2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Neoton pillanatok (Bánk)

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mi legyen a következő szám? Don Quijote, jaj ne már, megint? S fogják a fejüket...

[ ÚJ TESZT ]

Neoton pillanatok (Bánk vízi színpad 2011.07.02.)

Előrebocsátom, hogy az írás film nélkül fabatkát sem ér, és fordítva.
A film hosszú, az írás rövid, többet érdemelt volna, de megéri, igazi Neoton pillanatok.

Jutubos, prezentációs
[Neoton pillanatok (Bánk víziszínpad)]

A Neotonnak nem véletlenül Familia a neve, másodjára volt alkalmam fotózni és filmezni a bánki koncert előtt, és alatt, végig családias hangulat övezte őket.
A Neoton eljött Bánkra, szoros kapcsolat fűzi őket a faluhoz. Baracs János basszusgitáros gyermekkorában sokat nyaralt a nálunk, koncert előtt elment lefotózni a házat, ami a felhőtlen nyarakat idézte. Megérkezett az együttes és azonnal birtokba vették a Harcsa kocsma kifőzdéjét. Sorban álltak lángosért, palacsintáért, az emberek meg összesúgtak a hátuk mögött, hogy: látod? Ők azok.

A nagyobbik fiam polgárőrtanonc, együtt indultunk le a tópartra filmezni az előkészületeket, ahogy megláttuk őket az asztaloknál lángost majszolni, szerettem volna őket lencsevégre kapni. A fiam mondta, hogy menjek oda, és kérjem meg őket, hátha megengedik. Mondtam neki, hogy ez most olyan helyzet, amikor nem illik őket filmezni, tök nyugiba elvannak, ezt a részt inkább csak leírom, az emberek el tudják képzelni. A színpad kora délutántól épült, többször is eleredt az eső, és nagyon úgy festett, hogy a koncert elmarad. Hidegfront volt, hűvös szél, alig 15 °C, elkelt a pulóver, estére meg a kiskabát.
A tóparti vendégházban ismerősként üdvözölték a személyzetet, beszédbe elegyedtek velük, közelebb húzódtak mások is, hogy legalább egy pillanatig a részesei legyenek. Testközelből látni egy élő legendát, és a színpadon az teljesen más. Igyekeztem észrevétlen maradni, és elkapni olyan pillanatokat, amit más nem tudna bemutatni, Csepregi Éva elől nem lehet elbújni, úgy csillog a szeme, és úgy mosolyog, mint egy tini lány. Vagy megismert a tavalyi koncertről, vagy csak tetszett neki a sárga baseball sapkám, de akárhányszor került a kamera elé, mindig belemosolygott őszintén. Élvezet volt őket filmezni, mindig volt olyan pillanat, ami megismételhetetlen, s így még nem láthatta őket senki.

18h után kezdtek el behangolni, a tömeg akkor már gyülekezett a bejáratnál, pedig hátra volt még 3 óra 21h-ig, amikor a koncert kezdődött. A behangolás nem volt lehangoló, én valami unalmas adjál még rá egy kis basszusra számítottam, helyette nagyobb mókát csaptak, mint a koncerten. Összeszokott csapat, sok tízéve zenélnek együtt, röpködtek a poénok, néha azért nem tudtam filmezni, mert halkan kuncogtam és rázkódtam a röhögéstől, nehogy zavarjam őket. Végvári Ádám a keverőnél egyeztetett, aztán felugrott a színpadra, s majdnem rálépett Baracs János jeladójának vezetékére. Pajkosan rárivallt, hogy mit ugrálsz itt körülöttem?!!
Ha összetaposod a vezetékem, kifizettetem veled! Tudod milyen drága holmi ez? 50.000 Forintért vettem. Végvári Ádám megvonta a vállát, olyan olcsó? Az enyémet 60.000-ért vettem.

