2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Prémium kategóriás hűtőpaszta teszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

... És még egyéb nyalánkságok, amik az ilyen jellegű tesztemből nem maradhatnak ki ezúttal sem

[ ÚJ TESZT ]

A Paszták

Első tesztalanyom a Tuniq TX-2 nevet viseli
A tulajdonságairól nem fogok tudni ódákat írni, mert teljesen átlagos a színe és az állaga. A hűtőbordát a processzortól tesztelés után különösebb erőfeszítés nélkül el tudtam választani, csak egy picit ragadtak össze

nagyban

nagyban

Második pasztám a Tuniq TX-3 nevet kapta, már a neve is sejteti, hogy az előző TX-2-es paszta továbbfejlesztett változata, Kinézetre nem különbözik elődjétől, talán mintha picit sűrűbb lenne, de csak nagyon minimálissal, ez sem ragasztotta össze különösebben a processzort, és a hűtőbordát. Letörölni egy picit mintha nehezebb lett volna, talán pont azért mert picit sűrűbb.

nagyban

nagyban

A következő pasztám Akasa.
Első ránézésre nem vesz észre semmi különlegest rajta a felhasználó, de amint arról van szó, hogy el kellene kenni a processzoron, már kisebb akadályba ütközhetünk. Többi ezüstpaszta társaitól eltérően nagyon nyúlósra sikerült, és elkenni sem lehet a processzoron egykönnyen, inkább célszerű a hűtőbordával szétnyomni a processzor felületén.

nagyban

nagyban

Kevesen tudják, hogy bizony az OCZ is forgalmaz hűtőpasztát.
Első találkozásunk nagyon pozitív képet mutatott számomra. Ránézésre az „átlagnál” világosabb a színe, és hígabb is. Ezáltal nagyon könnyű elkenni a pasztát a CPU felületén.
Viszont, hűtőborda, vagy CPU cserekor nem árt vigyázni, mert iszonyatos módon összetapadt a bordával a processzor, az én esetemben kitépte a CPU-t a foglalatból akármennyire is, ügyeskedtem a bordával, mozgattam jobbra, balra, a vége akkor is az lett, hogy egyik kedvenc CPU-mat a borda alján találtam. Akkor sem tudtam lefeszíteni róla, hanem oldal irányba letoltam a processzort a bordáról. Na nem azért mert maga a paszta nagyon ragadós, hanem szerintem, azért mert sokkal tökéletesebben kitöltötte a légréseket a paszta, többi társaihoz képest

nagyban

nagyban

Pár sort írnék a Nexus TMP 1000 nevű pasztáról is.
Na ennél undorítóbb, gusztustalanabb pasztával még nem találkoztam. Mikor felvittem egy kis adagot a processzorra, nagyon ezüstös színe egyből feltűnt. Bekapcsolás után a gép nem adott képet, közben látom ám, hogy a dobozra rá van írva, hogy 30% ezüst tartalom...
Leszedtem a bordát a CPU-ról, szembesültem azzal a ténnyel, hogy ráadásul elég folyékony cucc ez, s közelebbről megvizsgálva a processzoromat, feltűnt, hogy némi paszta került a processzor lábaihoz, aminek hatására nem indult el a számítógép. Ekkor nem kicsit becsináltam, hogy kinyírtam a tök ritka 3, 4es Prescottomat. Sokadik próbálkozás és tisztítgatás után a processzorral újra elindult a gép. Ebből a rövid kis történetből az a tanulság, hogy ezzel a pasztával nagyon-nagyon kell vigyázni.
De itt még nem értek véget a megrázkódtatásaim: Mikor a pasztát távolítottam volna el a processzorról, egyből tapasztaltam, ez is fog, mint a „zöldfesték” képtelenség úgy letörölni, hogy ne legyünk tiszta pasztásak. Arra is vigyázni kell, hogy a pasztás kezünkkel még véletlenül se’ érjünk semmihez, mert az is ezüstpasztás lesz, s iszonyatos letörölni bármilyen felületről (Szó szerint 2 napig nem tudtam teljesen eltávolítani a kezemről a nem kívánatos hővezető pasztát, hiába a langyos víz+folyékony szappan+ körömkefe kombó)
Ekkor még nem tudtam, hogy egész pontosan milyen eredményt is fog produkálni, de már ekkor eldöntöttem, teljesen mindegy hogy fog szerepelni, ezt a pasztát senkinek sem ajánlom

nagyban

nagyban

nagyban

Bizony a Zalmannak nem csak szilikonpasztája van, erre a bizonyíték a ZALMAN ZM-STG1
Ami első ránézésre akár körömlakk is lehetne, a gyártó egy körömlakk formájú üvegben adja eme termékét, ráadásul ad hozzá egy felkenő ecsetet is.
Felkenni épp ezért nagyon egyszerű. Állaga és színe teljesen átlagos, a hűtőbordával a CPU-t nem tapasztotta össze, és letörölni sem volt nehéz teszt után a pasztát a borda talpáról.

