2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Puretrak Valor

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Megnéztem, hogyan sikerült a patinás egérpadgyártó első egere, a Puretrak Valor.

[ ÚJ TESZT ]

A PureTrak egy méltatlanul ismeretlen márka, még bennfentes körökben is. Pedig az egérpadok terén elég komolyat tett le az asztalra a Talent képében, ami elég magas színvonalat képvisel 6mm vastag elnyűhetetlenen selymes felülettel. Így én nagyon vártam az amerikai gyártó első egerét a Valort, bemutatónk alanyát.

Csomagolás

A csomagolás mérete és tartalma miatt joggal gondolhatjuk, erős első benyomást akarnak ránk tenni.
A megszokottnál jóval terjedelmesebb doboz szivacsos nem a gagyi éles szélű műanyag fakkokban külön rendezi az egeret és kiegészítőit, aminek a látványa is azt sugallja, prémium terméket kaptunk. A feltörekvő nevek között már szokásosnak mondható extra talpak, jó minőségű USB Type-C / Type-A parakábel, maga a kábel tényleg jó, vevőegység és USB átalakító a tartalom, csak a 4 db hátsó elem az extra.

Tömeg, talpak, forma

Kezdem is a rossz hírrel, a profizmust, hozzáértést, igényességet, korrektséget sugalló marketingbe itt is becsúszott egy kamu. Az a 63 +/- 2 gramm akkor helytálló, ha nem rakunk föl semmilyen hátsó burkolatot, ha bármelyik rákerül, inkább 68-69 gramm lesz a vége. Ez alapján a 60-73 gramm: könnyű (by Synthwave) besorolást kapja. Nem vészes, de a 63 gramm vagy kevesebb jobban hangzott volna...

Ami a különlegessége az az, hogy a Xtrfy M42-nél is látott módon cserélhető a hátlap, viszont itt nem elégszenek meg annyival, hogy lapos és púpos verziót kapunk, hanem mindkettőnek van teli és lyukacsos verziója is. Így szinte teljesen zárttá is alakíthatjuk egerünket, ha azt jobban preferáljuk. Azért csak szinte, mert itt a másik egyszerű, de nagyszerű trükk: az alján lévő lukakat egyszerűen a gyártó csak lematricázta. Sajnos a por szempontjából szerencsétlen megoldás, mert az nyilván beleragad, ha olyan fedlapot választunk amin bemehet és fölülről pont látszik is utána. Azokra pedig nem gondoltak pl. egy tartalék matricával, akiket ezt rettentően zavar / zavarna.

A másik, ami a szokványostól eltért ebben a szegmensben, a vevőegység tartó nem az egér alján kapott helyett, hanem a fölső burkolat alatt. A három állású bekapcsoló gomb a megszokott helyen, alul helyezkedik el. Rendelkezik egy hagyományos kikapcsolás funkcióval, egy olyan bekapcsolt üzemmóddal, amin csak a PureTrak logó világít, ami az aktuális CPI szint visszajelzésére szolgál és egy teljes világítást is életre hívó fokozattal. Elsőre nem gondoltam, de hasznos kényelemi funkció volt számomra.

Forma terén a gyártó nem árul zsákbamacskát és le is közli, hogy ez bizony egy GPX másolat, ennek fényében én se ragoznám túl a dolgot, mivel egy igen népszerű egérről van szó, teljes biztonsági játék ez a már „unalmas” univerzális forma.

125 mm hosszú, 63 mm széles, 39,8 mm magas, szimmetrikus, de oldalsó gombok csak a bal felén találhatóak. A bal kezeseknek nem ez lesz a megváltó.

Az egér USB-C-vel aljzattal rendelkezik és elég gyorsan föl is tölt vele, mérni nem mértem az időt.

A telepek állapotának közlését nem bonyolították túl, pirosan villog a belső PureTrak logó, mikor már szinte le is merült. A teli burkolatnál ez elég nagy problémát jelent, hiszen ezt semmi más nem jelzi előre, így elég váratlanul érhet minket.

Ezen kívül még egy RGB ledcsík található rajta a hátsó feltáján.

Összeszerelési minőség

Minőségre szerintem panasz nem lehet, ami az egeret illeti. A főgomboknak van egy 1 mm-es kilengése nyugalmi állapotban, mint a GPW-n vagy GPX-en, gondolom ez a sajátossága ennek a konstrukciónak, feszesen járnak, nincs holtjáték az oldalsó gombokkal egyetemben. Kb. fél éve nyúzom, és volt egy baleset, lecsúszott a vevőegység az asztalról, úgy hogy rá volt dugva kábelre átalakítóval, ahogy szokták használni rendeltetésszerűen, és a 80 cm-ről való zuhanást az USB-C fej nem bírta ki és megtört, néha érzékel, néha nem, és meg is hajolt a csatlakozó.


Még nem reklamáltam meg, erről a részéről nem tudok nyilatkozni.

