2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Laptop Extrém tuningja

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy Dell D630-as Laptop VGA kártyáját tuningolom nem kicsit

[ ÚJ TESZT ]

A Lényeg csak most jön

Szóval jahh, egy Dell D630-as laptopom van, amikben evvan belehegesztve:
Intel Core 2 Duo T7500 CPU
Nvidia Quadro 135M VGA kártya
3GB DDR2 667MHz DDR2 Memória
80GB HDD
Windows XP SP3 operációs rendszer.

Ezt a Quadro 135M VGA kártyát szerettem volna minél jobban túlhajtani ismét, úgy hogy ne főjön meg!

De egy kicsit erről a Quadro-ról írnék, mert fogadjunk, a banda nagy része nem vágja mi is ez!
Lényegében ez egy G86-os GPU-ra alapuló Geforce 8400GS kártya Quadro-sított változata.
Lényegében mindenben megegyezik a Geforce 8400GS-el, csak a neve más, mert ezt tervezésre szánta a gyártó, első sorban a gyors 2D-s megjelenítésre lett teremtve, de én úgy döntöttem, hogy jó lesz ez 3D-s játékokhoz is!

Szóval a G86-ról, és a 8400GS-ről annyit kell tudni, hogy már támogatja a hardveres Directx10-et. Igaz túl sok DX10-es effektre nem igazán lehet használni, mert a 80nanométeres csíkszélességgel készült GPU-ban található 16 stream processzor, amit mostanság úgy menő mondani, hogy CUDA mag, meg a 64 bites memóriavezérlő igen harmatos teljesítményre képes. A GPU alap órajele 400MHz, a Shaderek pedig 800-on döngetnek. Az alaplapra ráforrasztott DDR3-as 128Mb-nyi VRAM pedig 594MHz-en jár.

Na, most a probléma tényleg az, hogy alapból is irdatlan magas az üzemi hőmérséklet, ami meggátolja, hogy a GPU még magasabb órajelen járjon. ha belövöm 450-re, akkor megy cirka fél percig, majd automatikusan visszaveszi a gép a kártya órajelét, a túlmelegedés miatt.

Futtatok egy 3Dmark2005-t, a háttérben monitorozom a GPU hőmérsékletét Everesttel, nézzétek, csak hogy alakul:

A kerek 30fokos hőmérsékletben a kis G86 elérte a 100fokos hőmérsékletet. Na, erről beszéltem.
Korábban is szétszedtem a laptopot, és a problémával eddig is tisztában voltam, hogy mi okozza. A CPU-t, az északi hidat és a GPU-t egy hűtő rendszer hűti. Mindegyikre egy hő cső van rászorítva. Csakhogy a CPU magja magasabb, mint a GPU-é, így nem fekszik fel a GPU-ra a hűtő, amit a gyártó úgy oldott meg, hogy a hűtő felület, és a GPU közé egy hővezető GAP Padot rakott, csakhogy a GAP pad hőátadása nem olyan jó, mint az alumínium, vagy rézé, így nem csoda, hogy ilyen magas a GPU hőmérséklete

Hogy lássátok: Így néz ki a hűtési megoldás:

Jobbra lent az északi híd van, azzal nem is kell foglalkozni. Kzéppen az a nagy a CPU, majd tőle jobb oldalt ott van a GPU. Nézzük meg közelebbről a GPU-t illetve a rajta található hűtést:

Ott van a hő cső. Annak az alján van egy vékony alumínium lap, ami levenné a hőt a GPU-ról, de alatta nem a GPU van, hanem az a kékes lap, az a GAP pad, ami alatt van a GPU.
Próbáltam hajlítgatni kicsit a hő csövet, hogy jobban feszüljön… Túl sokra nem mentem vele. Így arra jutottam, hogy a GAP padot kell kiváltani mással. Jött az ötlet, hogy valami rézlapot nyomkodok be alá. Na de honnan a bélből szerezzek megfelelő vékony kis rézlapot?
s jött a nagy ötlet:

6Ft-ból fogom megoldani a problémát bizony!
Fogtam e két pénz érmét, majd szépen lecsiszoltam!

Tudom, hogy a pénzrongálásért bünti jár, de az 1Ft már nincs forgalomba szóval azt szabad, az 5Ft-ért meg léci ne köpjetek be, mert nem akarok böribe kerülni! És különben is! a Cél szentesíti az eszközt, ugye?!