A Neoton egy cseszlovák gitár márkájáról kapta a nevét még 1965-ben, amikor én még meg sem születtem. Az elején megfordult benne Balázs Fecó a Korálból, akivel megnyerték a „ki mit tud?” vetélkedőt, mint a mostani megasztárosok, de hogy politikailag független legyek x-faktor. 1971-ben jelent meg az első nagylemezük: Bolond város címmel. Hja, még Som Lajos is játszott az együttesben basszusgitáron, utána a Piramis együttest virágoztatta fel. A Neoton a pályafutások kezdetén nem Ádámról és Éváról szólt. Az együttesben nem is voltak lányok, az 1972-es kimittudon csatlakozott hozzájuk a Kócbabák együttes, én akkor voltam 5 éves.
Anyám vadul táncolt a konyhában, s rázta a haját, mint a mostani metálosok. Feltekerte a hangerőt a Sokol-403 rádión, apám reggel megnyalta a két darab laposelemet, úgy hagyta ott anyámat, hogy mára még jó lesz. 2 band, 7 transistor, Dr. Erdős Péter a hanglemezkiadó igazgatója figyelt fel a zenekarra. Az ő kezei alatt terelődtek össze Neoton Familia zenekarrá.

2007 nyara óta lakunk Bánkon a családommal, nem a bánki nyár miatt költöztünk ide, mint program, sőt én Bánkról eleve nem tudtam semmit. 20 éves koromban jártam itt a Mátéfi Rudival, fürödtem a tóban, kapaszkodtam egy csónak hátuljába, napoztunk a strandon, jól éreztük magunkat, ez az emlék maradt meg. Viszont szeretnék azzá az emberré válni, akitől Bánkról a legtöbbet tudhatsz meg. Ha tudni akartál Bánkról valamit, de sohasem merted megkérdezni, akkor gugától nyugodtan megteheted. A várakozó tömegből odasétált hozzám Baracs János gyermekkori barátja, akivel együtt nyaraltak. Gratulált, hogy guga maga Bánk igazi hírmondója. De nem erről akartam beszélni, hanem a Neotonról. Szóval voltam 2007 nyara óta rengeteg rendezvényen, vagy polgárőrként, vagy fotózni, videózni.
A Neoton az egyetlen olyan zenekar, ami akkor is mágnesként vonzza magához a tömeget, ha csepregi az eső, és a végvárakon takaróba burkolják a családot, hogy a széltől óvva legyen.
A nézőtéren a legjobb helyekért gyors hadakozásokat vívtak az emberek. A zenekar vezetője jelezte, hogy a behangolással kész vannak, jöhet a tömeg, ők meg elvonultak átöltözni.

A nejem aznap reggel még azt mondta az égre tekintve, hogy erre a koncertre maximum azok jönnek el, akik elővételben megvették a jegyet. Nem volt igaza, és én is arra számoltam, hogy csak lézengeni fogunk, s majd filmezhetem úgy azt a 40 embert, mint ha tömeg lenne, hogy a bánki nyár hírnevét ne érhesse csorba. Szerencsére erre nem volt semmi szükség, a Neoton sokak számára kihagyhatatlan, a nejem mondta is, hogy sokan vannak Vadkertről, mert hogy ő vadkerti származású. Én láttam ismerős arcokat Rétságról, Nagyorosziból, Nőtincsről, Romhányból, de még Legéndről is. A budapestiekről nem is beszélve, olyan emberrel találkoztam, akit vagy 20 éve nem láttam. Amikor utoljára összevigyorogtunk az EFOTT-on voltunk, és csajokat hecceltünk, most meg a nyakában a gyerek és nyaggatja, hogy vegyen neki perecet. De hülye helyzet volt, kimaradt húsz év a két pillanat között, és ugyanonnan folytattuk. Hát te meg mit keresel itt már megint? Ha még egyszer találkozunk, akkor te fizetsz, s aztán nagyokat vihogtunk. Mondtam neki, hogy ne haragudjon, de mennem kell, mert itt zajlik az élet, s nem akarok lemaradni semmiről. Menj csak, s közben mosolyogva intett a felesége irányába, hogy ők sem érnek rá, a neje már előrébb ment, nézte kíváncsian a színpadot.

