2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

vLite, avagy Vista fogyókúrán

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A következőkben a Windows Vista méret, és erőforrás-éhségének csökkentéséről lesz szó.

[ ÚJ TESZT ]

[UPDATE]

Az 1.1.6-os verzió óta kivetettek egy fontos microfo$ komponenst a progiból, így le kéne tölteni egy másfél gigás pakkot, hogy működjön. Természetesen van megoldás:

1. Töltsd le az 1.1.6-os vlite-ot (google).
2. Teleptísd fel majd indítsd el, az első ablakban kérni fog egy komponens telepítésére. Tegyük meg.
3. Telepítsd a legfrissebb elérhető vLite-ot (ne szedd le az 1.1.6-ot) és készen is vagy. Nem kell leszedni a másfél gigás pakkot.

A következőkben a Windows Vista méret, és erőforrás-éhségének csökkentéséről lesz szó.

Fontos! Mielőtt nekiállnál bárminek is, először olvasd végig a leírást! Az itt leírtakat mindenki csak saját felelősségre végezze!

Mint az köztudott, a Microsoft legújabb asztali oprendszere meglehetősen sok helyet foglal, ráadásul nem bánik kesztyűs kézzel sem a memóriával, sem a processzoridővel.

Szerencsére mostmár van rá lehetőségünk, hogy az új operációs rendszert lényegesen jobban testre szabhassuk, de ami a legfontosabb: visszafogjuk erőforrás-igényét.

Ebben elsőszámú fegyverünk a vLite. Ennek a programnak a segítségével többek közt rengeteg felesleges dolgot szedhetünk ki a Vistából, ezáltal csökkentve a merevlemezen elfoglalt méretét, a felhasznált erőforrások mennyiségét, javítva a rendszer indulási és leállítási idejét stb.

A következőkre lesz szükségünk:

Windows Vista bármelyik változata [Home, Home Premium, Business, Ultimate]
vLite
Daemon Tools

1. Töltsük le, és telepítsük fel a szükséges programokat, de ne indítsuk el őket.

2. Hozzunk létre valamelyik partíciónkon egy könyvtárat, amiben majd dolgozni fogunk. Fontos, hogy a partíción legalább 7-8GB szabad hely legyen!

3. Ha gyári lemezünk van, helyezzük be azt valamelyik optikai meghajtóba, ha a lemezünk valamilyen lemezkép formájában van meg, (például: .iso ), akkor használjuk a Daemon Tools-t és csatoljuk fel a lemezképet. Ha esetleg elindulna a Vista telepítője, az első párbeszéd ablaknál szabályosan ki tudunk lépni belőle.

4. Indítsuk el a vLite -ot. Első induláskor nagy valószínűséggel kérni fog egy virtuális meghajtó telepítést, hagyjuk rá a dolgot. Ha ez megvan, ismerkedjünk meg a program felületével:

A nyelvet érdemes egyből magyarra állítani, mert később már csak a beállítások elvesztése árán tudjuk megtenni.

Első lépésként a Start menüpontban adjuk meg a Vista telepítő lemezünk elérési útját. Rögtön ezután a program kérni fog egy olyan mappát, ahová a módosításokat mentheti. A 2. pontban létrehozott mappában készítsünk egy tetszőleges nevű mappát, és adjuk meg a programnak ezt. A vLite megkezdi a Windows Vista teljes másolását a merevlemezre, majd ha végzett megkérdezi melyik verzióval rendelkezünk. Erre a kérdésre pontosan válaszoljunk, mivel helytelen választás esetén nem fog megfelelően működni sem a vLite, sem pedig a Vista, amit készítünk!

Ha ezzel készen vagyunk, menjünk a Feladatok mappára, és az integrálás menüpont kivételével pipáljunk ki mindent, akár a képen:

(Az integrálás menüpontban a gépünkhöz való drivereket, nyelvi csomagokat és hotfixeket integrálhatunk, de mivel ez meglehetősen macerás, és sok buktatóval jár, én nem térek ki erre, aki szeretne bátran kísérletezhet vele.)

Láthatjuk, hogy a kiválasztással együtt több más menüpont is aktívvá vált.

