2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Fotózás rovat

Kodak Z981: ultrazoom gép olcsón

A Kodak EasyShare sorozatának egyik, tavaly megjelent, bridge kategóriás gépét próbálom meg bemutatni.

[ ÚJ TESZT ]

Használat

Az első bekapcsolás és kép

Ha az akksikat beletettük és a tartozékokat is rászereltük, bekapcsolhatjuk. Itt először beállítjuk a dátumot, időt, nyelvet (a miénket ne is keressük, mert nincs benne) majd azt, hogy a fotókat a belső memóriára (ami 64 MB-os) vagy az SD-kártyára mentse, amit 32GB-ig lehet bővíteni. Fent nézzük meg, hogy a tekerőgombon milyen módra van állítva.

Eleinte kicsit nehézkes a megértése, de ha sikerül a jelzések jelentését értelmezni, gyerekjáték:
- A kamera jelzés talán a legegyértelműbb, ha erre állítjuk akkor 720p felbontásban vehetünk fel vele mozgóképet.
- A fejet ábrázoló a portré módot jelenti, ilyenkor mindent beállít a gépünk magától a körülmények figyelembevételével.
- A futó emberke a Sport mód, ehhez sincs nagyobb hozzáfűzni valóm.
- Szögletes zárójel, két szélén ellenkező irányba csúcsosodó háromszög: panoráma funkció, ha beállítjuk az irányt, 3 képből összerak egy panorámaképet.
- Piros fényképezőgép: SmartPicture funkció, 'okos kép'; illik is rá a szó, magyarra lefordítva ez egy teljesen egyszerű full auto fényképezési mód.
- SCN felirat: Scene funkció; ezen belül nagyon sok módot állíthatunk be: gyerek, tengerpart, napfény, hó, tűzijáték, múzeum, tájkép, stb.
- P betű: Program mód; Lehetőség van az automata felvételkészítésre a legtöbb menü opció elérésével. A gép automatikusan állítja a zársebességet és a rekeszértéket
- A betű: Aperture Priority mód; A mélység élesség irányítására szolgáló funkció. A rekeszt állíthatjuk, amire befolyással lehet az optikai zoom.
- S betű: Shutter Priority mód; Elsődlegesen a bemozdulás megelőzésére szolgál. A fényképező automatikusan állítja a rekeszértéket a helyes expozíció érdekében. A zársebességet ISO értéket és az expozíció kompenzációt állíthatjuk.
- M betű: Manual mód; manuálisan állíthatunk minden beállítást

Még ezen a tekerőgombon kívül találhatunk gombot a vakunak, fókusznak (makró, szuper makró, messzi, autofókusz, manuál fókusz), időzítőnek, és egyet a kereső és LCD kijelző közötti váltásra. Két kioldó gombot találunk rajta, a lejjebb található portré fotózáskor jöhet hasznunkra (hogy melyiket használjuk, azt is egy külön gombbal vezérelhetjük).

Ezek után már mindent beállíthattunk igényeinknek megfelelően, ideje az első kép elkattintásának.

Tapasztalhatjuk, hogy jó minőségű képet csinál, optikai zoom is szépen teljesít, egy durván 1 kilométerre, dombon lévő házra tökéletesen ráközelít, azt is láthatjuk, hogy milyen függöny van az ablakban. A 3"-os LCD-n visszanézve szépek a képek, de minden a számítógépen dől el. Az, hogy végül milyenek lettek, majd még kiderül.

Vaku

A vakuja bizony erős, sötétben mindenképp hasznunkra válik. De a gyártó nagy hangsúlyt fektetett ennél a típusnál a portré fotózásra, aminél meg nem jó dolog, ha a modellünk már az első kép elkattintása után megvakul.
Ezért mondjuk nem húzom le, mert lehet állítani minimális szinten a vakut, meg ha komoly szinten fotóznánk valakit, akkor azt egy DSLR géppel tennénk, nem kompakttal.

Videofelvétel

Már említettem, hogy HDReady minőségben vesz fel, 1280x720-as felbontásban 30 FPS sebességgel. Szép a kép, csak sajnos ilyen nagy zoom mellé illene egy gyors fókusz is. Jelen esetben sajnos lassú és ez kissé megkeserítheti a dolgunkat videózás közben.
Viszont ahhoz képest, hogy a sebessége nem felel meg az elvártnak, a hangja hangos és ez belehallatszik erősen a felvételbe.
Ez bizony ha természetfilmet veszünk fel (persze amatőr szinten) hazavágja a filmet. Ha tízes skálán kéne értékelnem ezt a funkcióját, ötöt adnék neki.

Belülről: optika, stabilizátor, rekesz, stb.

Az objektív lencséjét a Schneider-Kreuznach gyártja, 26mm-es nagylátószöggel rendelkeznek (a zoomtartománya 26mm - 676mm). A nagy zoomátfogás mellé egy optikai képstabilizátor jár (aminek szintén lehet hallani a hangját ha ráközelítünk valamire és közbe mozgatjuk a gépet, de sebaj mert ez több gépnél is előfordul).
Ez jól működik, mert távoli képeinket könnyen elkészíthetjük vele, a digitális képstabilizátor hiánya nem érződik annyira.

A zársebessége 1/2000-től 16 másodpercig állítható. Utóbbi használatakor az állvány nélkülözhetetlen. A rekesztartománya 2,8-tól 8-ig állítható (ha nem zoomolunk, mert ez befolyásolja).

ISO-t manuálisan 64-től 1600-ig adhatjuk meg, ha az 'SCN' funkciót igénybe vesszük és kiválasztjuk a 'High ISO' módot, abban az esetben 6400 az értéke. Vaku nélkül, semmi fényforrással, csak egy tévé fényének a rásegítésével tudunk szobánkról egy majdnem minden tárgyat látható képet csinálni.

A kamera legnagyobb hátránya, hogy ha már 800-as ISO-val fotózunk, zajos lesz a kép egy kicsit. Ebből már lineárisan jön, hogy 1600 és a 6400-as értékkel milyen lehet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.