2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Parazitaeffektusok az áramkörben 1.

Ami nem szerepel a kapcsolási rajzon: szórt kapacitás, szórt induktivitás, földhurok, mikrofónia és a többiek.

[ ÚJ TESZT ]

Földhurok

Az induktív áramhurok egy speciális formája, amikor az áram anélkül szaladhat körbe a hurkon, hogy áthaladna valamilyen alkatrészen, így az áram csillapítottsága kicsi. Ilyen hurok legtöbbször a földelési hálózat (földvezetékek) helytelen kialakítása következtében áll elő, és búgás kíséri. Ha számunkra átláthatatlan az áramkörünk, megoldást jelenthet csillagpontos földelés kialakítása vagy ground plane használata.

Itt kell szólni a készülékek közt rohangászó parazitaáramokról, ugyanis ezek legtöbbször a védőföldhálózaton és a készülékek jelföldhálózatán keresztül szaladgálnak. Rendszerszinten zúgó-búgó hangot eredményeznek, míg a készülékeknek önmagukban vagy másik láncban semmi baja. Megoldás a hurkok feltérképezése és felszakítása.

Általános recept sajnos nincs. Érdemes mindent egyetlen közös hosszabbítóba dugni (a konnektorok kölcsönös viszonya megérne még egy cikket!), esetleg a földhurkot a készülékek jelvezetékeinek galvanikus megszakításával felszakítani: csatolótrafó, optikai jelátvitel, jelleválasztó-IC-k. Inkább a digitális oldalon használjuk ezeket, analóg oldalon minőségben nagyobb az áruk!

Néha megoldás még a készülékek konnektorba fordítva történő bedugása, gagyi kapcsolóüzemű adapterek lecserélése jobb típusra, valamint a hifi rendszer elkülönítése olyan eszközöktől, amibe kábel-TV vagy internetkábel csatlakozik. Ezek ugyanis sokszor a védőföldhöz képest mintegy 80V feszültségen csücsülnek.

Készüléktervezés szintjén annyit tehetünk, hogy - amennyiben készülékünk nem kettős szigetelésű - a készülékházat közvetlenül kötjük a védőföldre (ez előírás ilyen esetben), az áramkör földjét viszont egy ellenálláson (pl. 5ohm/5W) keresztül. Az ellenállást érdemes átkötni egy gyors kondenzátorral is (pl. 100nF)!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.