Kezdjük a legfontosabbal, a Komponensek menüponttal:

Először egy pici ablak ugrik fel, melyből kiválaszthatjuk, hogy mi az, amire NINCS szükségünk, amiket bepipálunk, azt a program eltávolítja a Vistából. Ezt az ablakot zárjuk be, kézzel fogjuk eltávolítani a szükségtelen komponenseket.

Elénk tárul a Komponensek menüpont:

Fontos figyelmeztetés: ahogy arra a program is felhívja a figyelmet, azokat a dolgokat kell BEPIPÁLNI, amiket szeretnénk ELTÁVOLÍTANI. A bepipált programrészeket végleg eltávolítjuk, tehát később sem lehet majd telepíteni őket!

A menüpontok részletes magyarázatába nem megyek bele, de ahol szükségesnek érzem, ott felhívom a figyelmet egy-két fontos dologra. Minden egyes fő menüpontnak több alpontja van. Ha bármelyik fölé viszed az egeret, jobbra rövid magyarázatot ad a program a komponensről, hogy mennyire fontos, mire jó, függ-e tőle más komponens stb. Ezek alapján könnyű eldönteni, kell-e, vagy sem. Az eltávolítás szempontjából problémás elemek pirossal vannak jelölve, itt mindig olvassuk el a leírást és fontoljuk meg a törlést!

Driverek: én az egészet kitöröltem (kiválasztottam), és remekül működik mindenem (nyomtató, szkenner, DVD író, pendrive, és minden más).

Eszközök: a Paint, a wordpad, és a Rendszer infó kivételével mindent kijelöltem törlésre. Az, hogy innen ki mit választ ki, ízlés dolga, én nem szeretem a csilli-villi bigyókat, amik csak eszik a ramot.

Hálózat: megint csak kinek mi kell, én a távoli asztal kliensen kívül minden mást töröltem, remekül működik minden.

Hardver támogatás: itt már érdemes odafigyelni. Olvassuk el miről mit ír a progi, és annak függvényében, hogy milyen hadvereket használunk, válasszuk ki a gyomlálásra szánt részeket! Például a Nyomtató támogatás akkor is kell, ha a telepítés után felrakod a nyomtató saját driverét stb.

Játékok: ízlés dolga, részemről kuka az egész.

Multimédia: megint csak eltávolítottam az egészet, kinek mi kell jelölje be. Felhívom a figyelmet, hogy nálam Szkennerhez (van saját programja) nem kell Windows Fotógaléria, viszont a Media Codec eltávolítását nem ajánlom, mert az XP-vel ellentétben nem lehet letölteni a WMV codecet Vistához, egyelőre.

Nyelvek: részemről minden kuka. Ha bármelyik nyelvre az oprendszeren kívül (például web-böngészéskor, stb.) szükséged van, akkor letölthetőek a böngészőhöz nyelvi csomagok.

Rendszer: itt megint csak azt ajánlom, olvassátok át, hogy az egyes komponensekhez mit aján a program, én ezeket tartottam meg: lemeztöredék-mentesítő, megbízhatóság és teljesítmény monitor, Microsoft HTML motor, Miőség számlálók, Zip mappa.

Szolgáltatások: érdemes megtartani ezeket:

A fenti képen a feladatütemező mint eltávolítandó elem szerepel, fontos, hogy erre a komponensre szükség van, tehát NE jelöljük ki törlésre.

Ezeken túl, megint csak ízlés vagy szükség dolga. Olvassátok el, hogy mi mire jó, abból eldönthető kellenek-e.

Még egyszer felhívom a figyelmet, hogy azt jelöljétek ki, amit el szeretnétek távolítani!!!

Elérkeztünk a következő fő menüponthoz, a Módosításokhoz:

Érdemes figyelni, de megint csak kicsit ízlés dolga:

3 fület találunk a Módosítások alatt:

Biztonság: én itt az AntiSpyware valósidejű védelmet kikapcsoltam, és az UAC-t letiltottam.

Rendszer: hibernálást kikapcsoltam (ellenkező esetben amennyi ramod van, akkora állománnyal leszel gazdagabb a windows partíciódon, ha nem használod, nyugodtan tiltsd le).

Intéző: nem változtattam semmit.

