2024. május 19., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Mibe tegyem megtakarításaimat?

Az írásban röviden szeretném áttekinteni a jelenleg lehetséges, biztonságos befektetési formákat.

[ ÚJ TESZT ]

Kilátások, infláció

Jelenleg a jegybanki alapkamat 6.5%, folyamatos csökkenő tendenciát mutat. Idén egy utolsó kb. fél %-os csökkentés lehetséges még. Jövőre a várakozások szerint mélypontra juthat a kamatláb.

Eszerint elmondhatjuk, hogy aki középtávra (jelen esetben 1-3 év) akar lekötni, annak igyekeznie kell, hiszen jövőre a banki kamatok már olyan alacsony szintre kerülnek, ami történelmi negatív rekord lehet, ekkor pedig már nem feltétlenül érdemes ebbe a befektetési formába tenni megtakarított pénzünket. Az ingatlan újra előtérbe kerülhet, mivel adott esetben egy lakásvásárlásnál annak értéke minden évben az infláció szintjével növekszik + az esetleges kiadásból származó jövedelem összességében infláció + jövedelem > lesz, mint az 5-6%-os kamat. Persze itt fontos az ingatlanpiaci helyzet alakulása, véleményem szerint viszont 2-3 éves kilátással a hazánkban elhúzódó gazdasági válság miatt ekkorra ez is újra emelkedő tendenciát mutathat. Ne felejtsük el az ebből származó jövedelem utáni adót megfizetni!

Infláció

Az idei infláció körülbelül ~ 4.5-5% körül alakul. A gazdasági válság egyik hatása az infláció csökkenése lehet. Fejlett államokban akár defláció is bekövetkezhet, mivel nincs kereslet, az árak kényszeredetten csökkenhetnek. Ez a gazdaság számára rossz, hiszen nincs felvevőpiac. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a gazdaság számára a megfelelő érték körülbelül 3% éves infláció, ami a Magyar Nemzeti Bank fő célja már régóta. Ez jövőre akár be is bekövetkezhet „hála” a válságnak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.