nagyban

nagyban

A GELID is ad a minőségre, a paszta tubusa mellett találunk egy kis lapátot, ami segíthet elkenni a pasztát a felületen, nekem az a véleményem, hogy inkább nehezíti a paszta egyenletes elkenését, mindenesetre arra tényleg jó, hogy a kezünket nehezebben kenjük össze. Állagra és színre többi társaitól már nem olyan eltérő.
Tesztelés után a processzorról viszonylag könnyen el lehetett távolítani a pasztát, száraz törlőkendővel

nagyban

nagyban

Noctua NT-H1 paszta is megfordult a Prescott magos procimon, sokat nem tudok róla írni, színe állaga olyan, mint a nagy többségé, ezért az eltávolítása sem macerás, s a bordával a procit szerencsére szintén kevésbé tapasztotta össze

nagyban

nagyban

LIQUID Metal Pad miatt többször hívtam kétségbe esetten OC-t, aki csak azért sem fogadta hívásom :-DDD
Azért voltam kétségbe esve, mert nem tudtam, hogy mi is ez tulajdonképp, és hogy kell használni. Igen jól látjátok azt az alufólia féleséget, kell a processzor és a borda közé rakni. Teljesen úgy néz ki, mint egy átlagos alufólia, a dobozban három darabot találunk, továbbá mellékelnek hozzá alkoholos törlőkendőt és egy durva anyagú szivacsot is, talán, azért hogy az előzőleg használt pasztákat azzal tudjuk eltávolítani, mert hogy ez a alufólia szerű fémes lapka bizony nem hagy különösebb nyomot maga után, s a processzorról a bordát egy egyszerű mozdulattal le lehetett emelni.
Egyedül annyi érdekességet találtam, hogy ez a fém PAD gyors teszt után kör formában kilyukadt, vagy át égett, furcsa jelenség volt az biztos.

nagyban

nagyban

nagyban

Igaziból meg voltam lőve, hogy milyen „speciális” hővezető anyagot vegyek még be a tesztembe, ami még nem volt, és jó ötletnek is tűnhet, épp ezért pont, kapóra jött ez a LIQUID Metal Pad, ez adta az ötletet, hogy ki kéne próbálnom a teljesen átlag háztartási ALU fóliát is.
Hisz első ránézésre nagyon hasonlítanak. Fogtam egy leszakított darabot, és begyömöszöltem a 2 felület közé. (A képen lehet látni, hogy be van tuszakolva az alufólia, és itt-ott ki is lóg a fölös)

nagyban

Eddig még nem próbáltam a joghurtot egy tesztemben sem, jelen esetben a cseresznyés fog szerepelni, állaga az ezüstpasztákhoz képest elég híg, és elkenni sem olyan könnyű, egyfolytában „el akar mászni” a proci felületéről, mondjuk azért nem olyan nehéz felvinni a felületre, mint a ragadó Akasa féle pasztát.
Tesztelés után sikerült kicsit „oda égetni” a joghurtot a proci felületére, azaz elég nehezen tudtam csak eltávolítani a felületről. Nedves törlőkendő, vagy nyalogatás ajánlott a tökéletes eltávolításhoz

nagyban

nagyban

Körbe néztem, hogy mi van még a hűtőben, s egyből szemet szúrt, hogy bizony a margarint sem teszteltem még le eddig.
A margarin sem ismeretlen szerintem senkinek, gondolom mindenkinek egyértelmű, hogy egy pici meleg hatására azonnal el kezd folyni, épp ezért kevés ajánlott felkenni a procira, hogy semmiképp se csöpögjön az alaplapra. Eltávolítása roppant egyszerű, könnyen letörölhető száraz törlőkendővel

nagyban

Sokan panaszoltátok, hogy nem néztem meg a hő fokokat paszta nélkül, így most ezt a kis hiányosságomat is pótlom, bár nem szívesen, mert a processzorom nem volt igazán hálás érte.

Még a tesztek előtt vessünk egy pillantást összes versenyzőnkre:

nagyban

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.