2024. május 17., péntek

Gyorskeresés

Űrhajózás 2023 - Összefoglaló írás

Ha most sok időd van, de nem követted pontosan, hogy mi történik az űrhajózásban, viszont érdekel, hogy mi történt :)

[ ÚJ TESZT ]

HUNOR - a második magyar űrhajós

HUNOR űrhajós-program

A HUNOR program keretében 2021-ben indult meg az űrhajós-toborzás, reális feltételrendszer alapján (például elvárás volt a felsőfokú végzettség, a magabiztos angol tudás és LAPL (kisrepülőgépes pilóta engedély) megszerzéséhez szükséges egészségügyi követelményeknek megfelelés.

237 fő jelentkezőből négyen maradtak:

- Cserényi Gyula, erősáramú villamosmérnök
- Kapu Tibor, fejlesztőmérnök
- Dr. Schlégl Ádám ortopédsebész
- Szakály András repülőipari-tervezőmérnök

Ők 2023 márciusában itthon megkezdték a felkészülést, amelyet 2023 októberében Houstonban folytattak tovább. Végül egy kijelölt űrhajós és egy tartalék lesz, míg két társuk a földi támogató-személyzet részeként segítik munkájukat, de eddig még nem hirdették ki, hogy ki lesz a második magyar űrhajós.


Szakály András, Kapu Tibor, Cserényi Gyula és Dr. Schlégl Ádám, a HUNOR program tagjai

Az eredeti tervek arról szóltak, hogy körülbelül egy hónapot tölt majd el az ISS fedélzetén az Axiom támogatásában az űrhajós, és az eddigi információk szerint 8 tudományos kísérleti csomagot állítottak össze feladatul. Az eredetileg kitűzött indulási időpont 2024 vége vagy 2025 eleje lett volna, ez az Ax-3 küldetésre utalt, de abban végül nem láttuk viszont a HUNOR űrhajósát.

Ezek alapján az Ax-4 küldetésben kaphat majd helyet, amely viszont jelenleg 2024 októberében indulhat leghamarabb. A jelenleg ismert bejelentések alapján ezen a küldetésen vehet részt a Lengyel Sławosz Uznański is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.