Bevallom, vagy nem vallom mindegy, gyerekkoromban nagy Neoton rajongó voltam, de csak azért, mert anyámnak hatalmas gyűjteménye volt, nem tudtam mást hallgatni. A szoba sarkában nagy vaslábakon egy Tesla lemezjátszós rádió. Fa burkolatú, mint egy kisebb szekrény, az aljában elfértek a lemezek is, amiket hiába lapozgattam csak a Neoton került elő. Pedig volt Horvát Pista, Bangó Margit, Korda György, Zárai Vámosi lemeze is anyámnak.
Mono lemezjátszó volt, felhajtottam egy lakozott bútorfedelet és lám, 33-as fordulat. Fehér színű bakelit lemez, rajta a Neoton lányok flitteres ruhában, kikereshetném a wikipédiából, ami forrásként szolgált az íráshoz, de most legyen elég ennyi. A lényeg, hogy táncolható lemez volt, össze is gyűrtem a szőnyeget, anyám nem győzött velem veszekedni.

A koncert úgy kezdődött el, hogy még el sem kezdődött, de már sikoltoztak a rajongók, pedig csak a billentyűs hölgy, akinek fejből nem megy a neve, felbukkant a tóparti vendégház bejáratában. Aztán hirtelen vissza is lépett, majd a többiek is kinéztek. A technikus levitte a színpadról az egyik gitárt, s Végvári Ádám nyakába akasztotta. Dávid, a dobos, aki szerintem hatalmas arc, de majd később leírom, jelezte, hogy mehet, kezdődhet. Ő rohant be elsőnek a színpadra és elkezdte hergelni a tömeget, csápolt, mint egy őrült. Na, mindegy, inkább leírom most, mert később elfelejtem. Szóval Ő az, aki nem illik a zenekarba, inkább ilyen ellentétek vonzzák egymást, meg hát családtag, Csepregi Éva fia. A koncert végén az énekesnő úgy mutatta be a fiát, mint egy kincs, vagy is egy számot így vezetett fel.
Dávid a zenekarban az a figura, aki az ellentétes pólust képviseli, már csak a koránál fogva is.
Behangolás közben a mikrofonba többször is Sex Pistols-t énekelt, kiült a nézőtérre egymagában sörözni, és megengedte, hogy lefilmezzem. Elkezdte játszani Michael Jackson-tól a Billy Jean c. számot és egy aranyos, nagyon sapkás kissrác táncra perdült a színpadon.
A moonwalker-t utánozta hitelesen, látszott, hogy zenekarban éli az életét, szemernyi gátlás nélkül mozgott, mint egy profi, aki egész nap ezt látja.
Mint kiderült az én olvasatomban a névtelen, napszemüveges, nagyon göndör hajú, háttérgitáros, akinek mindjárt kikeresem a nevét a wikipédiából. Meg is van, Lukács László, pedig Végvári Ádám a végén bemutatta a zenekart, csak én nem jegyzeteltem, hanem videóztam, így csak visszanézni tudom.

A nejemmel másnap reggel mentünk le a boltba reggelit vásárolni a „mi autónkkal”. Az esti koncertről beszélgettünk, s hogy a kisebbik fiam végig nézte ébredés után a Gimi love c. számot a youtube-on, mert az tetszett neki a legjobban. A nejem humorosan megjegyezte, hogy a zenekar koncert előtt állítja össze a listát, s hogy mi legyen a következő szám. Don Quijote, jaj ne már, megint? S fogják a fejüket, pedig még most is zúzós szám.
Elő is adták, és a tömeg egy emberként hullámzott. Mondtam a nejemnek, hogy a keverőpulton láttam a menetrendet, ott volt az összes szám, biztos van valaki, aki összeírja nekik,, mert rengeteg ember dolgozik körülöttük. A Don Quijote ostromolta a slágerlistákat itthon és külföldön is, a Neoton szárnyat bontott, ontották magukból a megunhatatlan örökzöldeket, a Neoton beírta magát a magyar emberek szívébe végérvényesen.

