2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

A PS3 karbantartása

Nagytakarítás egy PS3 belsejében, a hűtés javítása újrapasztázással.

[ ÚJ TESZT ]

A hűtőbordák, a CPU és a GPU tisztítása

Ahogy az a következő képen is látható, ezen modellben (sajnos) már nyoma sincs heatpipe-os hűtésnek, a CPU és a GPU hűtését egy-egy dedikált, egymástól független alumínium borda látja el. Ezek további csavarral már nincsenek rögzítve a burkolat alsó felébe, azokat a ventilátorkeret tartja a fenéken:

Ne tétovázzunk tehát, a bordákat megfogva egyszerűen kiemelhetők a burkolat alsó feléből, ezt tegyük is meg:

A bordák közét fújjuk ki nagy nyomású levegővel, a másik oldalról pedig szívjuk ki a szennyeződést porszívóval!

Megjegyezném, hogy mint az a képeken is látható, a gépem belsejében 3 év aktív használat után sem volt igazán por, így a hűtőbordák között sem volt lerakódva semmi. Ennek okára később visszatérek.

A bordák felületét ezt követően alkoholos arctisztító párnával szabadítsuk meg a gyári hűtőközeg maradékától! Többször is menjünk át a felületen, amíg teljesen tiszta, zsír, olaj és egyéb szennyeződéstől mentes felültet kapunk!

Ezt követően essünk neki a fenékburkolat kitisztításának! A por nagy részét porszívóval szívjuk ki, miközben a porolóecsettel a nehezen elérhető nútokból, kiszögellésekből lazítsuk fel a port! A végén menjünk végig a felületeken vizes Viledával! Bátrabbak becsaphatják az egész burkolatot a zuhany alá, csak kalkuláljanak vele, hogy idő, amíg a csavarfuratokból is kicsöpög a víz és teljesen megszárad az egész.

Ha elkészültünk a burkolat kitakarításával és a bordák is kellően tiszták, akkor visszapakolhatjuk őket a burkolatba:

Ezt követően vegyük kezelésbe az alaplapot!

Az alaplap felületén levő por nagyját nagy nyomású levegővel fújjuk le, majd a maradékot a porolóecsettel lazítsuk fel, miközben az alacsonyabb fordulatúra állított porszívóval az ecset fölött körözünk! Vigyázzunk, hogy véletlenül se érjünk az alaplap felületéhez sem a kezünkkel, sem a porszívóval! Az alaplap mindkét oldalán végezzük el a műveletet.

Ezek után következhet a CPU és a GPU megszabadítása a gyári hűtőközeg maradékától.

Ehhez szintén használjunk arctisztító párnát a megfelelő mennyiségű tisztaszesz hozzáadásával! Vigyázzunk, hogy a gyári hűtőközeg a párnára kerüljön és ne az alaplapra! A CPU és GPU kupakjának oldaláról a legkönnyebben alkoholos fültisztító pálcikával tudjuk letörölni a pasztát.

Így néz ki a megtisztított GPU:

Valamint a megtisztított alaplap, CPU és a GPU együtt:

A fentiek elvégzését követően tisztítsuk meg a ventilátort! Ez megtehetjük a keretben is, de ki is szerelhetjük a keretből. Menjünk végig a lapátokon egyesével, azokat alkoholos fültisztító pálcikával mossuk le, a ventilátor belsejét fújassuk ki sűrített levegővel!

Ha megvagyunk, szereljük vissza a rácsos hátlapot és a ventilátort keretestül a burkolat alsó felébe, rögzítve ezzel a hűtőbordákat a helyükre!

Ha már itt vagyunk, tisztítsuk meg az alaplap alatt található fémlemez mindkét oldalát is (ezzel elegendő a vizes Vileda), valamint porecsettel és porszívóval tisztogassuk le az USB/WiFi-modult is! Ezt követően a fémlemez visszahelyezhető a már megtisztított bordák és a ventilátor fölé:

Vigyázzunk, hogy a rendkívül igénytelenül leszabott gumialátétek maradjanak a helyükön (ugyanis nagyon könnyen leesnek), mert különben zárlat léphet fel!

A továbbiakban nekiállhatunk a pasztázásnak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • The Last Of Us Bemutató

    Egy újabb zombiapokalipszis, világvége, ebből mi új sülhetne ki? A válasz igen csak meglepő!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.