2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Tegyük notebookunkat 1080p képessé

Ha gyenge a géped toldd meg egy HD dekóderrel: Broadcom Crystal HD BCM70015, tapasztalatok pro és kontra.

[ ÚJ TESZT ]

CPU terhelésre gyakorolt hatás

CPU terhelésre gyakorolt hatás

Nézzük meg, hogy boldogul a videótartalmakkal a Broadcom Crystal HD különböző környezetben. Ennek mérésére a processzor százalékban megadott terheltségét használom, azonban a videók különböző pontjain nagyobb eltérések is lehetnek, ezért közelítőlegesen az átlagos terhelést próbáltam megadni.

Szoftveres környezet

A mérésekhez a Media Player Home Cinema 32bit 1.5.0.2827 (MPC) változatát használtam, amelyet saját belső codec-e és a Broadcom codec segítségével is harcba hívtam. Az MPC videokimenetének beállításai "alapértelmezés" értékre voltak állítva. Emellett a Windows 7 beépített codec-ének használatával szereplő Windows Media Player 12 (WMP) adja a másik referenciaértéket a lehetséges szoftveres problémák kiszűrésére.

Frissítés: A Splash Pro 1.8 lejátszót is próbára tettem, nem kis eredménnyel. Tökéletes sebességgel viszi mindegyik tesztvideót, mindegyik folyamatos, éles és hibátlan volt kivéve az L5.1-es "killa samle", ami képhibás és az mpeg2-es "HD testpatterns" videó, amely darabosnak nézett ki. A lejátszásból képkockát nem tudtam kimenteni, de teljesen azonosnak látszott a szoftveres dekódolás minőségével. A táblázat frissítve.

Arról, hogy segíti -e hardveres gyorsítás a lejátszást egy DTS_info.exe nevű kis program tájékoztat minket. Crystal HD használatakor jelet, míg nélküle ikont láthatunk az óra melletti területen. A Prohardveres tesztvideók segítségével végeztem a méréseket.

Jelmagyarázat a táblázatokhoz:
*: akadozás lejátszás közben
**: nincs vagy szétesik a kép
***: másik codec-et használt a lejátszó, mint amit tesztelni szerettem volna
****: összeomlott a program

T7100-as processzor és az intel X3100 GPU

Mint látható a rendszer nem minden videóval boldogul el, ha a processzor órajele 800MHz-re korlátozott, így ezzel a gyengébb gépek korlátait is szimulálhatjuk. Teljes sebesség mellett a "killa sample" kivételével minden videó folyamatosan játszható volt. Úgy tűnik az MPC jobban gazdálkodik az erőforrásokkal, de ez nem mindig olyan sikeres, mint ahogy a számok mutatják: az alacsony órajelű tesztekben 70% terhelés mellett akadozott néhány videó. Úgy tűnik a "ts" fájl lejátszásával problémái vannak ezen verziónak, akinek erre van szüksége, az megpróbálkozhat az újabb béta változatokkal, amelyek fellelhetőek a neten.

Az energiagazdálkodás maximum akkumulátor idő (cpu = 800MHz) és maximum teljesítmény (cpu = 1800MHz) beállításait hívtam segítségül, hogy állandó órajelen maradjon a processzor. Erre azért van szükség, mert a terhelés % értéke mindig az aktuális órajelhez értendő.

BCM70015 Broadcom Crystal HD dekóder

Hogy igazán megmutathassa tudását és ne csak 0 közeli értékeket kapjak, így minden esetben 800MHz-es CPU sebességen futottak a próbák. A videók többsége még így is nagyon kevés erőforrást emésztett fel MPC alatt. Az "xvid 720p" és a "killa sample" paraméterei túlmutatnak a kártya hivatalos képességein: az előbbit akadozva játszotta, utóbbit pedig lepasszolta. A WMP most is valamivel vehemensebben állt a feladathoz, valószínűleg azért mert EVR üzemmódot használ, ami kicsit jobban megdolgoztatja a rendszert. Úgy tűnik a Quicktime720p videó formátumát nem annyira szereti az MPC, mert nincs más oka ilyen mértékű terhelésre. Az 1080i formátumú tv felvétel lejátszása is sikerült, azonban a kép minősége hagy kívánnivalót maga után. Erre még később visszatérünk.

Frissítés: Splash Pro lejátszóval az "xvid 720p" videó és az 1080i AVC is hibátlanul lejátszható minimális processzorterheléssel. Annyi megjegyzést még hozzá kell fűznöm, hogy a Splash Pro beállításainál ki kell kapcsolnom a váltott sorosság megszüntetését, mert úgy tűnik ezt a kártya hardverből megoldja. Ha mégis az alapértelmezett bekapcsolt állapotban marad, az csak ront a minőségen. Lehetséges, hogy emiatt csúnya a Broadcom driverrel települő filtert használva a kép, mert a már hardveresen progresszívvé alakított képen végez még egyszer átalakítást.

A jó öreg Windows XP is előkerült és úgy tűnik teljesen azonosan viselkedik mindkét operációs rendszeren az MPC.

Próbálkoztam Ubuntu 11.04 és XBMC Live 10.1 alatt is tesztekkel, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy tényleg használta a Broadcom kártyát, így egyelőre nem tudok erről adatokkal szolgálni.

Frissítés: Próbálkozom az XBMC Windows alatti változatával is, csak sajnos az aktuális stabil változat és a napi teszt változat is gyorsan lefagy, ha használni szeretném vele a Broadcom kártyát.

Bár említették a kártya árusai az adataik közt több stream párhuzamos lejátszását, de úgy tapasztaltam, hogy Windows alatt egyszerre, csak egy videóhoz van lehetőség a tehermentesítésre.

Nézzük meg hogyan befolyásolja ez az akkuidőt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.