Sajnos egy pénz érme nem bizonyult elég magasnak, ezért kellett mind a kettő. szóval lecsiszolás után a két ex pénzérmét egymásra raktam, közéjük raktam némi feketeszeder lekvárt, a jobb hőátadás érdekébe, majd ment rá a GPU-ra:

Bocsi az ocsmány képminőségért, de azt hittem, hogy a pároméknál maradt a memória kártyaolvasó, mert most hazautaztunk a szüleihez, én hazajöttem mer’ nekem meló, ők meg még maradtak, szóval aszittem, hogy a memória kártyaolvasó ott maradt, és akkor mondom, nem tudom leszedni a digit gépről a képeket, így mobillal fényképeztem. Jelentem a memória kártyaolvasó is megkerült, egy alaplapot véletlenül rátettem, s csak pár nappal később leltem meg. Na de mindegy. a Lényeg látszik.
Ott a GPU, erre ment rá a két érme. Így mutatott:

Némi hűtőpaszta rá, majd visszakerült rá a hűtés, illetve a két memória IC-nek is reszeltem egy kis alubordát, mert eléggé sütöttek úgy csupaszon.
Na akkor lapos röffent, majd ismét lefuttattam a 3Dmarkot. Lássuk:

Jahh én is a földön kerestem az állam! Alsó hangon 25 fokkal lett hűvösebb a GPU. Na ezt már
szeretem!
Akkor jöjjön hát a tuning!
Egy laza mozdulattal a Rivatuner segítségével a gyári 400Mhz-es órajelet 500-ra rántottam, a memóriát pedig 650-re:

Szépen gyorsult a 3Dmark, cirka 500 pöttyel dobott többet. a GPU hőmérséklete még mindig csak 77 fok…
Akkor adjunk még neki! 600MHz-re raktam a GPU-t:

Tovább gyorsult a 3Dmark, megmaradt a 77fokos hőmérséklet, viszont a Rivatunerbe nem tudtam már tovább húzni a GPU-t, mert nem engedte tovább a csúszka! Bizony, ez már most 50% tuning, kiakadt a Rivatuner.
Felraktam az Atitool 0.27b-t, nevéhez ellentétben nem csak ATI kártyák túlpörgetésére jó!
Ezzel még tovább tudtam hajtani a GPU-t, de mostmár kisebb léptékekben tuningoltam. 600-ról először 630-ra emeltem a GPU-t:

Még mindig stabil a gép.

Jött a 660:

Itt is lefutott a 3Dmark, de a természetben zöld futó fény, és a sárkányos, léghajós kanyonos, tesztnél
apró textúra hibák jelentek meg. Szóval ez már kicsit sok volt a GPU-nak. Olyan 650 lehet a GPU-nak a hibátlan működési max órajele.

Ezután a video memóriát pöcköltem feljebb. Első körben, azaz ez már a második kör neki, a 650-ről emeltem 700-ra:

Egy kis többlet pontszámot sikerült elérnem!
Így láttam értelmét, hogy még tovább emeljem az órajelét! Így 750-re módosítottam azt:

Kerek 3500 pötty lett a vége. Amikor 800-ra raktam, akkor sok pici fekete pötty lett a jutalmam, így tovább nem feszegettem.

Azt hiszem igen nívós eredmény született, és nagyon hatásos lett ez a minimális hűtési modding.
DE!!! mivel többen is mondták, hogy Bacsis teszt nem az igazi fagyálló nélkül, így hát, voltam olyan elvetemült, hogy rátegyem a laptopomra is azt!

A GPU körül elég szűkös a hely, így magára a GPU-ra közvetlenül nem tudtam rátenni a fagyállóval lefagyasztott blokkomat, így azt találtam ki, hogy a hő csőre fogom azt kézzel rászorítani, lefogatás híján. Valahogy így:

Persze az alaplapra raktam papír zsepit, hogy a pára nehogy hazavágja a laposomat! Majd folytatódhat a móka!
Nyugalmi állapotba cirka 55-57fok körül alakul a GPU hőmérséklete, de amint rátettem a fagyállót, látható, ahogy leesett a hőmérséklete 22fokra. Hát így nem 0fok, de mégis bő 30fokkal csökkent a hőmérséklet…

Elkezdtem még jobban túlhajtani a GPU-t, 700Mhz-re állítottam, de 3Dmarkot amint elindítottam, tejfehér lett a képernyő, és nem volt rajta azon kívül semmi.. Így gép kikapcs, majd újraindítás után örömmel fogadtam, hogy még él a gép. Betöltött a Windows, de nem adtam fel, akkor is van még benne egy kevés, érzem. Így azt elő is csalogatom. Így tehát 685MHz-en próbálkoztam:

Bizony itt még hajlandó volt lefutni a 3Dmark.
50fok alatt tudtam tartani a GPU-t. Kicsit jobb eredményre számítottam, úgy látszik, a még alacsonyabb hőmérséklet már nem hozott javulást! Kár. Pedig, ha ment volna 750 körül, akkor valahogy biztos mobilizáltam volna a cuccost 24\7-re:-DD
De így nem bajlódok vele!

Lényeg a lényeg, nagyon örülök neki, hogy végre rászántam magamra erre a beavatkozásra, s már korábban meg kellett volna lépnem

Ez az írás is megtalálható a bacsis-tuning weblapomon, további érdekes tuning bemutató társaságába

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.