalmas :)

A sokat emlegetett kijelzőt a végére hagytam. Fizikai méretéből adódóan látószöge jó, oldalról pláne, ám érezni, hogy elfért volna ide nagyobb is, sokkal nagyobb. A fényerőt csak maximálison érdemes használni, de még ez is kevés ahhoz, hogy napsütésben is lássunk valamit, így érdemes árnyékos helyet keresnünk. Kárpótlásul kapunk egy sztereó hangszórópárt, amely meglepően szépen és hangosan szól, igaz mélyhangnak mégcsak a szikráját se keressük bennük.

Az akkumulátortól nem tudtam, hogy mit várjak, mert bár kis teljesítményű, ám az alkatrészek sem fogyasztanak túl sokat. Az ULV Celeron processzor 0,9V-on jár, az integrált videokártya szintén nem egy energiafaló szörny, valamint az SSD is az energiatakarékosság jegyében született. Ennek fényében a 2 és fél órás üzemidő nem mondható túl jónak, igaz rossznak sem, amolyan átlagos eredmény, főleg ha figyelembe vesszük a készülék árát. Ezt a teljesítményt maximális fényerőn bekapcsolt WLAN-nal értük el, hiszen a felhasználók döntő többsége így fogja használni az eee PC-jét. Érdekesség, hogy a Windows beépített akkumulátor mérő alkalmazása csak 10%-onként volt képes kiejelzni az akksi töltöttségét és a hátralévő időt egyáltalán nem mutatta, így szerencsétlen usernek fogalma sem lehet arról, hogy meddig bírja még szuflával a gép.

Nyugodt szível mondthatom hogy mindenkinek ajánlom ezt a kis gépet. Internetezésre főként. Én elég sok mindenre használom. (MSN, letöltés, zene hallgatás.)

Ez az első címlap cikkem. Várom az épitőkritikákat :)

Hozzászólások

(#1) Cthulhu Dawn


Cthulhu Dawn
őstag

Miért nem ment főoldalasnak? :)

"There are no bad ideas, only great ideas that go horribly wrong" - Jack Donaghy

(#2) zH.


zH.
senior tag

"Ez az első címlap cikkem." - Hát ez nem oda ment.. :N

De szerintem is rakasd át ,szép kis bemutató. :)
Én is gondolkodom ,hogy majd 1x beszerzek egy ilyesmit ,mondjuk ennél valamennyivel nagyobb kijelzővel szeretnék.

[ Szerkesztve ]

just be

(#3) Thunderzolee

Azt hittem azért komolyabb rendelkezésre állási idejük van ezeknek a netbookoknak. Am ennek a 701-esnek csak egy baja van, túl kicsi a kijelzője, de ezt már itt a Ph-n is tudatták a tesztek anno, mikor megjelent. Ezért is hasznosabb 901-est venni.
Bár 35ezer az nem pénz érte. :R

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.