2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Tényleg sokat fogyaszt a Tahiti-LE?

A netes tesztek alapján ez a legkevésbé energiahatékony HD7000-es, nézzük, mi a helyzet a valóságban...

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

A cikket elsősorban Tahiti GPU-val rendelkezők figyelmébe ajánlom, elsősorban Tahiti-LE tulajoknak, de haszonnal olvashatják a 7800-as széria, elsősorban a különböző 7870-ek tulajdonosai is.

A legfontosabb tudnivaló, hogy a cikkben leírtakat mindenki csak saját felelősségére próbálja ki, és csak akkor, ha pontosan tisztában van azzal, amit csinál! A cikkben leírtak miatt bekövetkezett esetleges anyagi károkért nem tudok felelősséget vállalni, ugyanúgy, ahogyan a felsorolt programok működéséért sem!

Kezdjük némi bevezetővel, azaz hogyan jött létre a cikk! Kb. 3 éve egy 5850 boldog tulajdonosa voltam, mígnem a 7870-ek ára olyan szintre nem csökkent, hogy már vonzó alternatívát jelentettek a váltásra. Elsősorban halkabb kártyát kerestem, lehetőleg olyat, amiben van némi tartalék, hogy 100-140W környékére szoríthassam a fogyasztását, amikor nincs szükség a teljes sebességére. Először járt nálam egy sima 7870 (MSI TwinFrozer OC), aminek sajnos nem működött a hűtése megfelelően, így cserére szorult. A többi boltokban elérhető 7870 nem felelt meg az egyébként igen magas igényeimnek, TwinFrozr-t meg nem akartam mégegyet, így a tulajok pozitív visszajelzései, kedvező ára és szuper hűtése a Sapphire 7870 XT BOOST kártyája felé terelték a figyelmem. Komoly visszatartó erő volt azonban, hogy az elérhető netes tesztekben a Tahiti-s 7870-ek nagyon csúnya (szerencsére számomra irreálisnak tűnő) fogyasztási adatokat produkáltak. Furcsálltam, hogy egy csonkított GPU-s, kisebb órajelen üzemelő kártya hogyan szárnyalhatja túl a nagytesó 7970 GHz Edition fogyasztását. Úgy döntöttem, mégis belevágok, és kiderítem, mi a helyzet a valóságban, lehet-e segíteni a kártya magas gyári fogyasztásán, lehet-e olyan hatékony a kártya, mint egy gyári 7870?

Beszéljünk arról is, hogy miért is jó nekünk, ha kevesebbet fogyaszt a videokártya? Miért fontos ez a kérdés? A legegyszerűbb érv, hogy spórolunk a villanyszámlán. Ez nem túl nyomós érv, jó esetben senki nem játszik annyit, hogy nyomorba döntse a villanyszámlája, de azért itt is lehet néhány ezrest spórolni évente. Ennél szerintem lényegesebb, hogy sokkal halkabb lehet tőle a gépünk. Nemcsak a videokártya, hanem a házhűtésből is elég kisebb légszállítású, tehát az is halkabbá tehető. Ezenkívül a kártya, és környezetében lévő alkatrészek élettartamának is igencsak jót tesz, ha minél hűvösebb környezetben üzemelhetnek, így a gépet, kártyát is kíméljük, ha sikerül faragni a fogyasztásából.

A sima 7870 csak nagyon rövid ideig volt nálam, és tapasztalatom is kevés volt még ezen kártyák tuningját illetőleg, így csak teljesen gyári beállításokon szerepel, viszonyítási alapként.

A tesztben szereplő kártyák gyári paraméterei:
MSI 7870 TwinFrozer OC: Pitcairn XT GPU, 1050 Mhz core, 1,21V 3D fesz és 2 GB 1200 Mhz bit GDDR5 memória, referencia NYÁK.

Sapphire 7870 XT with BOOST: Tahiti LE GPU, 925 Mhz core 1,18V illetve BOOST: 975 Mhz 1,256V, 2 GB 1500 Mhz 256 bit GDDR5 memória, valamint ugyanaz a nyák, mint ami a Powercolor/Club3D/VTX3D hasonló Tahiti-s 7870-esén a cikk írásának időpontjában.

A teszthez használt konfiguráció:
Alaplap: Gigabyte Z77X-D3H
Proci: Intel Core I5 3570K, gyári turbo-val
Memória: 2x4GB G.skill DDR3 1600@CL9
Hangkártya: Auzen X-FI Prelude
HDD: 2 db WD Black 500 GB RAID0-ban
ODD: NEC DVD-pörkölő
Táp: Enermax Modu82+ 625W
OS: Win7 64 bit SP1
Mérőeszköz: Voltcraft Energy Logger 4000 [KÉP]
Mérési módszer: A komplett konfig fogyasztásának mérése a loggerrel, ezenkívül a CPU Package power mérése külön az alaplapi VRM adatai alapján. Elsősorban nagyságrendi mérés volt a cél, a végeredményt tekintve körülbelül +/-5W-os pontosságot igyekeztem elérni.
A videókártya monitorozására a Techpowerup GPU-Z 0.6.7-es verziója illetve az MSI Afterburner 2.3.1 OSD-je volt nagy segítségemre. A CPU package power értékeket a HWiNFO64 program szolgáltatta.
Driver: mindkét kártyát a 13.1-es végleges driver hajtotta, az operációs rendszer és minden más beállítás azonos volt.

Programok, beállítások, amikkel mértem, és hogy miért:
- Üresjárat: windóz asztal, lássuk mennyit fogyaszt, ha nem játszunk
- Kombustor: Msi Kombustor 2.4, Burn-in test, OGL2, no post process, "MSI object". A maximális energiafelvétel regisztráláshoz, 3 perc alatti AVG FPS, és a végén a teljesítményfelvétel
- D3: Diablo 3, Vsync:on, act3 Town Waypoint-ra teleportálva, egyhelyben állva, kis terhelésű, V-sync limitált helyzetekben mérni
- Sniper: Sniper Elite v2 benchmark, 1920*1080, Texture: ULTRA, Shadows: ULTRA, Draw Dist.: ULTRA, Anti-aliasing: HIGH, Advanced Shadows: LOW, Supersampling: 2.25x, Anisotropic: 16, Compute Shaders: ON, Ambient Occlusion: ON, Motion Blur: ON, V-Sync: OFF, Reduce Mouse Lag: OFF, Stereo 3D: OFF.Itt a mérés célja egy rövid, 3D jelenet közbeni áramfogyasztás mérése volt, v-sync nélkül. Ezenkívül a sebesség is hasznos adat az összehasonlításhoz.
- MPCHC: Media Player Classic - Home Cinema: DXVA gyorsítás közbeni fogyasztás mérésére egy Full HD x264 videóval. Kb. hasonló fogyasztás mérhető hardvergyorsított HD Youtube nézés alatt is.

Mérhettem volna még néhány programban, azonban ott nehézségekbe ütközött volna az azonos körülmények biztosítása, vagy irreálisan sokáig futottak volna, így végül csak ezekkel mértem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.