2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Olimpia 2020 Budapest?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Már nem az első eset, hogy szerény országunk az Olimpia megrendezésére pályázik. Ha jól emlékszem...

[ ÚJ TESZT ]

Már nem az első eset, hogy szerény országunk az Olimpia megrendezésére pályázik.
Ha jól emlékszem a 2012 és 2016-os rendezés jogára is pályáztunk, persze sikertelenül.
Tv-t ritkán nézek, ha mégis akkor leginkább híradót, tegnap mégis elcsíptem egy reklámot, amiben a 2020-as Budapesten rendezendő olimpiára hívja fel a figyelmet. Magyarul arra, hogy az ország ismét Olimpia rendezésére adná a fejét.
Ezek után én is csak csóváltam a fejemet. Igen, mint az érződik is, határozottan ellene vagyok. Nem maga a sport vagy az Olimpia ellen, hanem az ellen, hogy ez(!) az ország Olimpiát rendezzen. Ennek szintén semmi köze ahhoz, hogy mennyire szeretem a hazámat vagy ilyesmi. Tisztán csak annyi, hogy épeszű ember, aki látja / érzi ennek az országnak a gazdasági, társadalmi, politikai helyzetét annak teljesen nyílvánvaló, hogy ez az ország nem alkalmas semmiféle Olimpia rendezésére.
(itt jegyezném meg, hogy a politikát semmiképpen sem akarom belekeverni, amiért megemlítettem egyetlen szóban az azért volt, mert ott felsőbb körökben is az a lényeg, hogy ki hogy tudja minél jobban lehúzni a másikat bármi áron)
Egyszerűen az, hogy amikor a 300Ft-os vizitdíj kimaradása a pénztárból egyesek szerint az egészségügy válságához vezet, hogy gondolják mások, hogy ugyanez az ország olimpiát lenne képes rendezni. A legutóbbi próbálkozásnál egy elemző szerint csak újabb kölcsönök felvételével valósulhatna meg az olimpia megrendezése. Ami viszont végképp eladósodásba sodorná az országot.
De lássuk a tényeket.

Már 2003-ban is felmerült az ötlet miszerint rendezhetnénk a 2012-es olimpiát.
Viszont már akkoriban is túl nagy kockázati tényezőnek tartották.
Egy akkori tanulmány szerint (hangsúlyozom 2003-as tanulmány) 4600 milliárdba kerülne Magyarországnak az olimpia rendezése.
Akkor, Jánosi György, gyermek-, ifjúsági és sportminiszter szerint csak abban az esetben lehetne biztonsággal megrendezni az olimpiát, ha növelnék az adókat, más tárcáktól vonnának el forrásokat, és ha a magyar gazdaság stabilan évi 4-4,5 százalékos növekedést produkálna! (megjegyzem, a 2007-es gazdasági növekedés, még a legpesszimistább jóslatokat is alulmúlta, 1,4% volt.)
Érdekes módon, egy 2007 júniusi cikkben a főpolgármester szerint még mindig 4600 milliárdba kerülne a rendezés. Vagy nem számoltak a 4 éves inflációval, vagy a költségek csökkentek azóta? Na mindegy, nézzük az összegzést.
A 2003-as cikk szerint 32 teljesen új sportlétesítményre lenne szükség.
4 új kisebb stadion, 11 sportcsarnok, 16 egyéb sportlétesítmény. Ehhez hozzájön még, hogy 2003-ban még nem volt egyetlen olyan sportlétesítmény sem Budapesten, mely átalakítás nélkül alkalmas olimpiai rendezvények befogadására.
Egy 2007-es cikkben Demszky megemlítette az infrastruktúrával kapcsolatos nélkülözhetetlen beruházásokat.
Így szükség lenne a 4-es metrón kívül 5-ös metróvonalra, a Ferihegyi gyorsvasút kiépítésére, 300km plusz autópályára, 400km gyorsforgalmi útra, 61km városi főútra, 3 új közúti hídra, illetve 1350 kilométer vasútvonal rekonstrukciójára. Továbbá szükség lenne egy 16 ezres olimpiai, és egy 17 ezres médiafalu megépítésére.
A fenti adatok az Index cikkein alapulnak, az Index pedig a PricewaterhouseCoopers cég által készített 2002-es tanulmányt használta forrásként. E tanulmány tartalmazza többek közt, hogy a költségeket adónöveléssel, és az államháztartási hiány tervezettnél lassabb ütemű csökkentésével teremtenék elő.
Ezen kívül szeretném hozzátenni, hogy fél-egy éve olvastam egy cikket, amiben hosszasan írnak a magyarországi olimpia rendezéséről, és a költségekről részletesen (sajnos ezt a cikket nem sikerült megtalálnom).
Az előbb említett indexes cikkekben nem olvastam például az idelátogató turisták elhelyezéséről. Legalább 10-15 új szállodára lenne szükség kifejezetten az olimpiára látogatók elszállásolására. Ezen kívül egy új a Ferihegyi repülőtér méretű reptérre lenne szükség. Tehát mindezt együttvéve 2003-as adatok szerint 4600 milliárd Ft kellene. Akkor vajon mennyi lehet ez 2008-as árakon?

