2024. május 14., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Prémium kategóriás ventik versenye

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy ideje foglalkoztat már a dolog hogyan lehetne minél csendesebb gépet építeni. Ennek az egyik, ha nem...

[ ÚJ TESZT ]

Egy ideje foglalkoztat már a dolog hogyan lehetne minél csendesebb gépet építeni. Ennek az egyik, ha nem a legfontosabb eleme a halk házhűtő ventilátor. Az elmúlt években kipróbáltam néhány ventit, hogy megtaláljam a leghalkabb működésűt. Egy dolgot biztosan megtanultam, hangtalan venti nincs. A nagy teljesítmény az hanggal párosul.

Eddigi tapasztalataim az mutatták, hogy a Scythe S-flex 800 az egyik legjobb erre a célra. Ez egy nagyon csendes venti viszont a légszállítása is ennek megfelelő. Ahogy a gépembe egyre jobban melegedő alkatrészek kerültek kevésnek bizonyult ez a légkavaró és további jelöltek után néztem. Jelenleg egy új fejlesztésű Coolink teljesít szolgáltatot. Többször is hangoztattam, hogy nálam az S-flex a favorit, aztán szóba került, hogy vajon a mostani ventim hangosabb e vagy a dicsőített S.
Ez adta az alapját a mai tesztnek mert én is kíváncsi lettem rá, hogy vajon legyőzné e. Közben úgy alakult a dolog, hogy híre ment eme vállalkozásomnak és megkeresett szottyer fórumtárs és felajánlotta, hogy ingyen és bérmentve megtámogatná még pár ventivel ezt a kis tesztet. Így történt tehát, hogy a kis házi tesztem kinőtte magát annyira, hogy sikerült kipróbálnom illetve összevetnem 8 db ventit méghozzá a nevesebb gyártók termékeiből.

Tehát kiválasztottam néhány ventit amiről úgy gondoltam, hogy méltán pályázhat a legcsendesebb hűtő címre. A követelmény az volt, hogy mind 120 mm-es legyen és megközelítőleg 1200 rpm legyen a fordulatuk. Azért került 2 kakukk tojás is a versenybe amit nem sorolnék a prémium kategóriába, de ez azért történt mert pont volt itthon 2 ventim elfekvőbe és gondoltam akkor már ezeket is bedobom.
Az adatokat a gyártók honlapjáról gyűjtöttem össze. Időközben erre is rájöttem, hogy ez a legritkább esetben fedi a valóságot, főleg ami a zajszintre vonatkozik. Az árakat is kigyűjtöttem ezt viszont kérem fenntartással kezelni mert a legolcsóbb árat tüntettem fel amit találtam, de nem néztem utána, hogy az adott üzletben valóban beszerezhető e.

Ez egy házi teszt ahol műszerezettség nem állt rendelkezésemre így az érzékszerveimre hagyatkoztam a vizsgálódás során, de próbáltam a lehető legalaposabban megvizsgálni őket.
A szabályzáshoz egy Zalman Fan Mate 2-t használtam ami a gyártó bevallása szerint 5-11 V között tud szabályozni.
Ami még fontos ezek a ventik kivétel nélkül nagyon csendesek. Egy átlag felhasználónak valószínű, hogy teljesen hangtalanok. Úgy tudtam különbséget tenni köztük, hogy a fülemtől 10 cm-re voltak a teszt alatt. Tehát a halk illetve hangos jelzőket ennek fényében kérem értelmezni.

Nos akkor lássuk a versenyzőket:

AC 12025 L

Adatok:
Fordulat: 1000 rpm
Zajszint: 22 dBA
Légszállítás: 37 CFM (62,9 m3/h)
Élettartam: 400000 óra
Csapágyazás: folyadék csapágy
Ár: 1040 Ft

