2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Olcsó kínai barebone-ok 2023 elején

Mivel továbbra is az olcsó és kisfogyasztású pécék érdekelnek, ezért szemléztem az AliExpress kínálatából.

[ ÚJ TESZT ]

Kínából gépet?

2015 körül kezdtem el a kínai oldalon nézegetni, milyen barebone számítógépeket árulnak a kereskedőik. Bár az oldal használhatósága egy cseppet (nem többet) javult azóta, de még így is annyira nehézkesen használható, hogy általában rengeteg időt rá kell szánni, amíg a legkedvezőbb terméket megtaláljuk.

Értékelhető minigépekkel nagyjából hat-nyolc cég foglalkozik, bár az elterjedt módszer az Alin, hogy nagyon hasonló nevű boltokat hoznak létre (EGLOBAL Official Store, EGLOBAL Mini PC Store, EGLOBAL Top Mini PC stb.), majd ugyanolyan áron, vagy minimális eltéréssel töltik fel a termékeket.

Az is bevett trükk, hogy a találati listában megjelenő termékképre a legnagyobb teljesítményű típusát írják rá, alatta az ár viszont a legolcsóbbé, így, mikor rákattintunk, rögtön csalódás érhet minket, hogy nem azt kapjuk, amit ígértek.

A kereskedők láthatóan megtesznek minden tőlük telhetőt a vevők összezavarásáért, egy-egy árut többször is feltöltenek, természetesen eltérő árral. Nem ritka az sem, hogy ugyanazt a vasat akár ugyanabban a boltban több tíz vagy száz dollár eltéréssel adják. Minden bizonnyal arra hajtanak, hogy a nagy választék böngészése közben a lanyhadó figyelmű vásárló véletlenül a drágábbat vigye el tőlük.

Mindezek miatt ráment jópár órám, amíg sikerült összegyűjtenem egy listát az engem érdeklő gépekről. A szempontjaim a következők voltak:
1, pécé (64 bites x86) architektúra - mivel erre a legkönnyebb a legtöbbféle operációs rendszert telepíteni, valamint megoldott a videók és a 3D programok gyorsítása,
2, ne tartalmazzon mozgó alkatrész, passzív hűtés legyen elegendő, hogy ne kelljen a zúgást hallgatni, ventilátort cserélni,
3, alacsony fogyasztás.

Ezek a gépek jellemzően kis adatmennyiséggel operáló munkára használhatóak, Word, Excel, böngészés, vékonykliensnek, otthonautomatizálásra, esetleg szerverként. Játékra nem igazán alkalmasak, legfeljebb 2005-2006-ig készültek (Half Life 2, Need For Speed Most Wanted) futnak rajtuk elfogadhatóan.

Hogy ne legyen belőle félreértés: a barebone gépekben nincs sem memória, sem háttértár, ezeket nekünk kell beszerezni. Az utolsó (Celeron J4005, J4105) kivételével mindegyikbe DDR3L (laptop DDR3) megy, általában legfeljebb nyolc, a leglassabbaknál pedig négy gigabájt. A háttértár lehet SATA csatolójú SSD vagy 2,5 hüvelykes notebook HDD, valamint a legtöbb esetben mSATA SSD. Némelyiken találunk microSD kártyaolvasót, ami médiafájlok tárolására megfelelő módszer.

A fogyasztásuk alacsony, tétlenül általában 3-5 W, teljes terhelésnél pár Wattal több, ami napi nyolc órával és kétszáz munkanappal számolva nagyjából évi ezer forintos tételt jelent, azaz elhanyagolható. A megbízhatóságuk kiváló, jópár átment már a kezemen, de csak azzal volt gond, amit én rontottam el, ezt ráadásul garanciában cserélte a kereskedő, bár a postaköltség Kínába nem volt alacsony a gép árához mérten.

Érdemes tudni, hogy a listámban található gépek processzorai (egy kivételével) az alaplapok hátulján helyezkednek el, és közvetve kapcsolódnak a fém házhoz, ami így hűtőbordaként funkcionál. Ez azzal jár, hogy a nagyobb teljesítményűek (leginkább a Pentiumnál komolyabbak) háza egy idő után felmelegszik, még akkor is, ha nincsenek terhelve. Emellett az USB portok, mivel az alaplap lefelé néz, a megszokotthoz képest fordítva állnak.

(Az árakat dollárban adom meg, mert árfolyama és a gépek ára kevésbé változik, mint stabil nemzeti valutánk értéke. A processzorok nevére kattintva az Intel oldalán lévő adatlapra lehet ugrani.)

Ezeket a számítógépeket 2020 közepéig, azaz a koronavírus beindulásáig elég kedvezően lehetett megvásárolni, a rekord egy Celeron N2805 volt 52 dollárért, ami igaz, hogy elég harmatos teljesítményű (bár bizonyos feladatokra, például otthonautomatizálásra tökéletes), viszont (akkori áron) nagyjából tizenötezer forintért ez rendkívül olcsó volt. Az árak azóta elszálltak, e gép "nagytestvére", a listában szereplő Celeron N2840 például most 109 dollár. Ugyancsak eszméletlenül jó vétel volt egy Pentium Gold 4415U, amit 105 dollárért kaptam meg – sajnos ilyen kedvező árakra még egy ideig nem számíthatunk.

Általában elmondható, hogy a memóriával és háttértárral felszerelt barebone-okat nem éri meg megvenni, mert jóval drágábban adják így őket a kereskedők, mintha külön-külön vásárolnánk meg az összetevőket, ráadásul az alkatrészek márkája, eredete is kérdéses lehet. Egy-egy kivétel lehet, ezt külön jelezni fogom.

A Hardveraprón sokszor lehet kapni ilyen, vagy hasonló hardverrel felszerelt gépeket, ezeket nyugodt szívvel ajánlom megvételre. Fontos tudni viszont, hogy a márkás gyártók gépei (pl. Intel NUC) egy-két kivételtől eltekintve aktív hűtéssel rendelkeznek, azaz némi zajjal járnak, ami arányosan nő a gép életkorával.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • RTX3070 16 GB VRAM-mal?

    Készítsük el! Avagy nem baj, ha még nem csináltál ilyesmit, csak bátran és átgondoltan.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.