2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

Red Scania mod by csabi112

Az idei Veletechre készített moddingom építési munkálatai: egy mini-ITX-es PC építése az alapoktól, kamionos stílusban.

[ ÚJ TESZT ]

A vázszerkezet

Egy nagyon fontos kiegészítőt emelnék ki elsősorban, ami az egész ház alapját is meghatározta a tervezéskor: ez nem más mint egy 310×140×17mm-es pollenszűrő. Régebben épített moddomnál is használtam már porszűrőt, akkor páraelszívó filtert alkalmaztam. Pormentes a belső, 3-4 havonta kell kiporolni a szűrőt. Tehát bevált.
Rövid keresgélés után sikerült is beszerezni a megfelelő méretű porszűrőt.

A porszűrő, mint egy fiók, kihúzható lesz a gép hátsó része felől. A fiók-sínpár 20×10 mm-es alumínium U-profilból lett levágva. Aztán erre a két U-profilra lett ráhegesztve a két érdekes alakú profil. Ezeket belső merevítővel ellátott alu-profilokból vágtam ki.

Következő alkatrész a frontoldal. Ennek elkészítése volt a legegyszerűbb. 2 mm-es alumíniumlemezre rászerkesztettem az egy oldalt döntött alakzatot, és a két oldalára ráhagytam 15-15 mm-t, amit élhajlítóval derékszögűre hajlítottam. És hogy mitől íves? Autógumi rádiusza éppen megfelelő volt, főleg kézzel simán ráhajlítottam. Utána azért gumikalival kellett rajta finomítani.
Miután kész lett a frontoldal, hozzáhegesztettem a két sínt, ami a váz merevségét is adja, illetve ezekhez a profilokhoz lesznek rögzítve a főbb, belső alkatrészek: ODD, HDD, táp ventije.

Hosszas tervezgetés után kialakult a szemből baloldal konstrukciós terve. Ez az oldal 2 mm-es alumíniumlemezből és 5 mm-es plexiből lesz kreálva. Nagyrészt hátrafelé húzva levehető. Ami fix az oldalból, azt a "flexem" segítségével szabtam ki, majd hozzáhegesztettem az előlaphoz, illetve a sínhez.

A fiók hátsó oldalát szögprofilokkal kötöttem össze, ami egyben majd a szűrő gyors eltávolítását segítő ajtót is alkotja. Plusz behegesztésre kerültek még apróbb alkatrészek, a síneket összekötve, illetve a hátsó részen, alul elhelyezendő tápegységnek, rögzítési pontokat adva.

A tetőhöz egy Scania kamion, törött "intercooler" hűtőjének az oldalából vágtam ki egy részletet, amin a SCANIA-felirat is rajta van. Anyaga: alumínium-öntvény, 5 mm-es falvastagsággal.

A kivágott darab további megmunkálásra szorult. Csőből pluszt kellett hozzá hegeszteni a szélesség miatt, majd egy érdekes "U" profil is került rá. A varratok síkba köszörülése után, marás következett.

Következhetett a tető hozzáhegesztése a frontoldalhoz, majd a varrat síkba köszörülése.

A tető elkészítése után a hátfalat kezdtem tervezni, amihez először is egy U-profilt készítettem, ebben fog az oldallap felcsúszni.

A komplett hátfal is 2 mm-es alumíniumlemezből készült, hajlítással, hegesztéssel. Az alaplapi kimenetek takarólemezének kivágtam a helyét, alul pedig a tápegység kapcsolójának, csatlakozójának készítettem kivágásokat.

Az alaplap-tálca 3 mm-es bordázott alumíniumlemezből készült. Élhajlítóval a megfelelő szögre hajlítottam.
Ez az elem csavarkötésekkel lesz a helyére rögzítve, ezért is hegesztettem az alsó részére 3 kis fület. Rájelöltem, illetve rárögzítettem a 2 mm-es rozsdamentes acélból készített álalaplaptartót, aminek több funkciója is van: led-sor lesz ráragasztva alulra és a ventilátor szellőjét is jobban eloszlatja.
A processzorhűtőhöz tartozó 12 cm-es venti fogja a fő légáramlást biztosítani. De nem a processzorhűtőre lesz rögzítve, hanem az alaplap mögött alakítottam ki a helyét marással. A ventit gumi O-gyűrűkkel függesztettem fel, remélem így még halkabb lesz.
Mint majd az alábbi képeken már látható, a processzorhűtő bordája a házon kívül lesz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • SilverStone TJ11 MOD

    Művészet, vagy hobbi? Talán mindenkinek más ez. Számomra a modding valami tökéletesítése.

  • Mini-ITX egyedi alumínium házban

    Bordákból álló, jól szellőző alumínium ház elkészítésének mozzanatai a tervezéstől a megvalósításig.

Előzmények

  • Poseidon ROG mod

    Az ASUS szponzorálásának köszönhetően egy újabb mod született, ezúttal egy casecon, vagyis egy, teljesen az alapoktól felépített gép.

  • Cooler Master HAF XB - A kocka átalakítása

    Az a cél, hogy egy jól átgondolt, könnyen szerelhető, praktikus házat készítsek költséghatékonyan, ami megfelel az igényeimnek.

  • Az én autóm: Trabant casecon

    Gondolom sokan emlékeztek még a tavalyi gépemre, a Ferrari V12-re, ezért idén is autós témával lepem meg...

  • Pandora Mod

    Az Avatarért való rajongásom egy Pandora témájú casemod készítésében öltött testet...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.