2024. május 6., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Tablet vagy netbook?

Pár tablet és netbook után megmondom a tutit, avagy a Dell Streak7 és a J&W Minix M1200 harca értem. :)

[ ÚJ TESZT ]

Elemzés 1 - Hardver, szoftver

Szerintem a netbook és a tablet azonos pályán, egymás ellen versenyez. Mindkettő alkalmas az alapfeladatokra, de nem igazán alkalmasak az elsődleges gép szerepére. A különbség a részéletekben rejlik, ezért nézzük meg miben tér el egymástól a netbook és a tablet

1. Hardver

A tabletek hardvere nagyon ki van helyezve energiatakarékosságra. A netbookoké is, de ott azért kell a kraft az erőforráspazarló op.rendszerek és programok kiszolgálására. A tabletek full integrált System on Chip félépítésűek, azaz a processzortól a grafikán, hangon, interface-vezérlőkön át a wifi és GPS hardverig minden a központi processzorban (SoC) van.

Így nagyon olcsó a gyártás, hiszen egyetlen agy van a gépben, már csak alaplap, memória, akku, ház, meg kijelző kell. Netezni szinte csak wireless módon lehet, (Wifi vagy 3G), vezetékes net kizárva. Hülyén is nézne ki a gépből kilógó madzag.
Sok tabletben van webkamera, de az még a Dellben sem működött hibátlanul pl Skype alatt. A kártyaolvasó csak MicroSD-t, vagy SD-t ismer.

A memória mennyisége általában kevéske, ezen sok gyártó spórol, pedig nem kéne. A következmény: belassulás, akadás stb. Sokszor egyetlen hangszóró van rajta, de ha kettő, az sem sokkal jobb, mert vagy álló, vagy fekvő módban féloldalasan fogod hallani a hangot. Zenénél ez eléggé kiborító...
A kijelző mindig csillogó, legtöbbször már multitouchos. A gombok sokszor érintésérzékenyek, így akkor is megnyomod amikor pedig nem szeretnéd. A billentyűzet az érintőképernyőn jelenik meg, kitakarja a kép legalább felét, és még így is csak rövid szövegek bevitelére alkalmas. Ezen nem írsz diplomamunkát, az tuti.

Az olcsó gépeknél sokszor olyan processzort tesznek bele (Via...), amit eredetileg digitális képkeretekbe szántak. Nem kell mondanom mennyire erősek ezek, ha az eredetileg nekik szánt meló kimerül JPG képek 10 másodpercenkénti váltásában... Képzeld el ezt az erőt egy tabletben. No comment.

Dell Streak7 tablet

A netbookok hardveresen sokkal széttagoltabbak, ott az az újdonság mostanában, hogy a grafikai hardver a procival közös házban lakik. Persze a memóriavezérlő is ott van, de még mindig van egy dedikált lapka az interface-ekhez, ami energiapazarló, és elég költséges megoldás a full integrált felépítéssel szemben.
Viszont a netbook egy teljes értékű (bár mesterségesen butított) PC ennek minden előnyével: van billentyűzet, van méretes, és önmagát tartó kijelző. Van nagy háttértár, bőséges (azaz gyárilag épp hogy csak elegendő) memória, van fürge op rendszer, van millió jól ismert, és teljes funkcionalitású program.

A mérete hordozáskor egy tabletnyi, használatkor pont kétszer akkora. Vannak hardveres billentyűi, ami számomra a megváltást jelenti a tabletekehez képest. Igen, tablethez is van billenyűzet, de az külön egység, és még egy táskával kombinálva sem tudja ugyanazt: nem áll meg a kívánt szögben a kijelző. Meg ha már netbook méretűvé alakítom a tabletemet a billentyűzetes tokkal, akkor miért nem eleve netbookot veszek? Ráadásul a tableten nincs tapipad, ami azért sokszor jól jön. Én már használtam netbook érintőképernyőt 75° körüli szögben, hát nem egyszerű. Mindig el akar csúszkálni az egész gép, és az egésznek valahogy abnormális feelingje van.

Netbook-Tablet 1:0

MSI Wind netbook

2. Szoftver

Tablet: IOS, vagy Android. A gyártó majd eldönti neked hogy melyik. Még a verziót is. Nem tetszik? Bökapoá! Vegyél másikat! Vagy reménykedj, hogy majd lesz frissítés a tiedre is. Esetleg próbálkozz a sötét oldalon "főzött" ROM-okkal, de akkor ugrott a garancia, és könnyen levélnehezéket készíthetsz a drága cuccból.
Az op. rendszer a hardverre optimalizált, de a forradalmi újdonságai még mindig a Multitasking, a Flash, a viszonylagos akadásmentesség megoldása (Android) és a szoftverkompatibilitás körül forognak. Elég szánalmas.
Programválaszték: az AppStore és a Market kínálata egyre komolyabb, de a platform viszonylagos frissessége ellenére máris vannak olyan alkalmazások (Androidnál), amik nem futnak ezen, vagy azon a hardveren. Ez azért gáz...

Ipad

Android Tablet

Netbook: WinXP, Win7, Számtalan Linuxos megoldás 32 és 64 bites változatban, sőt még Android is ha arra vágysz. Ráadásul a Linuxok nagy része specializált adott feladatra: hackelés, videószerkesztés, multimédia, de rengeteg általános felhasználású változat is van.
Persze az átlag egyorrú a Win-t preferálja, pedig a Linux ugyanazt tudja, ingyenesen, legálisan, de hát az emberünk inkább lop mint tanul... na mindegy, a lényeg, hogy bőséges a választék. A szoftverek terén sincs limit, a programok mind futnak, csak lassabban, kivéve a játékok. Na a komoly grafikával rendelkezők nem futnak, vagyis nem pont úgy. Leteszteltem, levideóztam, megnézed. A lényeg az, hogy minden megoldható, tehát nónó-nónónónó, derz nó limit

Netbook-Tablet 2:0

Linux

Linux

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.