Tudom, hogy ki szervezi a bánki nyár programjait, és azt is, hogy a 2012-es nyár nem fog eltelni Neoton koncert nélkül, hatalmas siker, akármilyen kommersz, minden korosztályt megmozgat. A bánki majálison a nagyobbik fiam dj.lecso pörgette a korongokat, és amikor Neoton szólt az emberek felállva énekelték, tapsoltak, kívülről fújták és úgy csillogott a szemük, mint Csepregi Évának, amikor már többször utalt rá, hogy a koncertnek vége, s próbált elköszönni, de a tömeg addig fütyült és sikítozott, hogy csak visszatapsolták.

A bánki nyár mindig szolgál meglepetésekkel a hozzánk betérőknek, hosszan nem tudnék írni róla, csak végtelenül, így álljon most itt egy elhasznált, de már közismert sláger. A Bánkról röviden c., hátha egyszer a Neoton megzenésíti. Bánkról nem kell álmodni, ébren is jó.

Bánkról röviden írni nehéz feladat, mert a bánkiak szerint Bánkon élni jó. Sőt, úgy tartják, hogy a világon kétféle ember van, aki Bánkon él, s aki Bánkon szeretne élni. Ha egyszer bejössz a falunkba, s betartod a sebességkorlátozást (40), akkor láthatod magad is, hogy a bánkiak szélesen gesztikulálnak, integetnek, mosolyognak, élvezik a bánki létet.
Bánkon van egy tó, minden környékbeli faluban van már tó, de itt mindig is volt.
A tengerszem, ha madártávlatból nézzük, akkor Bánk, a Cserhát bejárata egy gyönyörű kis ékszer. Télen hideg van, korcsolyázunk, vacogunk, és odakucorodunk a cserépkályhához. Nyáron meleg van, és nyakig merülünk a hűs tóba. Bánk alapvetően a pihenésről szól, s arra van berendezkedve.
Van vendégházunk, motel, panzió, wellness hotel, és egy jó kocsmánk is. Három fő nevezetesség van, a szlovák tájház, az evangélikus templom, és a polgármester rózsaszín biciklije.
A negyedik már élő legenda, Kubi piros pozsgás arca traktoron, kihagyhatatlan.
A falu fő jelképei a fürdőnadrág, strandpapucs, vállra vetett törölköző, nyárson sült finomságok, egy jó bográcsos, és a szisszenő dobozos sör.
Isten hozta Bánkon, Ön haza érkezett!

A következő programok, amin biztos, hogy ott leszek, s igyekszem minél gugásabban szemlélni, archiválni az eseményeket:

2011.július 03-14. vasárnaptól csütörtökig
Élethű Távirányítású Hajómodellek Világbajnoksága
részletes program: www.navigamodell.hu

2011. július 9 szombat 21.00 órakor
A szabadtéri színpadon
a Váci Szinfónikus Zenekar előadásában
Opera gála
Közismert opera és operett részletek.
Fellépő művészek: Pándy Piroska, Xavier Rivadeneira, Tremi Trixi, Bozsó József.

2011. július 15. péntek 21.00 órakor
A szabadtéri színpadon
Kárpátia élő koncert

[Hja, és aranykomment díjban részesítem bajuszati fórumtársamat + default jutigörl]

Azóta történt

Előzmények

  • A bánki boszorkány

    Nem boszorkány, valóság, nincs répa orra, sem fűszoknyája és a vízre is közömbös. Ha hozol neki egy sört.

  • Beertok

    Otthon Bánkon a harcsa kocsmában csak akkor táncolunk, ha kiborul a sör.

  • DRINK DRIVE

    Megtörtént a baj, a szemem előtt, mellettem borult a feje tetejére egy Dacia, szép kék, mint a komcsi...

  • A bánki varázsvíz legendája

    Csak annyit szólt, hogy: ezt igya kend, ettől majd látni fog.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.