Következő fontos menüpont a Felügyelet nélkül:

Na ez egy kényes rész. Elvileg minden pont funkciója egyértelmű, de hogy azt is fogja csinálni a Vista, már nem. Különösen tört és előre aktivált Vistánál lehetnek problémák. Ha ilyen verziót használunk (no serial, pre-activated), akkor jelöljük ki az összes menüpontot a Felhasználó adatai oszlopban, és töltsük ki az adatokat, mindent pontosan! Ha eredeti lemezünk van, akkor írjuk be a termékkulcsot, és az első pont kivételével pipáljunk be megint csak mindent a felhasználó adatai oszlopban. Így a széria kulcs beírásával nem kell vesződni, de aktiválni kell majd a telepítés után.

Az Üdvözlőközpont részben én semmit sem változtattam (a Felhasználó készítés kihagyása nem működött), csak a Védd a PC-det funkciót tiltottam le.

A Regionális fülön előre kiválaszthatjuk, hogy milyen nyelvvel települjön a Vista (részletez!), de ha ezt itt beállítjuk, akkor telepítéskor már nem tudunk ezen változtatni. Én ezt is hagytam alapon.

Készen vagyunk a beállításokkal, most az ablak alján kattintsunk az Alkalmaz gombra. Ilyenkor néhány Komonensek menüpont-beli függőségre rákérdezhet (pl.: a töredék-mentesítőnek szüksége van a Feladat ütemezőre, szeretné-e megtartani), én ezekre mind nemmel válaszoltam (szerintem nincs rá szüksége). Majd felugrik egy kis ablak:

Itt az alsó pontot válasszuk, el is indul az optimalizálási folyamat. Az eddigi beállításaink alapján elkészül az új Vistánk. Eltarthat egy darabig.

Miután ez megvan (kiírta, hogy Befejezve!), már csak el kell készíteni a lemez-képünket:

Kattints az ISO menüpontra:

Itt akár egyből lemezre is írhatjuk a Vistánkat, én lemezképet készítettem belőle a képen látható beállításokkal, majd az ISO fájl gombra kattintva kiválasztottam a lemezkép helyét, és a program legyártotta a megfelelő lemezképet (.iso formátumba). Ha ez megvan, már csak Nero-val, vagy bármilyen más DVD író programmal fel kell írni a képet egy lemezre, és mehet is a telepítés.

Személyes tapasztalat: nekem a 3,3GB-os erdeti Vista Ultimate lemezből sikerült 650MB-osat faragnom, ami a telepítési méretet 10GB-ról 2,2GB-ra mérsékelte (lapozó fájl nélkül).

Fontos! Én azt tapasztaltam, hogy a módosított Vista DVD-ről való első bootolása során meglehetősen sokáig (akár 5-7 percig is!) úgy tűnhet, mintha állna a telepítő, mielőtt a nyelv és /vagy a partícionálási beállításokhoz jutna az ember. Úgy tűnik ez normális.

Fontos! Ha telepítés közben a Vista lemezkezelőjében kiválasztunk egy partíciót, és a Vista "windows was unable to find a system volume that meet its requirements" hibát dob, akkor minden más merevlemezt lehúz fizikailag(!), utána újrapróbálkozni. Nálam bevált.

A vLite fut XP és Vista alatt is, így átálláskor már XP alatt elkészíthetjük az új Vistás rendszerünket.

Ajánom továbbá figyelmetekbe a vLite fórumát, illetve, hogy mindig olvassátok el a vlite.net főlapján a legfrissebb infókat a felderített esetleges hibákról, sokat segítenek!

Remélem sikerült segíteni, megkönnyíten az előbb-utóbb elkerülhetetlen váltást.

Szerző: Dchard
Az írás a készítője tulajdonát képezi!

A következő részben:
A Vista szolgáltatás listájában mélyedünk el, megnézzük mi az, ami nélkülözhető, illetve egyéb módszerekkel próbáljuk gyorsabb működésre bírni új oprendszerünket.

Update:

Megjelent a vLite RC1 még több funkcióval és egy pár hibajavítással. A részletekről mindenki tájékozódhat a program honlapján.

Update2: a vLite RC1 -ben mikor a felügyelt telepítés beállításai után az Alkamazás gomb megnyomásakor felbukkan egy figyelmeztetés, hogy néhány adatot törölni kell, akarja-e; ott nem eredeti (előre aktivált, szeria számot nélkülöző) Vista változatoknál válasszunk Nem-et, különben a Vistátá aktiválni kell majd, és elindul a 30 napos számláló is.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.