Véleményem szerint ez az egyik kakukk tojás. Ami miatt mégis bevettem az az, hogy nagyon jó áron kapható és viszonylag halk így jó alternatíva lehet, főleg annak aki nem akar sokat költeni rá.
Kialakítását tekintve a hagyományos 7 lapátos kivitel, egyszínű fekete. A vezetéke harisnyázva van ami jó pont. Sima 3 tűs csatlakozója van amiben csak 2 vezeték van így a fordulatszám ellenőrzésére nincs lehetőség. Kiegészítőkkel sem halmoz el túlságosan a gyártó ugyanis csak 4 db csavart mellékel és egy AC matricát.A gyártó által megadott 400000 óra élettartam nekem egy kicsit valótlannak tűnik.
Ez a venti volt az egyetlen ami nem indult el 5 V-on. Mivel ennél a fordulatot sem tudtam monitorozni nem tudom, hogy mekkora fordulaton indult. Ennek elég erős morgó motorhangja van, szélzaj nem hallatszik. Ahogy nő a fordulat a motorhangja is erősödik, szélzaj továbbra sem hallható.
Aki nem a leghalkabbat keresi viszont nem akar sokat költeni rá annak jó választás lehet.

Papst 4412/F2 GLL

Adatok:
Fordulat: 1200 rpm
Zajszint: 18 dBA
Légszállítás: 41,1 CFM (70 m3/h)
Élettartam: 80000 óra
Csapágyazás: csúszó csapágy
Ár: 4410 Ft

Szintén 7 lapátos kivitelű, de itt a lapátok alakja nem íves és az egyik éle kissé le van törve. Ennek az okára nem sikerült rájönnöm. Szintén teljesen fekete és a lapátok közepe nincs matricázva. A kiegészítőkről itt semmit nem tudok mondani mert ezt oem kivitelben kaptam. A vezeték semmilyen harisnyázást nem kapott és sima 3 pines csatival szerelt.
5V-on 500 rpm körül pörgött és már itt is hallható egy mély motorhang és enyhe szélzaj, de ami még zavaróbb, hogy egy ütemes kattogó, surrogó hang is hallatszik belőle. Először arra gondoltam, hogy talán a kis fordulat miatt leült a csapágy, de ahogy növeltem a fordulatot úgy gyorsult a kattogás is, nem szűnt meg. Viszont vízszintes helyzetben szinte teljesen elmúlt ez a hang, pedig azt mondják a csúszó csapágyas ventiknek nem előny a vízszintes működés. Max. 1130 rpm-et pörgött a venti ahol a szélzaj és a surrogás is tovább erősödött, illetve rázkódik is az egész. Akinek zörgős háza van annak mindenképpen javasolt a gumi rögzítős felfogatás mert elképzelhető, hogy rázni fogja a házat is.
Hát ezt a típust igazából nem ajánlom senkinek mert a több mint 4 k-s árával nem tartom jó vételnek.

NZXT DF1202512 SELN

Adatok:
Fordulat: 1500 rpm
Zajszint: 25,6 dBA
Légszállítás: 50,4 CFM (85,7 m3/h)
Csapágyazás: csúszó csapágy

Ez pedig a másik venti ami kilóg a sorból. Ezt a házamhoz kaptam, de nem használom csak porosodik.
Erről nem sok adatot találtam, nem is tudom, hogy külön megvásárolható e. Élettartamról és az áráról egyáltalán nincs információ. Hagyományos 7 lapátos kivitel, fekete színben. 3 pin-es csatija van, de van rajt átalakító 4 pin-es molex-re.
5 V-on 440 rpm-en pörög és már itt is erős kattogó hangja van. Ennél viszont nem változik akkor sem ha vízszintes helyzetben van. Max fordulaton 870 rpm-en ment és csak tovább erősödött a kattogás némi szélzajjal karöltve. Nem is értem a gyártó által megadott 1500-as fordulatot. A típusszám alapján a CM is használja ezt a terméket egyes házaiban. Én nagyon nem sorolnám a halk kategóriába így azonnal cseréltem is mikor megvettem a házat.

Coolink SWIF2 120 P

Adatok:
Fordulat: 800-1700 rpm
Zajszint: 8,5-27,1 dBA
Légszállítás:35,5-75 CFM (60,4-127,6 m3/h)
Csapágyazás: folyadék csapágy
Ár: 1988 Ft

