2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Stabil DVB-T vétel

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Avagy hogyan legyen jó digitális földfelszíni vételünk bot vagy szobaantennával?

[ ÚJ TESZT ]

A DVB-T általában

Szerintem már sokan hallották azt, hogy rövid időn belül az Antenna Hungária csak digitálisan fogja sugározni az adásait, azaz 2-3 éven belül már végleg megszüntetik az analóg sugárzást (pontosabban már el is kezdték lekapcsolgatni), így mindenkinek át kell állnia vagy valamelyik kábel/műholdas szolgáltatásra, vagy a MindigTV-t választja.
Nos, az utóbbi esetben annyiban jobb, hogy 3 helyett 8 csatornát lehet fogni (abból 1 infó, és 1 külföldi hírcsatorna).

Többféleképpen lehet fogni: hagyományosan TV-n, vagy (hordozható) számítógépen is. Igény ugyanis van rá, hogy ne helyhez kötve nézzük a tv adásokat (menet közben jelenleg még nem lehet nézni, így elsősorban pl. szállodákban vagy ott, ahol sokat kell várakozni).

Aki járt már számítástechnikai üzletben, vagy bevásárló központban, az észrevehette, hogy már sokféle USB DVB-T vevőt lehet kapni az egyszerűtől egészen a sim méretű Conax modulosig.
De az antenna csatlakozóak is változóak, ugyanis van a hagyományos, és van a kis csatlakozós. Lehetőség szerint vegyük meg a előbbit, ugyanis azzal könnyebb dolgunk lesz a későbbiek során (nem kell külön átalakítót venni a csatlakozók miatt).

A szükséges kellékek a tökéletes vételhez

Miután megvettük, beüzemeltettük, észrevehetjük, hogy blokkosodva (kockásodva), vagy egyáltalán nem látjuk a csatornát.
Ennek az az oka, hogy jelenleg az analóg csatornák miatt magas frekvencián kellett a muxokat elhelyezni, illetve az alacsony teljesítménnyel való sugárzás is közrejátszik.
Ezért egy egyedi megoldást fogok bemutatni, ahol jobban be lehet fogni a csatornákat, és lehet nézni a műsorokat.

Ami kell nekünk, az először is egy másik antenna mondjuk például ilyenre, egy USB kábel, ajánlott még mellé hub is, ha mást is szeretnénk csatlakoztatni a gépre, valamint a legfontosabb egy UHF-UHF szűrő.
Ez utóbbit arra találták ki, hogy különböző helyekről tudjuk fogni a földfelszíni csatornákat, azonban mi egy kicsit másra fogjuk használni: a jel nyereségének növelésére, ugyanis erre is tökéletes, csak ezt kevesen tudják.

UHF-UHF szűrő, pont ilyen kell, de nem lehet mindenhol kapni.

Miután megvásároltam, az eladó mondta, hogy ne kössem be közvetlenül a TV-re, mert azt nem fogja szeretni (és fogadjuk is meg a tanácsát, mindjárt leírom, hogy miért).
Ezt a közösítőt 1200 Ft-ért lehet megvásárolni például a Forgat-Sat Antenna Szaküzletben, és ne felejtsük el az átalakítókat is, ami szinte fillérekbe kerül.

Miután megszereztünk mindent, akkor állítsuk is össze. Először is a géphez csatlakoztassuk az USB kábelt (vagy először a hubot és utána a kábelt), majd a kábel végére a DVB-T vevőt (fontos, mivel, ha túlhúzzuk az antennát és a vevő közvetlenül a gépre van rákötve, akkor könnyen búcsút inthetünk a vevőnek (én majdnem így jártam és emiatt fogadjátok meg az eladó szavát) és emiatt kell a kábel, hogy legyen mozgásterünk.
Majd az egyik antennát elhelyezzük egy olyan pontra, ahol már van jel, a másikat viszont minél távolabb az 1. antennától, szintén oda, ahol van jel (pl. az ablak mindkét oldala megteszi). Ezek után már jól kell fognunk a jelet, ha nem tökéletes, akkor az egyiket, vagy a másikat (is) mozgassuk meg.

Jó tévézést kívánok!

U.i.: 1-2 helyen módosítottam a mondatot (mivel nyelvtanilag hibás volt, köszi a kommentároknak, és a címlapszerkesztőknek), plusz az elmaradt képet is belinkeltem.
Valamint kérés volt arra, hogy legyen illusztráció, nos ezt is pótlom.


Az enyémre pl. erősítős antennát is rá lehet csatlakoztatni, de 2 passzív antennával is működik


Az ötletem működés közben

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.