2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Nyomtassunk nagyon olcsón CISS-el!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Részletek a hazánkban főleg Canon nyomtatóknál egyre elterjedtebb folyamatos tintaellátó rendszerekről.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Napjainkban akár irodai, akár otthoni nyomtatásról van szó, a legnépszerűbb típusok a tintasugaras nyomtatók. Mint tudjuk ezekhez a készülékekhez eléggé drágán vásárolhatók meg a tintapatronok, hiszen a gyártó a patronok árából származtatja bevételének nagy részét, mert a patron fogyó eszköz a nyomtatót meg ugyebár csak egyszer kell megvásárolunk és átlagos felhasználás esetén ez több évig kielégíti elvárásainkat.

Ebben a cikkben azt kívánom bemutatni egy hazánkban még kevésbé elterjedt módszerrel (CISS = Countinouos Ink Supply System) , hogy hogyan nyomtathatunk tintasugaras nyomtatóval akár 10Ft/A4 oldaláron, szinte a gyári nyomatokkal megegyező minőségben.

Mikből áll? Hogyan használjuk?

2010. novemberében nézegettem videókat az interneten a Canon Pixma Mp160-as multifunkciós nyomtatómról és egy számomra még akkor ismeretlen eszközre leltem, melynek lényege, hogy a tintát automatikusa adagolja a nyomtató patronjaihoz.
Ez úgy működik, hogy nyomtató patronjára vékony gumicsövek voltak szerelve, minden színre külön-külön. Ezek a csövek egy külső műanyag tartályhoz vezettek, amely a nyomtató mellett volt elhelyezve.

A tartály két részből áll: egy vékonyabb és egy vastagabb rekeszből. A tartályban színenként 75-100 ml festék van. Mindkét rekesz tetején egy-egy lyuk van.
A vékonyabb rekesz tetejére műanyag légszűrő betéteket kell helyeznünk, amelyek legtöbb esetben a csomaggal együtt érkeznek. Ez a betét arra szolgál, hogy a tinta távozásához szükséges levegő beszívásakor ne kerüljön por a tartályba, és ne szennyeződjön el a festék.

Ennek a vékonyabbik rekesznek a funkciója, hogy nyomtatás közben innen távozik a csövekbe a tinta, a csöveken keresztül pedig a patronokba. A vastagabb tartályban tárolódik a tinta miközben használjuk a rendszert. A két rekesz alul egybe nyílik. Amikor nyomtatunk a vastag rekeszből a vékony rekeszbe folyik át a tinta, így biztosítva a folyamatos ellátást.
Tehát röviden, a CISS a közlekedő-edények elvén alapulva juttatja el a festéket a patronokhoz, és mindezt automatikusan, működés közben. A nyomtatón belül a csöveket különböző műanyag fülekkel rögzíthetjük, hogy nyomtatás közben ne csúszkáljanak, zavarva ezzel a nyomtatófej mozgását és a tinta áramlását. A rendszer telepítése nagyon egyszerű, ha megbízható forrásból rendeljük. (Előny, ha nem fellevegősödve küldik el rendszerünket, mert ekkor külön kell légtelenítenünk.)

Fontos: hogy a tartályt úgy kell elhelyeznünk a nyomtató mellett, hogy ne nagyon legyen magasabban mint a nyomtató, mert akkor a nyomás miatt a tinta belefolyhat a nyomtatóba, illetve nyomtatás közben eláztathatja a papírt. Ha pedig túl alacsonyra tesszük, a túl alacsony nyomás miatt nem tud áramlani a tinta a patronokhoz és a rendszer fellevegősödik. Ha pedig így használnánk a rendszert, fellevegősödne a patron is amit csak új patronok vásárlásával tudunk megoldani.

Magyarázat képekben

A csöveken van egy műanyag csap. Ezt akkor használjuk, ha valamiért el kell zárnunk a tinta áramlását (pl. szállításkor)

Ha a tető lecsukását érzékelő gombot lenyomjuk valamilyen papírdarabbal akkor a nyomtatást nyitott tetőnél is elvégezhetjük.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.