2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

TP-Link TL-WR1043ND okosítás

Hogyan hozzuk ki a legtöbbet a routerünkből.

[ ÚJ TESZT ]

Minimális tűzfal, QoS

Tűzfal:

Nagyon sokat nem szeretnék erről írni, én sem tudom annyira mi hogy működik alatta. Alapvetően az iptables-ben van minden információ eltárolva. Nem Open-Wrt specifikusan, de erről a témáról már írtak itt a Logout-on is. Név szerint sh4d0w, Játék az iptables-szel címszó alatt.
Szintén egy hasznos írás, bár itt már több minden is szóba kerül. The DJ írt egy alapos cikket a debian rendszerrel kapcsolatban, Debian rendszerünk biztonsága a címe.
Én csak 1-2 hasznos dolgot írnék le.
(Ha valaki jobban ért hozzá akkor írja meg nekem és beillesztem a cikkbe.)
Szintén Luci, Network menüpont, az alatt is Firewall -> Traffic Redirection.
Lényegében itt lehet NAT-olni. Pár dolgot feloldottam, hogy aktív legyen a kapcsolatom illetve, hogy távolról is el tudjam érni.

nagyítható

A Network -> Firewall -> Zones. Itt találhatók az alap beállítások. Kifelé semmit sem engedélyeztem, csak amit a NAT-ban beállítottam.

nagyítható

Talán ennyi, amit erről a témáról írni tudok, sajnos.

QoS:

Ez a csomagokat optimalizálja, ezáltal letöltés, feltöltés közben is lehet netezni, interneten zenét hallgatni. Telepítsük is a megfelelő csomagokat.

opkg update
opkg install qos-scripts luci-app-qos

Ha sikeresen feltelepült, akkor Luci alatt található lesz egy új menüpont. Network -> QoS, itt lehet beállítani, hogy melyik programnak, portnak mekkora prioritást adunk.

nagyítható

Itt ugye célszerű a torrentek prioritását lejjebb venni, az ftp, ssh, http műveleteket meg magasabbra állítani. Talán ezek a fontosabbak. A Network menüről többet nem szeretnék beszélni.
Most nézzük át a többit is, miben mi található.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.