2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Megbízhatóak-e a DVD-ink?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Megbízhatóak-e a DVD-ink? ha nem vagyunk biztosak, jobb, ha teszteljük őket Nero DiscSpeed-el!

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, első lépések

Manapság az adattárolásra sok mód kínálkozik. Adatainkat általában merevlemezen tároljuk, azonban ha véglegesen szeretnénk biztos helyre eltárolni azokat, akkor a leggyakoribb megoldás egy DVD lemez. A DVD lemezek viszonylag olcsók, viszonylag nagy kapacitással rendelkeznek, könnyen kezelhetőek és nem utolsó sorban az elektromágneses vagy elektromos behatás semmilyen kárt nem tesz bennük.

A BluRay lemezek és írók pedig még elég drágák a napi használathoz, de nyilván ez hamar meg fog változni. Ezzel ellentétben egy külső merevlemez akár pikk-pakk tönkre mehet, ha nem megfelelően kezeljük, védjük.

Sok érv szól tehát az optikai tárolás mellett.

Forrás: PROHARDVER!

Felmerül egy kérdés: mennyi az élettartalmuk? Nem mindegy, hogy a féltve őrzött adataink meddig vannak biztonságban. A lemezek „állapota” ugyanis folyamatosan romlik az idő múlásával, nem is kell ehhez feltétlenül használni őket. Ha hozzájuk sem nyúlunk, akkor is rongálódnak.
Rátesz egy lapáttal, ha folyamatos használatban vannak, vagy esetleg nem megfelelő körülmények között tároljuk azokat (sarokba hajítva, virágalátétnek használva, stb.). Persze nem kell megijedni, mert a spontán tönkremenetel általában hosszú időbe telik (itt évekre kell gondolni).

Sok minden befolyásolja az élettartamukat, legfőképpen az anyaguk. Ezekből sokfajta van. Gyártónként is sokfajta lehet, így nincs olyan általános szabály, hogy: „ezt vedd!”. Legtöbbször igaz viszont, hogy minél drágább a lemez, annál minőségibb. No persze vannak egész jó olcsó lemezek is. Hadd ne reklámozzak most itt! :)

Akkor mégis hogyan győződhetünk meg DVD-nk (vagy CD-nk) aktuális állapotáról, és hogy még mennyi ideje van hátra? Nagyon egyszerűen: a Nero-nak van egy remek tesztelő programja, a Nero Disc Speed (régebben CD-DVD Speed néven futott), ami a megváltást hozza. A program ingyenes és letölthető innen: [link]

Letisztult GUI-val találkozunk, így laikusoknak is egyszerű kezelni. Magyarul is tud, úgyhogy ez is könnyebbség. Lássuk mit is tud!

Az első ablak a Benchmark, ami értelemszerűen sebesség, elérési idő és ehhez hasonlók tesztelésére szolgál. A másodikkal írási tesztet hajthatunk végre. A következőben megtudhatunk pár fontos információt a lemezünkről (pl. milyen a lemez anyaga, le van-e zárva, mivel lett felírva, stb.). A negyedik a lemez minőség teszt, és ez az, ami most igazán érdekel minket!

Elsőre talán bonyolult és ismeretlen dolgokat találunk itt, de hamarosan mindenki előtt világos lesz, mi micsoda.

Jobb oldalt beállíthatjuk, hogyan teszteljen a program. A teszt sebességét állítsuk maximálisra, a többi maradhat alapállapotban. Miután beraktuk a tesztelni kívánt lemezt, a kezdés gombra kattintva indul a móka. Pár perc után ki is értékelhetjük a kapott értékeket.

A megjelenő kis ablakban láthatjuk az összesített adatokat. A PI hibák maximum sora mellett látható, színnel kiemelt adat a lényeg. Ez a maximális hibákat összesíti, nemsokára kitérek erre. Az ablakot bezárva kielemezhető a teszt bővebben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.