2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Tanácsok használt noti vásárlásához..

... avagy az első szabály: Don't panic! :)

[ ÚJ TESZT ]

Mire figyeljünk oda?

A tudatos és körültekintő vásárló elsősorban utánanéz az adott gép típusának, felszereltségének, az operációs rendszernek, amivel a gépet szállították, nem fél elkérni az eladótól a szériaszámot, ill. Everest-riportot. Ha bármi gyanús dolgot tapasztalunk, inkább álljunk el az üzlettől, amíg még nem köteleztük el magunkat. A használt notebook vásárlása mindig rizikós.

Ha van rá lehetőség, legalább egy hét garanciát kérjünk az eladótól, ha van valamilyen hibája a notebook-nak, ami vásárláskor nem volt észrevehető, abba egy hét intenzívebb használat után valószínűleg belefutunk.

Magától értetődik, hogy esztétikai szempontból minél kevésbé legyen karcos, repedt a kasztnija a gépnek, ezt nem hiszem, hogy bővebben ki kellene fejteni. Alaposan nézzük meg a zsanérokat, mennyire lazák, van-e holtjáték, repedés a környékükön a burkolatnál. Vegyük kézbe, ölbe a masinát, mennyire érezzük stabilnak, van-e recsegés-ropogás az illesztéseknél. Figyeljünk arra, hogy mennyire melegszik a gép az aljánál, mennyire meleg levegőt fúj ki a ventilátor.

A kijelzőn nézzük meg, vannak-e foltok, (sub)pixelhiba, homályos rész, homogén-e a háttérvilágítás. Küldjük el sleep-be a gépet, a fedél lecsukásával, nézzük meg, hogy a felnyitásánál gond nélkül visszakapcsol-e a háttérvilágítás. Figyeljünk arra, hogy bekapcsoláskor a TFT nem vörös/rózsaszín árnyalatú-e először – ez ugyanis a háttérvilágítás elöregedésére utal.

Tipikus subpixel-hiba.

Ha lehetséges, teszteljük le a HDD-t, a memóriát, nézzük meg Everest-tel, hogy a gép valóban azokból az alkotórészekből áll össze, amikből össze kellene állnia, teszteljük a portokat (pl. USB-t a Total Commander másolástesztjével – nem szabad elfelejteni, hogy sok kis fájl értelemszerűen lassan kerül másolásra!), az optikai meghajtót (mindent olvas/ír, amit kell).

Vigyünk magunkkal fülest, hogy ellenőrizzük a hangkimenetet, esetleg headset-et, hogy a mikrofont is, zongorázzuk végig a hangerőállító gombokat és az egyéb speciális feature-k elérését szolgáló gombokat is. Gépeljünk a billentyűzettel: kényelmes-e, minden gombütésre reagál-e a gép.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.