2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Zenélés a PC-n, avagy hogyan kezdjen neki egy ifjú Dj palánta

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ez a kis szösszenet acélból jön létre, hogy kicsit bepillantást nyerhessetek a zenélés...

[ ÚJ TESZT ]

Ez a kis szösszenet acélból jön létre, hogy kicsit bepillantást nyerhessetek a zenélés világába, azon belül is inkább a kezdeti lépéseket fogja megcélozni eme rövid fogalmazvány.

Azt hiszem nem csak én voltam egyedül, akit mindig is vonzott ez a világ, ám anyagi okok miatt sokáig nem nyílt lehetőségem igazán belemélyedni. Elkeseredni viszont kár, hiszen a mai világban már akkor sincs probléma, ha nem rendelkezünk 200 ezres keverőpulttal sem Dj CD lejátszókkal. Elég mindössze ha van egy középkategóriás asztali PC-nk vagy notebook-unk és egy (de inkább kettő) jobb minőségű hangkártyánk! Sokak arcán feldereng a mosoly: ''Jéé hát ez nekem mind megvan!'' Akkor nagy probléma nincs is, mostmár csak kell egy megfelelő szoftver, ami vezérli a mi kis rendszerünket. Erre sok gyártó ígér különfélébbnél-különfélébb megoldásokat, az ingyenes programoktól a több százezres licenszelhető változatokig. A legtöbbjük meg is felelne a célnak, de aki szeretne a későbbiekben komolyabban is foglalkozni a dologgal, annak bizony jól meg kell választania, hogy milyen programot is telepít fel. (esetleg ne adj Isten meg is vesz) Egy pár név az ismertebbek közül: Atomix, Mixvibes Pro, BPM Studio, Traktor Dj Studio, Mixmeister Pro. Ki erre esküszik ki arra, de az biztos, hogy valamelyikkel a legtöbb zenekedvelő egyénnek már volt dolga. Ki ne emlékezne az Atomix megoldására, ahol annyiban kimerült a ''keverés'' fogalma, hogy rákattintottunk a varázspálcára és csodák csodája már össze is lett mixelve a két szám. Na ez az a program amit a bohóckodáson kívül semmire nem lehet használni, tehát aki komolyan gondolja, az nem ezzel fogja megalapozni a tudását. Azt itt le kell szögezni, hogy PC-n nem lehet megtanulni érdemben mixelni. A ritmusérzéket nagy mértékben fejleszti, a zenei érzéket szintén, de ettől még senki nem fog boldogulni ha elé raknak kettő darab valódi lejátszót. Tehát ugródeszkának tökéletes és amíg gyűlik a pénz a felszerelésre, addig lehet gyakorolgatni.

Térjünk vissza egy kicsit a megfelelő szoftverhez. Amikor elkezdtem foglalkozni a zenéléssel sikerült összeakadnom egy olyan programmal, ami szerintem nagy mértékben kiemelkedik a többi közül mind tudásával, mind egyszerűségével, ő pedig nem más mint a MyXoft cég DSSDJ nevű szüleménye. (A kipróbálható verzió innen letölthető: [link]) Egyszerű, sokoldalú, nagy tudású, könnyen kezelhető és a kezdőknek és a profiknak is egyaránt tartogat lehetőségeket! Képes két hangkártya vezérlésére, valamint a későbbiekben külső eszközként keverőpult is csatlakoztatható rá. A mixeinket rögzíthetjük, elmenthetjük, zenéinket effektezhetjük és variálhatjuk kedvünkre. Ugyan ez a program is tartalmaz beat-matching-et, azaz ritmus összeillesztést, de nem kötelező használni. Akkor haladsz jó úton, ha már enélkül is képes vagy ''lódobogás'' mentesen összehozni a két zenét. Sokan megrettennek, ugyanis rengeteg gyakorlás szükségeltetik ahhoz, hogy elérjük a kívánt eredményt, de megéri. Nincs annál jobb érzés mikor sikerül érdemben összehoznod a két számot és elismerően bólogatsz a saját alkotásod miatt.

Ha úgy érzed jól haladsz és már profin kezeled a programot és esetleg egy kis pénzmaghoz is hozzájutottál, akkor a következő lépés egy valódi keverőpult megvétele, amit majd a számítógéphez csatlakoztathatsz. Elég lenne egy két csatornás kis mixer is, de ha már úgyis veszel inkább 3 csatornást válassz, mert a későbbiekben még nagy hasznát fogod venni annak a +1 csatinak. Konkrét márkát és típust nem írok, mindenki válassza ki a neki tetszőt, segítségnek viszont linkelek egy oldalt, én innen rendelek minden diszkós felszerelést: Zaj Stúdió [link] Elérhető alternatíva még például egy Hercules Dj Console beszerzése, ami pont a PC-s felhasználók ígényeit igyekszik kielégíteni, ámbár ha rám hallgattok inkább egy valódi keverő, még ha kicsit mélyebben is kell a zsebbe nyúlni. Ha pedig sikeresen túl vagyunk a vásárláson, akkor örömmel nézünk majd végig a kis felszerelésünkön. Ugyan a zene még mindig a gépből, azaz a hangkártyákból érkezik, de immáron a mixelést nem egérkattingatással végezzük. Felszabadító érzés lesz immáron kézzel tekergetni, csavargatni, húzogatni azokat a potikat és a ledek villogása, a kivezérlésjelző ugrálása szinte elkábít majd. Innentől már nem is marad más, mint a gyakorlás gyakorlás és a gyakorlás. Nincs is más hátra mint előre, ha eddig eljutottál, akkor már a zene és a deejay élet rabja vagy, nincs menekvés. Elkezdheted tervezgetni, hogy CD vagy bakelitlejátszóról kívánsz-e majd zenélni és lassan nézegetheted és fejlesztheted magad a felszerelések és fogalmak terén. Ha kérdésed van vagy csak egyszerűen olvasgatni vágysz, akkor ajánlom a Zaj.hu fórumát.

Remélem néhány embernek hasznos kis kiindulópont volt ez a pár sor, a későbbiekben ha lesz rá igény jobban is belemélyedek a témába, kivesézem a programokat, esetleg keverőválasztásban is segíthetek. Valamint készülhet cikk az eszközök és a PC összekötéséről, kábelvásárlásról is.

Addig is jó mixelgetést!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.