2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Wake On Lan és távoli elérés

Szeretnéd elérni a géped bárhonnan, de nincs home servered, és nem is akarsz?

[ ÚJ TESZT ]

Router beállítás

Router beállítás

A következő a router beállítása volt. A WOL lényege, hogy nem vagyunk a gép közelében, amikor ébreszteni akarjuk, a hálózatunkra tehát valahogyan be kell juttatni a WOL adatcsomagját. Ehhez a routeren port forwardingot kell beállítani, azaz a routernek az Internet felől a megfelelő portjára érkező csomagot továbbítania kell az ébreszteni kívánt géphez.
Nekem TP-Link routerem van, aminél a Forwarding -> Virtual Servers menüpontban kellett a 7-es és 9-es portokon érkező UDP csomagok továbbítását beállítani a megfelelő gép IP címére.

A WOL ugyebár úgy működik, hogy az ébreszteni kívánt gép hálózati kártyájának fizikai címére (mivel ki van kapcsolva a gép, nincs IP-je) küldi az ébresztő csomagot. (Néhány routeren lehet megadni fizikai címet is port forwardolásnál, de ez nem jellemző.) Az ébreszteni kívánt gép ezért jó, ha fix IP címmel rendelkezik, mert a routeren csak azt tudjuk megadni, hogy melyik IP-re továbbítson, viszont a router az IP-hez eltárolja a fizikai címet is, azaz ha a célgép mindig ugyanazt az IP-címet használja, akkor garantáltan mindig megkapja a WOL csomagot.

A legtöbb routeren egyszerűen meg lehet adni, hogy adott fizikai címhez mindig ugyanazt az IP-címet rendelje, ezt a TP-Link-en a DHCP -> Address reservation menüpontban tehetjük meg (elég fapados, a legtöbb routeren sokkal több lehetőség van). A hálózati kártya fizikai címét, amit hozzárendelünk az IP címhez :

Windows alatt a parancssorba írt "ipconfig -all", Linuxon az "ifconfig" paranccsal tudhatjuk meg.
(Ha ezt elmulasztjuk, akkor fognak olyan furcsaságok történni, hogy leállítás után egy ideig még ébred a gép, de pár nap múlva már nem...)

Ezzel a módszerrel egy gépre lehet ébresztőcsomagot küldeni, mivel csak egy gép kapja meg az ébresztőcsomagokat. Ha az nem neki szól (nem a saját fizikai címe szerepel a csomagban), akkor nem ébred fel rá. Kivéve persze, ha a WOL beállításainál az operációs rendszeren "Physical activity" -t adtunk meg, azaz bármilyen aktivitásra ébred a gép, ami azért már magában sem szerencsés dolog.

Ha megfelelő routerünk van, ami képes csomagszórásra, akkor megtehetjük azt, hogy a port forwarding beállításnál broadcast címet adunk meg (255.255.255.255). Ekkor a WOL csomagot a hálózat összes gépe megkapja, de csak az fog felébredni, akinek szólt.
Elvileg lehetséges még a port forwardingot úgy is beállítani, hogy a WOL csomagot nem a szokásos 7-9 portokra küldjük, hanem valami másra, így minden géphez külön portot irányíthatunk, ami által külön is lehetséges az ébresztésük - de ezt a gyakorlatban még nem próbáltam ki.

Az otthoni hálózatunk eléréséhez szükség lesz egy hálózati címre is, amire kívülről csatlakozhatunk. Otthoni hálózatunknak ugyebár a legritkább esetben van fix IP címe, tehát érdemes valamilyen ingyenes dinamikus DNS szolgáltatást használni (Dynds, no-ip).
Regisztráció után ezt is be kell állítani a routeren, a TP-Link -emen a Dynamic DNS menüpontban kell megadni néhány adatot, a többin sem túl bonyolult. Lényeges, hogy a router milyen dinamikus DNS szolgáltatást ismer, mert a számítógépen futó kliensprogramos megoldások WOL-hoz nem használhatók (kikapcsolt gépen nem frissít a kliens... :) )

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.