2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Sony Ericsson X8 főzött ROM ajánló

Avagy a GingerDx világa egy régi telefonon és egy kis ajánló kedvenc alkalmazásaim közül.

[ ÚJ TESZT ]

Személyes tapasztalatok

Nálam így néz ki jelenleg:

Nálam iszonyú stabil, nem volt még fagyás, újraindulás, az alkalmazások gyorsan indulnak, játékok is egész jól mennek. 2 óra netezés után sem volt hiba, jól bírta. Az akkumulátor erős használattal 1 napig bírja de ha csak készenlétben van akkor 4 napig is elmegy.

A ROM-hoz kapjuk a LauncherPro alkalmazást, ami alapesetben nincs regisztrálva de ennek semmi hátránya nincs. A Plus verzió annyival tud többet, hogy átméretezhetők az asztalon lévő widgetek és kapunk pár extra LauncherPro widgetet (Gmail, twitter, naptár, facebook).
Elég sokféle beállítást tud a program. Például elrejthetjük a ritkán használt alkalmazások ikonját, beállítható, hogy a home képernyőnk hány oldalas legyen(1-7), testreszabható, hogy hány ikon férjen a képernyőre, stb...
Akinek nem elég a LauncherPro annak érdemes váltania a GoLauncher EX-re. Teljesen ingyenes és sokkal többet tud mint a LauncherPro. Például itt már beállíthatunk az alkalmazás választóhoz saját háttérképet és csinálhatunk az alkalmazásokhoz mappákat is.

Összességében elmondható, hogy érdemes lecserélni a gyári ROM-ot még akkor is ha gyári kernelünk van de a legjobb eredmény természetesen főzött kernellel érhető el, például Alfs.

Mint feljebb is olvasható alapból csak a legminimálisabb programok vannak telepítve de így is találhatunk olyat amelyet feleslegesnek érzünk. Ezeket egy fájlkezelővel (Root Explorer) simán törölhetjük a system/app mappából. Például amiket nyugodt szívvel törölhetünk, azok a következők:

Calculator.apk - gyári számológép, helyette érdemesebb használni a RealCalc-ot.
Filemanager.apk - gyári fájlkezelő, semmit nem tud, helyette jobb a RootExplorer
Gallery3D - gyári képnézegető, szerintem jobb a QuickPic
LatinIME.apk és HTC_IME_lo15.apk - ha raktunk fel saját billentyűzetet csak akkor töröljük őket, SwiftKeyX egy nagyon jó program például.
LauncherPro-0.8.6.apk - ez a gyári launcher, törölhető ha például mást használunk (Go Launcher)
VoiceDialer.apk - hangtárcsázó, én nem használtam soha
VoiceSearch.apk - kereső, felmondjuk a szöveget és google-ban rákeres. Egész pontos de ennek sincs sok értelme.
YouTube.apk - Natív youtube kliens, ha valaki nem akar youtube videókat nézni akkor törölhető. Persze törlés után ettől függetlenül nézhetünk más programmal youtube videókat, nincs rá hatással.

A további frissítésekről annyit kell tudni, hogy a ROM fejlesztője doixanh most azt mondta, hogy ő kiszáll a további fejlesztésből, viszont itt nem áll meg az egész, hanem vannak emberek akik folytatják a munkáját és más néven ki fognak adni újabb verziókat, amik új funkciókkal bővítik a rendszert és természetesen a jelenlegi bugokat is próbálják majd kiirtani (hozzáteszem eléggé bugmentes már így is a rendszer).

Aki érdeklődik a ROM-ok iránt és plusz információkat akar olvasni, egy fórumot tudok neki ajánlani, az Androidos körökben nagyon népszerű XDA-t, azon belül is ezt a részét:
Sony Ericsson XPERIA X8
Itt csak olyan dolgok vannak amik az X8-hoz kapcsolódnak. Találhatunk itt olyan gyári alkalmazásokat amik más telefonok részét képezik de futtathatóvá váltak az X8-n is.
Sok-sok ROM közül választhatunk, ezernyi téma is van. Kérdezni is lehet természetesen és a kicsi angoltudás sem gond mivel nagyon sok országból írnak ide emberek így nem nézik le azokat akik nem full profik angolból. Az a lényeg, hogy érthető legyen amit kérdezel még ha nyelvtanilag nem is tökéletes.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.