2024. május 23., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

VIPRE Antivirus+Antispyware

Kevés helyen olvashatunk róla, tehát megpróbáltam növelni ezt az arányt.

[ ÚJ TESZT ]

Kezelőfelület és funkciók

A VIPRE kezelőfelülete modern, designos, de egyszerű és könnyen átlátható.

A főablakban megtekinthetjük a védelmi komponensek jelentéseit. Minden egyes modul beállításai egyből elérhetőek. Felül diszkrét fülek helyezkednek el, a főablak jobb oldalán pedig megtekinthetjük a világviszonylatban uralkodó vírusaktivitást, alatta pedig a minket érintett károkozó statisztikát.
Ennek csak egyetlen szépséghibája van, mégpedig a globális vírusaktivitási jelentés nem jelenik meg, amennyiben nem vagyunk az internetre csatlakozva és néha egy nagy fehér folt éktelenkedik a helyén. Pár csatlakozási próbálkozás után VIPRE logó tölti ki az űrt, javítva a hiányosságot.

A keresést lefuttatva kapunk egy összegző ablakot, amiben egyértelműen és jól átláthatóan tekinthetjük meg a talált fertőzéseket.
Az első oszlopban a javasolt korrigálási műveleteket ajánlja fel a program, majd ezt követi az észlelt károkozó neve, típusa, a fertőzések száma. A legutolsó oszlopban egy könnyen érthető szintbesorolást kapunk, ami alapján megtudhatjuk mennyire veszélyes az adott vírus.

A fenti képen látható tájékoztató nekem végtelenül megtetszett. Ha a találati listából kiválasztunk egy elemet, majd a részletekre kattintunk, megnézhetjük a találati helyet, valamint a vírus/kémprogram típusának leírását. Esetünkben egy részletes és egyértelmű magyarázatot kapunk arra, mik is az ál-antivirusok. Azért remekül hasznos, mert a kezdő és nem hozzáértő felhasználó a program használata közben is bővítheti ismereteit, nem csak néz, mint borjú az újkapura, hogy mit jelenthet a trójai alkalmazás vagy az ál-antivirus.

A kereső fülre kattintva előre beállított keresési módozatok közül válogathatunk: Gyors, teljes és egyéni. Minden egyes típus után zárójelben egyszerű magyarázat arról, hogy elindítva mi fog lezajlani. Ez az amit én személy szerint nagyon hiányoltam a Microsoft Security Essentials esetében, valahogy így kellene.


A kezelés fül alatt megtekinthetjük a naplókat, a karantén tartalmát és kivételeket adhatunk hozzá, vagy programot blokkolhatunk és ütemezett feladatokat állíthatunk be.

Az eszközöknél található rendszerfelfedező funkciót érdemes mindenkinek megtekinteni, a hozzáértő felhasználóknak remek szolgálatot tehet. Segítségével megtekinthetjük a jelenleg futó folyamatokat, a Windows indulásakor betöltődő programok listáját, böngészők bővítményeit, hálózati alkalmazásokat. Ismeretlen fertőzés esetén nagy segítségünkre lehet annak kiszűrésében és a megelőzésben. A szoftver segít nekünk különböző szimbólumok alkalmazásával eldönteni, hogy az adott program káros-e avagy sem.

Adott pár lehetőségünk a működést egyénre szabni. A képen a rendszerellenőrzés beállításai láthatóak. Nekem személy szerint kicsit többek lennének az igényeim az elérhető lehetőségekhez képest, de egy kezdő és egy haladó felhasználóét mindenképp kielégítik. Amit szeretnék mindenképp ajánlani, az archívumokban való keresés engedélyezése, ugyanis alapméretezett szerint nem keres tömörítvényekben


Lehetőségünk van a viselkedés alapú ellenőrzés egyénre szabására és annak szintjének beállítására. Ez a még ismeretlen károkozók kiszűrésére alkalmas funkció, hogy ne tehessenek illetéktelen és káros módosításokat a rendszerben.
Figyelem! Ezt a funkciót csak hozzáértő felhasználóknak ajánlott használni kibővített állapotban, ugyanis ők jobb mérlegeléssel tudják eldönteni, hogy egy adott program viselkedése mennyire jelent fenyegetést, vagy, hogy káros-e. Akik nem rendelkeznek ehhez szükséges ismeretekkel, maradjanak a biztonságos normál módnál!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.