2024. május 17., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Midimax: gép 30.000-ért

Komplett gépet raktam össze 30 darab ezresért. Vajon ez mire jó a múltkori tízezres után?

[ ÚJ TESZT ]

Alkalmazások

A Cinebenchet leszámítva leszámítva a teszt lefutásához szükséges időt mértem, ezért a rövidebb időtartam jelenti a gyorsabb gépet. Az eredmények érdekesek lettek, mert a ringben a gyors egymagossal, lassú és gyors kétmagosok is mérkőztek. Ezt jól megkavarta, hogy egy és több szálat használó programokat is használtam.

A Windows boot tesztet a bekapcsoló gomb megnyomásától az autostartba húzott Excel betöltéséig mértem. Nehezítésként AVG-t is installáltam. Az eredmények javulását érdemesebb az adott platformon belül nézni, mert a boot időt nagyon befolyásolta az, hogy az ASUS lap sokkal lassabban tért magához. Érdekes, hogy a Sempron csak a kétmagosítás hatására gyorsult, tuning esetén kicsit még lassabb is lett, mert az UCC miatt tovább inicializálta magát a BIOS, aminél csak a két magos eset hozott többet a konyhára. A Pentium ezzel szemben szépen gyorsult. Bár nem lett belőle kapkodó idegbeteg egész használható.

A SuperPI előre kiszámítható eredményt hozott. Mivel tisztán egy szálon fut, ezért előre lehetett tudni, hogy az órajel számít a leginkább. Az Intelnek jobban feküdt a teszt, azonos órajelen sokkal erősebb. 3GHz-re tuningolva még a 15%-al magasabb (3.5GHz) órajelen futó Sempront is képes volt maga mögé utasítani.

A Cinebench az alkalmazás grafikonok között az egyetlen, ahol a nagyobb érték jelenti a gyorsabb gépet. Egy szálon a két CPU azonos órajelen nagyjából egálban van, talán a Sempron kicsit gyorsabb. 600MHz órajel előnnyel szépen el is lép a Pentiumtól. Két szálon az Intel visszavág, lenyomja a csak 2.6GHz-en stabil Sempront.

A winrar tesztben egy 600MB-os állományt tömörítettem le. A program nem csak a két magot, de a nagy memória sávszélességet is kedveli. Az első jól látható azon, ahogy az egymagos beállítások lemaradtak. A másodikat szemlélteti, hogy az X2-es AMD lett az első.

A WinFF is jól kihasználja a két magot, de sokkal kevésbé érzékeny a memóriára. Egy mpeg2-es Samsung HD demófilmet kódoltam át h264-es kódolással superfine beállítás mellett. Ahhoz képest, hogy csak 6:28 hosszú a film elég sokáig elvolt a kódolással még a leggyorsabb beállítással is. Ismét a nyers erő, azaz a Pentium nyert.

A Firefox tesztben 8 ablakot töltöttem be. Volt közte tisztán flash, java, animált és több megabájtos képekkel terhelt és ráadásnak egy youtube videó is. Többszöri reload után jött ki az átlagos betöltési idő. A cache-t nem töröltem az indítások között. Érdekes volt hallani és látni, ahogy a youtube videó már elindult, de a flash alapú egyszervolt.hu-val még küzdött a gép. A legfontosabb a memória elérés, de a két mag is sokat számított. Az órajel skálázódás messze nem lineáris. A Sempron magabiztosan szerezte meg az első helyet.

Érdekelt, hogy mekkora terhelést jelent egy, a Discovery kilövéséről készült 720p videó a leggyengébb egy magos Sempron-HD3850 párosnak. Az AMD nem támogatja a flash gyorsítást a régi UVD+ kártyán. A grafikonon láthatjátok, hogy a Sempron nagyjából 50%-os load mellett tudta lejátszani teljes képernyőn a kb. 3Mbit/s rátájú filmet. Az elején megfigyelhető pár másodperces kiugró terhelés pár eldobott képkocka után, amikor már feltöltötte a buffert, szépen beállt a már említett fél gőzre. A grafikon második fele a 8 oldal terhelését mutatja. Ezt érdemes levonni az előző terhelésből. Ha csak egy ablakot nyitottam volna, nem csiripeltek volna madarak a háttérben, ami igen furcsa volt miközben dübörögnek a rakétahajtóművek. Azért is örülök, hogy nem zártam be a többi tabot, mert jó tudni, hogyha van pár flash-sel teli oldal megnyitva, az máris elviszi majd a tizedét egy lassabb CPU teljesítményének.

Az Office teszteket kétszer végeztem el. Először, ahogy általában szokás, csak a benchmarkot elindítva. Másodjára megnyitottam a böngészőben az előző tesztben használt nyolc oldalt és elindítottam egy kis zenét is mellé.

A Word az AMD-t preferálta. A második, terhelt esetben viszont elég szépen visszaesett a teljesítménye. Csak a tuningolt E2200 eredménye lepett meg. Nem hogy lassult volna, de minimálisan jobb eredményt ért el a második futtatásnál. Csalásról szó sem lehet, a makró maga méri az időt és én is megismételtem a mérést. Egy ideig törtem a fejem, végül arra jutottam, hogy a Word így nem vándorolt a két mag között. Hasonló csodába futottam bele a Cinebench openGL tesztnél is. Ha egy maghoz hozzárendeltem a programot, akkor jobb eredményt ért el, talán az XP CPU ütemezése nem tökéletes..

Az Excel eredmények már teljesen megegyeznek az elvárttal. Egy magot használ a program, ezért a 3.5GHz-es Sempron a nyerő, de nagyon megérzi, ha osztoznia kell az erőforráson más programokkal, a második mérésnél már a Pentium került az élre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.