2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Linux Mint Debian Edition 4

Mennyire alkalmas a hétköznapi használatra illetve hogyan szuperál egy gyenge (régi) számítógépen az LMDE4?

[ ÚJ TESZT ]

Telepítés

Elsőként egy újraírható DVD-ről próbáltam elindítani a live rendszert (amit az Xfburn programmal írtam ki lassabb sebességgel), de sajnos nem jártam sikerrel, mivel 10 perc elteltével is töltögetett. Utána megpróbáltam pendrive-ról elindítani a live rendszert (amit az Etcher alkalmazással írtam ki), ezzel már sikerrel jártam. A pendrive-ról 2-3 perc alatt indult el a live rendszer.

Miután elindult a live rendszer, kezdhetjük is a telepítést. Ha elindult az LMDE4 telepítője, akkor először ez a képernyő fogad bennünket:

Az első lépes végtelenül egyszerű: kiválasztjuk a megfelelő (magyar) nyelvet.

A következő lépés is egyszerű: kiválasztjuk a megfelelő időzónát.

Szintén egy egyszerű lépés: a megfelelő billentyűzetkiosztás kiválasztása.

Ezután meg kell adnunk a felhasználói fiókunk adatait. Lehetőségünk van megadni azt, hogy legyen-e automatikus bejelentkezés, vagy pedig mindig kérje a jelszót bejelentkezéskor. Illetve még lehetőségünk van titkosítani a saját felhasználói fiókunk home mappáját is.

Ennél a lépésnél ki kell választanunk a telepítés típusát. Itt azt kell eldöntenünk, hogy automatikusan, vagy manuálisan szeretnénk-e particionálni a meghajtót. A mi esetünkben most manuálisan particionálunk.

Az LMDE4 telepítőjében sajnos nincs lehetőségünk a particionálásra, ehelyett a GParted, vagy egy külső particionáló programmal kell ezt végrehajtani. Ha a partíciók szerkesztése gombra kattintunk, akkor a GParted fog elindulni.

Ha megvagyunk a particionálással, már csak meg kell adnunk a csatolási pontokat.

Ennél a lépésnél már csak azt kell megadnunk, hogy hova telepítse a GRUB rendszerbetöltőt az LMDE4 telepítője.

Itt egy összefoglalót látunk arról, hogy mit is fog majd csinálni a telepítő. Ha mindent rendben találtunk, akkor indíthatjuk is a telepítést.

Telepítés közben nézegethetjük az LMDE4 jellemzőit (vagyis azt, hogy mit is nyújt nekünk ez a rendszer). Alul pedig látható a telepítés folyamata. A telepítési idő nagyjából 5 perc volt (az én méréseim szerint).

Miután a telepítés sikeresen befejeződött, akkor már csak újra kell indítani a számítógépet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.