Kicsit ez a típus is kilóg a sorból ugyanis ez pwm-es fajta. Ez egy új modell a Coolink termék palettáján. Kialakítását tekintve 11 íves lapáttal szerelt és elég speciális zöld színű. A vezetéke 4 pines és harisnyázva van, de valami érdekes anyaggal, olyan mint a zsugorcső. Az élettartamról nem találtam információt. A gyártó mellékel hozzá csavarokat, gumi rögzítőt és egy Y kábelt ami 4 tűs és szerintem rendkívül hasznos mert így 2 db pwm-es venti köthető egy alaplapi csatira és a lap mindkettőt egyszerre tudja vezérelni.
5 V-on 520 rpm-en megy és egy rendkívül enyhe surrogó hangot ad, motorhang és szélzaj nincs. 800 rpm-nél kezd a szélzaj erősödni. 1200 rpm-nél már elég erős szélzaj van, de motorhang továbbra sincs. A max. fordulata 1600 rpm volt. Enyhe rázkódás ennél is érezhető, ajánlatos a gumis rögzítés.
2k-s árával nagyon jó választás lehet ugyanis rendkívül halk és mégis marad benne tartalék hiszen 1600 rpm-ig hajtható. Nekem pl. kifejezetten tetszik a színe azért is próbáltam ki, de olyan jól teljesített, hogy egyelőre maradtam is ennél. Ami szintén nem elhanyagolható, hogy a lap tudja szabályozni így ezzel nem kell külön bajlódni.

Scythe S-flex

Adatok:
Fordulat: 1200 rpm
Zajszint: 20,1 dBA
Légszállítás: 49 CFM (83 m3/h)
Élettartam: 150000 óra
Csapágyazás: folyadék csapágy
Ár: 3530 Ft

Következzen a nagy kedvenc. A gyártó egy szolid csomagolásban árulja. Kiegészítőnek csavarokat illetve 4 pin-es molex átalakítót mellékel. Sima 7 lapátos, fekete kivitel. A vezeték 3 pin-es és elég igénytelen módon nincs bevonva semmivel.
5 V-on 470 rpm-en forog, enyhe motorhang és halk surrogás jellemzi, utóbbi 600 rpm körül teljesen megszűnik. Full-on 1150 rpm-en pörgött és az S-flex- re jellemző mély, búgó motorhangot hallottam nála. Amit viszont furcsálltam, hogy ennél is érezhető némi rázkódás.
Aki csendes és fekete színű ventit akar a házába és rászánja a 3,5 k-t annak jó választás lehet mert az egyik leghalkabb. Szerintem ez a mély motorhang kevésbé zavaró mint pl. a régebbi Noctua-nál tapasztalható magasabb. Ami szintén dícséretes, hogy ez a típus nem egy új fejlesztés, de még mindig megállja a helyét az újak között.

Noctua NF-S12B FLX

Adatok:
Fordulat: 1200 rpm
Zajszint: 18,1 dBA
Légszállítás: 59,1 CFM (100,6 m3/h)
Élettartam: több mint 150000 óra
Csapágyazás: folyadék csapágy
Ár: 2963 Ft

A másik nagy rivális a Noctua új típusa. Minden bizonnyal ennek a csomagolása a legmutatósabb. A doboz középen szétnyitható, egy tépőzár fogja össze és itt a gyártó hosszan ecseteli a csapágy és a lapát kialakításának előnyeit. Kiegészítőkben is ő viszi a prímet. Csavarok, gumi rögzítők, 4 pin- es átalakító illetve 2 ellenállás amivel fix 600 vagy 900 rpm-re szabályozható a venti. A színe a Noctua-tól már megszokott vörös-barna viszont a lapátok már nem annyira döntöttek és a végük recés lett. A gyártó ezt azzal magyarázza, hogy ettől csökkenni fog az általa keltett zaj tehát még halkabb lesz. A csatija 3 tűs és a vezetéke nagyon igényesen harisnyázott.
5 V-on 480 rpm-en forog és nagyon enyhe motorhangja van. Ahogy növeltem a fordulatot a szélzaj egyre erősödött és 800 rpm-től egészen hangos volt. 1110 rpm volt a plafon amit tudott viszont legnagyobb meglepetésemre itt már komoly szélzaja volt, fél méterről is tisztán lehetett hallani. A lapátok végén kialakított recék úgy néz ki nem váltották be a hozzá fűzött reményeket. Ami még meglepő volt, hogy ez is rázkódott valamennyire. Lehet ezért is adják hozzá a gumi rögzítőket gyárilag.
Aki kiegészítő specialista vagy az extrém színű ventik vonzák annak tudnám ajánlani, de engem nem győzött meg.

