2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Nevada, the Silver State

Nevada neve a közeli 'Sierra Nevada' hegy nevéből származik.

[ ÚJ TESZT ]

Gazdaság, jelentősebb városok

1866-ban Arizona egyik aranyban gazdag részét Nevadához csatolták, hogy fölgyorsítsák Nevada állam növekedését.

Akkor jelölték ki Nevada határait is. Északon Oregon és Idaho, keleten Utah, dél-keleten Arizona, nyugaton pedig Kalifornia határolják. Nevada népessége még így is alig éri el a 3 milliót. (Egy 2010-es népszámlálás szerint csupán 2700551 fő) A nagy gazdasági válság alatt Nevada mezőgazdasága és ipara is jelentősen hanyatlott és még a nemesfém-bányák virágzása sem indította be a népesség növekedését.

A gazdaság élénkítése érdekében legalizálták a kaszinók működését. Ennek "köszönhetően" Nevada bevételének legnagyobb részét mára a szerencsejátékok adják.

Las Vegas-t nem véletlenül hívják a bűn városának, (Sin City). De egész Nevada híres a könnyen köthető és könnyen felbontható házasságokról, a prostitúcióról és a legális szerencsejátékról. Ha el tudsz képzelni egy óriási újévi bulit egy csillogó nagyvárosban, akkor azt az élményt hatványozottan kapod luxus kivitelben Vegasban. Csak itt mindenhol látszik a pénz nyoma, a nagy gazdagság. Már az is hatalmas élmény, ha csupán csak végigsétálunk Las Vegas reklámokkal elárasztott utcáin.

Egész éjjel nappali fényárban úszik a város. Pezseg, lüktet az "élet" az egymásba nyíló szórakozóhelyeken. Hidak és felüljárók ívelnek a casinók között és fölött. Hihetetlen forgalom, nagy kavalkád, nyüzsgés, sürgés-forgás jellemzi az éjszakát. A szerencsejátékos mulatók végelláthatalan sora zenével, pompával és mindenféle íncsiklandó finomsággal csalogatja be önkéntes áldozatait. Reggelre viszont teljesen elcsitul a vígadalom, ilyenkor alig van forgalom. A becsípett túristák már mind nyugovóra tértek, és csak a munkába igyekvő autósok ritka hada valamint a villogó reklámok némelyike töri meg a mozdulatlanságot.

Újdonság, hogy egy Hospital-busz nyújt kijózanító segítséget az arra szorulóknak. A busz végigjárja Las Vegas utcáit és, aki segítségre szorul, annak elsősegélyt nyújtanak. Elsősorban a kiszáradás ellen adnak infúziót. Ez nem az igazi alkoholistáknak való detoxikáló "kórház", hanem az alkalmi részegek egészségét helyrebillentő intézmény. (Nem ingyenes!) A következő képen a kb Kékes tető magasságú Stratosphere Tower Hotel látható, a képre kattintva pedig annak ijesztő és több, mint izgalmas vidámparkja. Jó szórakozást! :)

Las Vegas egy nagyon gyorsan növekvő város. Akit bővebben is érdekel a város történelme, annak különösen a figyelmébe ajánlom a következő kisfilmeket: 1, 2, 3, 4.

Nevada fővárosa a kisebb népességű, de gazdag történelmű Carson City. (Az USA-ban nem ez az első eset, hogy a főváros nem a legnépesebb városok egyike)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.