2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Józsefvárosi piac

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ismét látogatást tettünk a VIII. kerület (Nyócker) leghíresebb részén. Nem is tudom pontosan,...

[ ÚJ TESZT ]

Ismét látogatást tettünk a VIII. kerület (Nyócker) leghíresebb részén. Nem is tudom pontosan, hogy hányadik alkalommal voltam a Józsefvárosi Piacon.

Akárhányszor megyek, annyiszor érnek meglepetések és annál jobban kezdem megérteni, hogy valójában mi is folyik ott pontosan. Mert ugye a ruhabiznisz természetesen csak a látszat. A hétköznapi polgárok persze csak emiatt járnak ide, s a sötétebb ügyleteket lebonyolítók is csak azért kedvelik ezt a helyet, mert a nagy nyüzsgésben és a szűk, folyosószerű utcákon bizony könnyű elvegyülni és eltűnni.

Maga a piac valójában egy régi MÁV raktártelep, amit annakidején bérbe adtak árusoknak. Azóta egész ''vállalkozások'' épültek ide. Az egymásra pakolt konténerek megannyi hétköznapi és persze ritka holmit rejt. Mindemellett persze sok kínai család él itt... Hogy egyáltalán legálisan vannak-e itt, azt senki sem tudja, valamint senkit sem érdekel, hiszen amíg az ember szinte az egész ruhatárát le tudja cserélni kb. annyi pénzből, mint amennyibe egy plázában vásárolt pulcsi kerül, addig senki sem fog lépéseket tenni a piac megszűnésének érdekében.

Persze többször volt már ilyen, hiszen a piac, s az annak vonzásában megjelent seftesek igencsak rontják a közbiztonságot. Mindenfele behúzott nyakkal álldogáló furcsa tekintetű emberek állnak (itt persze nem az ázsiai rassz egy jellegzetességére céloztam) és ''csapnak'' le az arra járó ponenciális vásárlókra.

Legtöbbjük parfümöt, cigarettát, érettségi-, üzemvezetői bizonyítványt akar az emberre sózni, bár előfordulnak a számlákkal seftelők is. Ez persze itt mindennapos dolog, s tudom ajánlani mindenkinek aki még nem volt a Józsefvárosi Piacon, hogy ne ijedjen meg az ilyen árusoktól, hiszen ha valakin látszik, hogy fél, máris célpontot csinál saját magából. A legegyszerűbb, ha egy egyszerű ''Kösz nem kell.''-lel lerázzuk őket.

Amint átsétálunk a bejárati kapu alatt, (amit egyébként kidekoráltak a kitiltottak listájával és arcképükkel) kicsit elcsodálkozhatunk az emberforgatagon. Itt mindig sok ember van. Hiszen minden évszaknak megvan a szezonális ruházati kollekciója, amiből itt igen tág választék található.

Mielőtt azt hinnétek, hogy ide csak a kispénzű nagycsaládosok vagy nyugdíjasok járnak, le kell szögeznem, hogy bizony a vásárlók nagy részét a divatosan öltözködő úgynevezett ''plázacicák'' adják. Ugyanis nincs ember aki megengedheti magának, hogy az aktuális divatnak megfelelő ruhadarabokat a méregdrága butikokban és plázákban vegye meg.

Alapvető tapasztalatom, hogy bizony sok olyan ember jár ide vásárolni nagy tételben, akiknek valahol vidéken van ruhaüzletük. Tehát amit a boltban az ember megkap egy vagyonért, ugyanazt megkaphatná fillérekért a józsefvárosin.

Mindemellett itt az ember egy kicsit gyakorolhatja az alkudozást is. Ugyanis itt minden árus (többnyire kínaiak, románok, romák) alapból olyan árat mond, hogy tudja, hogy majd alkudsz belőle. Így mindenképpen ő jár jól. Ha meg nem alkuszol, akkor meg különösen nagyot akasz. Tiszta üzlet. De még így is jól jár a vásárló.

Szeretném azt a tévhitet is szétoszlatni, miszerint itt csak ócska kínai $z@rt lehet kapni. Nagyon sok eredeti márkás cuccra lehet lelni. (Nike, Fila, GAS, Agressor...) Csak figyelni kell egy kicsit. A szerencsések és szemfülesek egy márkás pulcsit le tudnak akasztani kb. 3000Ft-ért. Ami egy butikban olyan 8-10.000Ft.

Summa summarum: nem most voltam utoljára a JociPlázán :-]

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.