Enermax UCMA 12 Magma

Adatok:
Fordulat: 1500 rpm
Zajszint: 18 dBA
Légszállítás: 69,15 CFM (117,5 m3/h)
Élettartam: 100000 óra
Csapágyazás: dupla golyós
Ár: 3040 Ft

Az Enermax a másik gyártó aki a lapát kialakításával variált a csendesebb működés érdekében. 9 db lapáttal látták el a Magma-t amelyeknek a közepében egy törés található, valamint piros színt álmodott meg neki a tervező. Ez megint izlés dolga bár nekem nem jön be a színe. Valamint a gyártó többször hangsúlyozza a csapágyazásnál, hogy twister bearing ami nem tudom pontosan mit is jelent, szerintem egy sima dupla golyós csapágy. Itt is mellékelnek hozzá csavart, gumi rögzítőt és egy 4 pin-es átalakítót.
5 V-on 800 rpm-en megy és már itt enyhén rázkódik valamint szélzaja is van. 1200 rpm-nél már némi motorhang is hallható és a szélzaj tovább erősödik. Max-on pedig 1460 rpm-et tud. Úgy tűnik a lapát speciális kialakítása itt sem oldotta meg a szélzaj problémát. Akinél a piros szín dominál a házában ott erősítheti az összhatást ez a légkavaró, szabályozva elég halknak mondható és mivel 1500-ös azért marad benne tartalék ha szükség lenne rá.

Noiseblocker Blacksilent XL2

Adatok:
Fordulat: 1500 rpm
Zajszint: 21 dBA
Légszállítás: 58 CFM (98 m3/h)
Élettartam: 80000 óra
Csapágyazás: csúszó csapágy
Ár: 2600 Ft

Ennél a ventinél is ért egy kis meglepetés mert meg voltam róla győződve, hogy ez led-es. De mint kiderült nem világít csak egyszerűen kék átlátszó lapátjai vannak. 3 pin-es csatija és harisnyázott kábele van. Viszont itt a gyártó csavart már nem is ad hozzá csak a gumi rögzítő.
5 V-on 730 rpm-en forog ahol is enyhe motorhang és némi surrogás jellemzi. Ahogy a fordulat nő ezzel arányosan a motorhang is erősödik, egészen 1400 rpm-ig gyorsítható volt.

Még egy közös kép:

Nagyjából ennyi lett volna a bemutatásuk, de mivel ez egy összehasonlítás volt valami sorrendet kéne felállítanom belőlük.A légszállítás vizsgálatára a papírlapos megoldást használtam. Bár ez nem pontos, de a sorrend megállapítására alkalmas.Az összes ventit 900 rpm körülire szabályoztam a mérés idejére.

Légszállítás: (csökkenő sorrendben)

1. NZXT
2. Noiseblocker
3. Coolink
4. Enermax
5. Scythe
6. AC
7. Noctua
8. Papst

Érdekes, hogy a nem túl bizalomgerjesztő NZXT bizonyult a legnagyobb légszállításúnak. A Noctua viszont nem szerepelt túl jól, hiába a spéci lapát kialakítás.

A hang szerinti sorba állítással viszont sokkal nehezebb a dolgom. Mivel nem mindenkinek egyformán zavarók a különböző hangok (motorzaj,szélzaj) így ez a sorrend lehet, hogy másnál máshogy állna fel.
Nekem így alakultak.
A mérésnél egységesen 1000 rpm-re voltak szabályozva.

Zajszint: (növekvő sorrend)

1. Coolink
2. Scythe
3. Papst
4. Enermax
5. Noiseblocker
6. Noctua
7. AC
8. NZXT

Ami feltűnő lehet, hogy a Noctua itt sem végzett túl előkelő helyen, de olyan erős szélzaja volt, hogy nekem az zavarónak tűnt. Annyit még hozzátennék, hogy minimális különbség volt csak köztük azért is volt ilyen nehéz eldönteni a sorrendet.

Még egy versenyző lett volna, illetve lesz is csak nem került hozzám időben, de ezt pótolni fogom. Ez pedig az Englide egyik ventije. Egyrészt ez egy magyar termék, másrészt pedig a tesztekben is elég jól szerepelt ahhoz, hogy bele kerüljön ebbe a megmérettetésbe.

Végül pedig köszönetet szeretnék mondani a Compuweb-nek aki a rendelkezésemre bocsátotta a ventilátorokat, hiszen nélküle nem jöhetett volna létre ez a teszt.

A cikk folytatása.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.