2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Logout TV: Texas Instruments TravelMate 4000 WinSX

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Szürkeárnyalatos kijelző és 486-os processzor a 21 éves gépcsodában. Kell ennél több az igazi retro feelinghez?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető, kiegészítők

Azt hiszem, a gép kézbekapásának emléke megmarad bennem egy darabig. Épp aznap fejtettem ki a haveroknak a laptopok összes létező hátrányát. Aztán másnap beállítok ezzel. Habár a készülék mindnyájunknál idősebb, mégiscsak laptop, nem? Fel is lett emlegetve az elhangzott szidalmazás...

Először is kiemelném, hogy bizony már a Word 6 is automata menti a dokumentumot, nehogy má' elvesszen. Okos jószág ez. Mivel a cikket is rajta írom, onnan derült ki.

Szóval ez a cucc egy Texas Instruments termék, mint a címből is kiderült, a TravelMate márka viszont azóta átkerült az Acerhez, egészen pontosan 1997-ben. Jelen cikk témája pedig egy 1993. május feliratú burkolattal rendelkező '93-as modell. Természetesen megbontva már volt élete során, de azért feltételezem, a gyári burkolata van még rajta. A termékpaletta legalján helyezkedett el a WinSX, egyedüli szürkeárnyalatos kijelzős modellként akkoriban. Megfejelték még egy 486SX, azaz FPU (lebegőpontos számolóegység) -mentes 25 MHz-es CPU-val, és egy Cirrus Logic 256 Kbyte-os VGA-kártyával. Tehát egy igazi budget masina.

Készítettem egy videót is a gépről, ez itt alant megtekinthető, az írás tartalma hasonló a videóban elhangzottakhoz.

Ami, mint kiderült, elég béna, párszor sületlenségek is elhangzanak, de remélem, megbocsájtható, első videóm és az ideges/lámpalázas típusba tartozok.

Mondhatni ritkaságszámba megy fellelni egy ilyen jó állapotú koros gépet. Megkaptam hozzá az eredeti kézikönyvet, gyorsbeállító kisfüzetet, passport füzetet és trackpoint egeret is. Ami hiányzik, az a trackball a jobb oldaláról, de remélem, egyszer pótolva lesz. Most egyelőre jól megvagyok az optikai PS/2-es egérrel. Panaszkodni a külső és belső viszonyokra se lehet, nem poros, nem büdös, nagyon nincs összeverve sem. A kijelző, az maszatos, de nem mertem nagyon nekiesni egyelőre (első körös ablaktisztító nem volt elég). Annyira nem vészes.

A trackpoint egér pedig elég viseltes, használt, de még funkcionál. Tartalmaz egy plusz gombot, ami a bal gomb lenyomva tartására való.

A miniatűr golyót kell trackballként használni, nem túl bonyolult készülék.
Belülről:

A füzetek kapcsán kiemelném, hogy szerelési útmutatótól kezdve a DOS minden csínját-bínját tartalmazza, tehát igencsak részletes, főleg mai szemmel. Manapság az útmutatók többnyire lepkefing méretűek, vagy ha mégsem, csak trivialitások szerepelnek benne. Bár azért '93-ban nem is volt ám mindenkinek még gépe, a hozzáértőt meg csak ellátták már infóval.

Ennyi bevezető és hangolódás után, azt hiszem, jöhet a gép is. Lapozz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Táblagépek evolúciója

    Az okostelefonokéhoz hasonlóan a táblagépek történelme is sokkal színesebb és sokkal korábbra nyúlik vissza, mint azt sokan gondolnák

  • Logout TV: Nyomtassunk 3D-ben!

    Rétegről, rétegre: ma már eljutottunk oda, hogy ami a tervező asztalon volt, az akár 2 óra múlva a kezünkben lehet.

  • Játékok a PS1-korszakból

    Visszaemlékezés a régi korok nagy konzoljára: horroros, űrsikló-töröttes, ugrálós-verekedős, 640*480-as...

  • Logout TV: Sony Xperia SP, a celeb mobil

    Egy Sony készüléket mutatunk be, amely több mint egy évvel bemutatása után is megőrizte népszerűségét.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.