2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Süssünk ki valamit...

Ha eddig semmit nem készítettél a konyhában ugorjunk bele. Csak kezdőknek, csak finomat.

[ ÚJ TESZT ]

Lépjünk még egy szintet

Jó kis nyári napok emlékére csináljunk lángost!
Az én első lángosom:

Nézzük is a hozzávalókat:
0,5 kg liszt
1 tk só
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 tk cukor
5 ek napraforgó olaj
kb. 5-6 dl napraforgó olaj pedig a sütéshez

Az elkészítés:
-1 dl cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
//Felfuttatás: LANGYOS(nem forró!) tejbe bele törögetjük az élesztőt (2,5dkg=a fél csomag 50g-os kiszerelés esetében) majd elkeverjük, egy csipet lisztet szórunk a tetejére és a tálat egy meleg helyre tesszük (pl radiátor közelébe! nem rá), hagyjuk állni kb 25percet és ha elkezd habozni akkor kész a 'futtatás'//
-A lisztbe tesszük a sót, és a felfutott élesztővel, az 5 ek olajjal és annyi langyos tejjel, amennyit felvesz (kb 1,5-2dl tej), könnyű tésztát készítünk. Igen ragadósnak tapasztaljuk...Levakarjuk magunkról belisztezzük a kezünket párszor és szép labdát kapunk.
-Letakarva fél órát kelni hagyjuk. Szintén radiátor közelébe.
-Az olajat felforrósítjuk. (Óvatosan bánjunk az olajjal! Égési sérüléseket okozhat, tehát ne 'ejtsük' bele majd a tésztákat, csak nyugodtan tegyük az olajba.)
-A tésztát kicsit kilapítjuk, kisebb darabokat vágunk vagy tépünk ki belőle.(Inkább vágunk...nem kell törekedni a kör alakra.) A darabokat kicsit meghúzkodjuk, hogy kb. 1-1,5 cm vastag körök vagy téglalapok legyenek.
-A forró olajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
-Papírtörlőre kiszedjük. Majd tálaljuk.
-Fokhagymával, sajttal, tejföllel kínáljuk.

Jó étvágyat és jó nyári álmodozást!

Ennyi lett volna a "receptajánlóm", motiválásom, hogy nyugodtan vágjatok bele a sütés-főzésbe. Ha követitek a leírásokat, sikerülni fog minden. Ha valami nem érthető vagy ötletetek, tapasztalatotok van osszátok meg nyugodtan! :)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.