Matt bevonatú a fehér és a fekete is, jó választás volt, nem vonzza a koszt és tapadni is nehezebben tapad meg rajta. A csúszósabb kezűeknek szerintem szükségük lesz valamilyen griptape-re. A motorháztető alá ugyan nem néztem be, alap helyzetben nem látszik, de hangra és érzetre elhiszem, a Kailh GM8.0 főgombokat. Az encoderről nincs hivatalos adat, de érzésre kísértetiesen hasonlít a GPX-ben lévőre.

Akkumulátor

A 300 mAh-s aksi üzemidő tekintetében nálam olyan szűkös 1 hetet bírt ki, délutáni kikapcsolódásra. Persze itt az is befolyásoló tényező, hogy az USB frekvencia mire van állítva, de a GPX-nél egy kicsivel jobb, ha kikapcsoljuk a világítást.

Van-e benne töltöttséget figyelő IC, azt nem tudom megmondani, nem jártam utána, nem figyelgettem, nem szedtem szét megnézni. A %-os kijelzés miatt csak gyanítom, hogy van benne.

Driver

Én az ilyen szoftvereket kedvelem: opcionális, de ha fölrakod akkor is egy letisztult egyszerű kezelőfelületet kapunk. Egyedül a le fogok merülni te hülye fölugró ablak hiányzik. Alapból nem fut a háttérben a program, telepítésnél engedélyezni kell neki, amire később, máshol nincs módunk.

Négy füllel ötlik elébünk, a főképernyőn a gombok funkcióját adhatjuk meg, jelzi az akku állapotát, valamint profilokat menthetjük, tölthetjük.
A program ugyan írja a százalékos töltöttséget az aksinak, de értesítést nem küld róla, szóval ha kíváncsiak vagyunk rá, meg kell nézni a programban.

A második lapon a CPI-t szabályozhatjuk, megadhatjuk a CPI lépcsők értékeit és a fokozatainak számát. A PureTrak logó fényét is itt igazíthatjuk kedvünk szerint, mint CPI visszajelző. LOD és Polling Rate értékek konfigurálására is itt van lehetőségünk.

A harmadik pont a makrózás szerelmeseit szolgálja ki. Én nem vagyok az, így nem is próbáltam.

Az utolsó ablakban pedig a fényeket konfigurálhatjuk a szokásos módokon, kivéve a PureTrak logót, csak a képzelet szabhat határt.

Mérések

Mivel egy teljesen új belépőről van szó, ezért igyekeztem részletesebben letesztelni. Viszont mivel nem rendelkezem Nvidia LDAT-tal, amivel valós tényeket lehetne közölni, csak más egerekhez viszonyítva tudok nyilatkozni bizonyos adatokról.

Az egyik ilyen a Click Latency, amit egy qsxcv nevű overclock.net-es felhasználó készített. Ez alapján nekem az jött ki, hogy az átlagnál alacsonyabb a főgombok késleltetése, konkrét példával élve a GPX-nél is jobban szerepelt.

A perfect control 5,5-6 m/s-t, szépen hozza, inkább a fájó karom szabta a határt, nem a szenzor.

CPI eltérés
800 cpi - 788 a mért érték, -1,5% eltérés
1600 cpi - 1567 a mért érték, -2,1% eltérés
3200 cpi - 3161 a mért érték, -1,3% eltérés


Vezetékes


Vezeték nélkül

XCounts diagramon ellenőriztem, kábeles és vezetékmentesség téren nincs különbség, nem találtam jelét smoothingnak. Érzékelő szintű MotionSync-kel van dolgunk, nem lehet kikapcsolni, emiatt az SPI jitter minimális.


Viszonyítási alap, nincs MotionSync.

Az input lag Pulsar Xlite vezetékeshez képest 0,5 m/s, ami nagyon jó.

A polling rate stabilitás teljesen normális határok között mozog.

3200 cpi-ig nincs nyoma se jitternek se angle snappingnak, 6400 cpi-nél már jelentkezik egy minimális jitter.

A mérések SkyPAD Glass 3.0 XL egérpadon, OxyPlot MouseTester 1.5.3-as verziójával és Painttel készültek.

Konklúzió

A Valor összességében egy jól sikerült első egérnek mondható. A baj inkább azzal van, hogy nem igazán sikerült annyira semmivel kitűnni a sorból, a csomagolás szerintem nem egy komoly tényező, nem fog bennünk mély nyomot hagyni. Az ára sem kiemelkedően kedvező, a gyártótól szinte bagóért 35,95 dollárért hozzájuthatunk (viszont rájön a temérdek plusz költség: szállítás és vám), a Maxgamming ajánlata 77,50 euró (plusz szállítás), és sajnos nincs magyar forgalmazó, ahogy az egérpadoknál se volt (azóta sem). Ezért az árért pedig már akadnak izgalmas vetélytársak belföldi forgalmazásban, Pulsar és Lamzu egerek képében.

Azért remélem, nem adja föl a cég az ambícióit, és a következő modell, amit kiadnak, ennél sokkal bátrabb lesz.

Ajánlani én abszolút tudom azoknak, akik szeretnének valami mást, de még is ragaszkodnak a GPW / GPX formához.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.