De hiszen mindannyian ismerjük mi a helyzet hazánkban, amikor nagyobb volumenű vállalkozásról (főleg ha állami) van szó. Amikor évi 100km autópálya helyett 30 épült... Az ezzel kapcsolatos botrányokat mindenki ismeri, nem is részletezem.
A metró építés szintén egy jó példa arra, hogy milyen az itthoni helyzet. A nagyobb volumenű építkezéseknél / beruházásoknál szinte minden esetben a végleges költségek jóval meghaladják a tervezettet, ahogy a határidők is jelentősen csúsznak.
Aztán illő lenne elgondolkozni azon is, hogy mi lesz az olimpia után, ha netán mégis sikerülne lebonyolítani, mert az autópályát, repteret, metrót még kihasználná a város és az ország.
De mi lesz a - kifejezetten az olimpia miatt épített - sportcsarnokokkal és hotelekkel? A nagyobb csarnokok jelenleg is az év nagyrészében kihasználatlanok. Rengeteg pénzt kell költeni csak a fenntartásra és akkor még nem is beszéltünk a karbantartásról.
Lebontják? Vagy megpróbálják fenntartani? Akármi is lesz profitot nem fog termelni.
Ugyanez a helyzet a rengeteg új hotellel, amit építeni kéne. Ugyan csúcsidőszakokban a pesti hotelek tele vannak, de egyébként ott is pangás van. Mi lenne azokkal, amiket csak az olimpia miatt építenének? Az olimpia után profitot szintén nem sokat termelnének.

Amiről eddig nem, vagy csak kevés szó esett, az a biztonság és a környezetvédelem.
Amint ismeretes Pekingnek is nagy problémát okoz a szmog minimalizálása az olimpia idejére. Szintén ismeretes, hogy Eu-s mércével Budapesten már rég szmogriadót kellett volna bevezetni, amit persze nem tettek meg. Nem rég volt erről is cikk az Indexen, a pesti mért adatok alapján Hollandiában már rég szmogriadót rendeltek volna el.
Pekingben már gyárak ideiglenes bezárásán és hatalmas új zöld (erdős) területek létrehozásán gondolkodnak, hogy valahogy csökkentsék az állandó légszennyezettséget.
Ha nem javul az állapot Pesten valószínű 2020-ra itthon is hasonló lépésekre lesz szükség, ami szintén hatalmas költségeket emészt majd fel. Ezt szintén nem vették számításba.
Napjainkban már a biztonság is elsődleges szempont. Ezzel kapcsolatos számításokat nem találtam a neten, de semmiképpen sem elhanyagolható. Ráadásul a teljes olimpia idejére fenn kéne tartani a biztonságot. Biztos, hogy jelentős összegeket emésztene fel ez a terület is.

Tisztában vagyok vele, hogy hatalmas bevételt is termelne egy olimpia. Tv közvetítések, reklámok, jegyeladások, turizmus, stb... Sok cégnek és embernek adna munkát. Igaz csak ideiglenesen.
Persze ha 150 milliós tartozásom lenne, és alig alig élnék meg hónapról hónapra, nem kezdenék bele egy 50milliós beruházásba. Másképp fogalmazva nem kezdek el gondolkodni 120cm-es LCD tv vásárlásán, amíg nincs egy épkézláb wc-m amire leülhetek.
Ha mégis megcsinálják, több, mint valószínű, hogy lesz pár cég, akik jól megszedik magukat, de legalábbis a vezetőik biztosan.
Iskolákat akarnak bezárni csak azért, mert nincs egy épkézláb tornatermük.
Tényleg ennyire jól megy nekünk? Nálunk jóval gazdagabb országok sem kapkodnak az olimpiai rendezés jogáért. Talán azért, mert még nekik is nagy kockázatot jelent? Vagy összeségében mégsem olyan nagy biznisz?
Ilyen egyészségügyi, oktatási, és egyéb társadalmi helyzetben megtehetjük, hogy több ezer milliárdot költsünk olimpiára, miközben az államadósság körülbelül 15 ezer milliárd forint?


A magyar államadósság abszolutértékének alakulása 2002-2006.
(milliárd Ft)

Persze lehetne még ezt ragozni oldalakon keresztül. Sokkal összetettebb cikket is lehetett volna írni, bár a lényegen az se változtatna.
Ezek után mindenki tegye fel magának a kérdést:
Tényleg erre van szüksége az országnak?

Forrás:

Index-2003
Index-2007
Index-2007/2
PWC

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.