2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Intel® Core™ i7-920 konfig tesztek

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Hosszú várakozás után végre élesben is kipróbálhattam, hogyan teljesít az Intel új processzora.

[ ÚJ TESZT ]

Szintetikus tesztek

A múlt hét péntekén végre meghozták az új gépemet, és ahogyan azt korábban megígértem, lefuttattam vele pár tesztet. Sajnos pontos összehasonlító tesztet nem tudtam készíteni a Q6600-assal, mivel a régi géppel idő hiányában csak egy 3DMark06 tesztre volt idő. Természetesen összehasonlításképpen lefuttattam a Core i7-esen is ugyanazt a tesztet (Default teszt, alapbeállításokkal). Itt vannak a két rendszerrel mért eredmények:

A bal oldali képen a Q6600, a jobb oldalin pedig a Core i7 eredménye.

Tudom hogy sokat ez nem árul el (Pláne mivel fel sem ismerte rendesen a CPU-t a program), de sajnos csak ez az egy eredmény maradt meg a régi gépből. Viszont az új gépet ildomosabb - szerintem - inkább a legújabb programokkal letesztelni. Mielőtt azonban rátérnénk ezekre, lássuk a gép pontos hardvereit:

Processzor: Intel® Core™ i7-920 (2.66.GHz, 8MB Cache, Bloomfield, D0 stepping),

Alaplap: Gigabyte GA-EX58-UD5 (Intel X58 Chipset + ICH10R),

Memória: Kingmax DDR3-1600 CL7 (3x2GB Triple Channel),

Videókártya: MSI R4890-T2D1G (ATI Radeon HD 4890, 1GB RAM),

Ház+Táp: Thermaltake Armor Junior WC3000BWS + Corsair TX 750W,
HDD: Hitachi HDP725050GLA 500GB SATA2,
ODD: LG HL-DT-ST DVD-RAM GH22HS30 SATA,
Monitor: DELL UltraSharp 2408WFP (24", 1920x1200).

Az összeszerelésről és az alkatrészekről írtam egy kis szösszenetet a saját blogomba, akit esetleg érdekel, az itt elolvashatja.

Szoftverkörnyezet:

- MS Windows 7 Ultimate RC (Build 7100) 64-bit,
- ATI Catalyst 9.5 (8.612) WHQL Win7 x64,
- Realtek HD Audio Driver 2.26,
--- A többi illesztőprogram (chipset, lan, stb.) az alaplaphoz kapott CD-ről való ---

Tesztek.

Mielőtt belevágunk, pár dolgot még megemlítenék, amit szerintem érdemes tudni. Az alaplap BIOS-át update-eltem, úgyhogy az eredetileg benne lévő F6-os helyett az F7-es van benne. A videókártya BIOS-át is update-elnem kellett, mert az eredetileg benne lévő MSI-féle OC-HD4890-BIOS érdekes hibajelenséget produkált a monitorommal. Néha 1-2 mp-re elment a kép, majd visszajött. A gép működésére nem volt hatással, de elég zavaró volt. Így hát a referencia ATI HD 4890 BIOS-át tettem fel rá, amivel ez a jelenség megszűnt, viszont így az OC-verzió 880-1000MHz beállítása helyett a referencia értéken, azaz 850-975MHz-en üzemel a kártya.

Akkor lássuk a teszteket. Mivel nem vagyok egy profi tesztelő, és nem is nagyon van időm órákig szöszmötölni és teszteket futtatni, ezért csak egy pár programmal teszteltem. Ha esetleg valaki kíváncsi lenne egy olyan program tesztjére is, amit nem használtam, akkor a fórumban linkelje be a programot, és hétvégén lefuttatom a tesztet.

A teszthez használt programok:

- Super PI v1.1e,
- Futuremark PC Mark Vantage 64-bit Edition,
- Futuremark 3D Mark Vantage,
- Everest Ultimate Edition 5.01.1700.

Minden tesztet egyszer tudtam csak lefuttatni - meló miatt nincs időm, a héten kajaidőt dolgozok le, úgyhogy későn érek haza -, de remélem hogy ez is kellő információt fog nyújtani. Megjegyzéseket és magyarázatot nem fűzök a képekhez, mivel nem értek az ilyesféle adatok jelentéséhez. Csak csinálok képet az eredményekről, és majd aki nálam jobban ért hozzá, az elmagyarázza az esetleges kérdéseket.

Super PI, 3DMark Vantage és PCMark Vantage eredmények.

A rendszerem összteljesítményét nagyon visszafogja az elég lassú HDD, ez sajnos mindenhol negatívan jelentkezik, de már tervbe van véve egy gyorsabb vinyó beszerzése.

Kihasználja a CPU-t a PC Mark Vantage

A VGA ventilátorát alapból egyáltalán nem hallani, terhelés alatt egy picit felhangosodott, de ez még egyáltalán nem zavaró. Az viszont egy picit zavar, hogy a gép indításakor, illetve minden újraindulásnál 4-5 mp-re felzúg a VGA ventilátora elég hangosan. Utána elhalkul, szinte hangtalan lesz. Internetezés, filmnézés, és egyéb, kevésbé gépigényes programokat futtatva egyáltalán nem hallani - egyébként is nagyon halk a gép, még a Q6600-as konfiggal összehasonlítva is jóval halkabbnak tűnik.

A tesztek alatt az Everest Ultimate Edition segítségével figyeltem a CPU és a GPU hőmérsékletét. A processzor terheletlenül 35°C környékén mozgott, és a PCMark 100%-os processzor tesztjében érte el a legmagasabb hőfokát, ami 55°C volt.
A videókártya terheletlen állapotban 55-60°C környékén mozog, míg huzamosabb ideig tartó terhelés (3DMark) alatt felkúszott egészen 82°C-ig, igaz, ennél feljebb már nem ment. Itt már lehetett hallani a ventilátor zúgását, de mint mondtam, ha játszottam volna, ahol hang is van - pláne FPS-ekben a lövöldözések -, ott szerintem még ezt sem lehetett volna hallani.

Az Everest Ultimate adatai.

Update: Időközben lefuttattam Vista alatt is az Everest hiányolt tesztjeit. Eredmények:

CPU, FPU: CPU AES, CPU Mandel, CPU PhotoWorxx, CPU Queen, CPU ZLib, FPU Julia, FPU SinJulia.

Memória: Másolás, Késleltetés, Olvasás, Írás.

Mindent összevetve nekem tetszik a gép. Játékok alatt sokkal gyorsabbnak érzem, mint a régi gépemet, de az is lehet, hogy ez főleg a HD 4890 érdeme, mert a 8800GT volt a fő visszahúzó tényező a Q6600-as konfignál. Most tényleg jobban tetszik az ATI kártyája az nVidiá-énál.

Ruby, cél, tűz.

Megjegyzés: Az nVidiá-soktól elnézést kérek a fenti poénért, nem akartam leszólni a gyártót - eddig nekem is főleg NV kártyáim voltak -, mindössze arról van szó, hogy most jobb játékokhoz ATI kártyát venni. Úgyhogy kéretik nem komolyan venni. :)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.